Intervju – Mitar Božić, zubni tehničar: Uz digitalni razvoj mi smo uvek na najvišem nivou preciznosti i komfora pacijenta

  Savremena stomatologija i zubna tehnika oslonjeni su na digitalizaciju koja je donijela vrhunska tehnološka rešenja koja su pacijentima i dentalnim stručnjacima obezbijedili izuzetne pogodnosti. O svemu tome pričali smo sa Mitrom Božićem, zubnim tehničarem i vlasnikom beogradske zubotehničke laboratorije MT Lab koja posjeduje sve najsavremenije aparate poput CAD/CAM sistema i 3D printera. O njegovim iskustvima i jedinstvenoj ponudi MT Laba, M Aligner folijama za ispravljanje zuba, čitajte u intervjuu koji slijedi.

  mitar-bozic1Mitre, upoznajte za početak naše čitaoce sa radom Vaše zubotehničke laboratotije. Znamo da je riječ o izuzetno opremeljenom labu sa najsavremenijim tehnologijama, pa nam recite koje sve imate aparate i o kojim je brendovima riječ?

  Da, upravo tako, mi sada u MT Labu imamo implementirane Amann Girrbah CAD/CAM sisteme i Strtatasysove 3D štampače. Amann Girrbach je poznat po kvalitetu i pouzdanošću i imaju nekoliko jedinica za milling u portfoliju, a najpoznatiji su Motion 2 i Micra. Riječ je o četvoroosovinskim i petoosovniskim mašinama za cnc glodanje svih vrsta materijala. Uglavnom se koriste materijali za izradu cirkonijum-keramike, sintron, kobalt-hrom za metal keramiku, materijali za privremene mostove i krunice.

  Kada je riječ o Stratasysu, oni su lideri u nekim oblastima za 3D printing. 3D print tehnologija je u razvoju i poslednjih 10 godina beleži jednu od najvećih tehnoloških ekspanzija. Stratasys je i jedan od inovatora na tržištu – razvili su razne materijale i aditiv manufaktornu tehnologiju PolyJet. Reč je o tehnologiji koja iz dve vrste komponenata pod UV polimerizujućem zrakom očvršćava materijal i dobija formu modela koji je već unapred dizajniran CAD dizajnom.

  Uporedite nam malo 3D print i CAD/CAM sisteme i recite nam prednosti njihove upotrebe. Kakva su Vaša iskustva? Da li ovi sistemi mogu biti i komplementarni?

  Danas je tržiše otvoreno i sve CAD jedinice svih prizvođača mogu se štampati na Stratasysu. Benefiti koje karakterišu obe tehnologije je da se cnc, odnosno CAD/CAM sistemi razvijaju, a suština je da se od celokupng materijala – blokova i diskova – javlja višak, dok je u 3D printerima potrošnja optimizovana. Oni koriste prah i dve vrste likvida, dok se za izradu nadoknade koristi 70 odsto potrošenog materijala.

  Što se tiče brzine, ovi sistemi se dijamteralno razlikuju, ali su jako povezani pa ono što ne može 3D printer podržava CAD/CAM i obrnuto.

  Mi imamo i tu sreću da na tržištu usluga imamo nekoliko korisnika intraoralnih skenera. Ti skeneri su najsavremeniji način uzimanja digitalnih otisaka. Reč je o, prosto rečeno, kamerama koje prave snop slika i ređaju ga u jedan trodimenzionalni kompjuterizovani fajl, takozvani Stanadard STL fajl. Taj fajl se na razne načine može deliti i šerovati među korisnicima, a upravo to je najveća prednost i suština digitalizacije koja povezuje CAD/CAM i 3D printing.

  mitar-bozic2Približite nam Mitre tu “saradnju” tri mašine SKENER-CAD/CAM-3D PRINTER. Koliko ste vi kao stručnjaci dobili digitalizacijom, a gdje su tu povoljnosti za pacijente?

  Naši stomatolozi imaju veliku želju da uđu u 3D i CAD/CAM tehnologiju iz prostog razloga što ona nudi preciznost i predvidljivosti terpaije. Šta nama znače ove tehnologije? Uz njih i njihov gotovo svakodnevni razvoj mi smo uvek na najvišem nivou preciznosti i komfora pacijenta. Radovi su dosta precizniji, jer je manuelni rad skloniji greškama od kopmjuterizovanog procesa. Tehnologije rada koje podržavaju manuelni rad su takođe sklonije greškama jer se stalno nešto prebacuje iz negativa u pozitiv i obrnuto. Kod CAD/CAM sistema sve se radi virtuelno i mnogo je bolje regulisan proces, pa samim tim i precizniji. CAD/CAM kao jedna od oblasti komplente digitalizacije je nešto što nudi mnogo materijala i veliku povezanost sa 3D printerima kada koristimo intraoralni skener. Jer kada se uz digitalni otisak uzme status, odnosno zadata indikacija, na CAD/CAMu se reže gotova restauracija, a ako treba da se bilo kako karakterizuje to se radi manuelno, dok se na printeru rade gotovi modeli. Tu je preciznost printera 18 mikrona, preciznost skenera do 20 mikrona, a preciznoct CAD/CAM jedinica 3-5 mikrona. Pričamo o izuzetno velikim preciznostima koje se manuelno mogu postići jedino izuzetnim mjastorskim radom. To su neke od osnovnih prednosti digitalne stomatologije.

  Da pomenemo i M Aligner folije, koji su dio ponude Vaše laboratorije. To je jedinstvena ponuda na tržištu. Recite nam koje su indikacije za njihovu upotrebu i kako se ove folije izrađuju?

  Tu bih posebno bih naglasio doprinos CAD/CAM sistema u jednoj oblasti stomatologije koja se naziva ortopedija vilica. Do sada je sve uglavnom rađeno manuelano. Danas imamo razvijen sistem pomeranja zuba preko Align tehnologije. Reč je o tehnologiji pomeranja zuba termoplastičnim silikon folijama koje se prilagođavaju za svakog pacijenta posebno.

  Mi u CAD/CAM sistemu napravimo celokupan plan terapije odnosno skeniranje, dijagnostiku i digitalno arhiviranje. Nakon toga na scenu stupa printer gde se svaka novonastala promena malokluzije beleži novim modelom. Mi na Stratasysu ptintamo te modele i nakon toga izrađaujemo folije i kao takav proizvod M Aligner nudimo na tržištu. Trenutno smo jedina licencirana firma koja to može ponuditi. Skenere i softvere za CAD dizajn folija proizvodimo od najsofisticiranije svteske kuće za prozivdnju digitalnih skenera i softvera. To je firma 3Shape.

  A, kakva je saradnja sa stomatolozima, s obzirom da je riječ o prilično novoj tehnologiji kod nas?

  CAD/CAM u portetici i generalno u stomatologiji je doneo jasno definisane načine sertifikovanja i obrazovanja stomatologa i specijalista i to se definiše kroz predprotetsku i protetsku izradu nadoknada. Što se tiče ortodontskog sertifikovanja za M Aligner, tu nema potrebe za posebnim sertifikovanjem, ali je neophodno da se svaki stomatolog koji nije ortodont upozna sa opštim propisima i pravilima upotrebe M Alignera. Ukoliko imaju pacijenta koji želi M Aligner, a ranije ga nisu koristili, stomatolozi nam se mogu obratiti i dobiće support i informacije o indikacijama, načinima primene, kontraindikacijama, ograničenjima, prednostima i benefitima – dakle sve ono što im je neophodno da bi mogli da startuju sa radom.

  , , ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.