Intervju – Miloš Obradović, product specialist za TCI u DentsplySirona: Sve se radi u cilju pravcu prelaska na digitalnu stomatologiju

  Novi intervju koji vam predstavljamo urađen je sa  TCI product specialist Milošem Obradovićem iz kompanije DentsplySirona. Sa njim smo razgovarali o SIROLaser Blue laseru i njegovim prednostima i upotrebi. Dotakli smo se i nezaobilazne teme digitalizacije, a o svemu tome čitajte u intervjuu koji slijedi.

  Miloše, upoznajte nas ukratko sa vašom pozicijom u DentsplySirona.

  Moja pozicija u DentsplySirona kompaniji je vezana za TCI grupu proizvoda tj. Treatment Centers and Instruments za teritoriju CEE South. Dakle, ja sam Product Specialist za stomatološke stolice, instrumente, lasere i proizvode vezane za sterilizaciju. Kako je naša današnja tema laser pričaćemo o našem SIROLaser Blue laseru. Naravno, pored SIROLaser Blue lasera koji je jedinstven na tržištu i sa kojim smo postigli neverovatan uspeh kako na teritoriji CEE South tako i širom sveta, moram napomenuti da u našem portfoliu imamo i SIROlaser Xtend.

  Šta ga čini jedinstvenim?

  Jedinstvenost SIROLaser Blue lasera se ogleda pre svega u njegovoj plavoj diodi. Naime, ukoliko posmatramo pojedinačno sastav ljudskog i životinjskog tkiva, možemo primetiti  vi­sok udeo vode, hemoglobina, melanina, lipida i proteina. Apsorpcijski maksimum krvnih ćelija nalazi se u području od otprilike 430 nm², što dovodi do visokog unosa energije, a time se može delovati i na brzu koagulaciju. Suprotno tome, koeficijent apsorpcije vode nije tako visok na ovoj talasnoj dužini tako da je pregrevanje okolnog tkiva i rasipanje energije kroz vodu mnogo niže od onoga sto možemo očekivati na drugim talasnim dužinama. Na taj način plavi laser (uzrokovano posebnim apsorpcijskim karakte­ristikama samog sastava tkiva) omogućuje upravo kod hirurških zahvata izvođenje čistih rezova bez krvarenja, uz prostorno ograničeno delovanje toplote.

  U prilog tome da je talasna dužina od 445nm nešto jedinstveno govori i činjenica da je Shuji Nakamura prvi uspeo predstaviti lasersku diodu u spektru plave svetlosti s talasnom dužinom od 450 nm. Za to je dobio Nobelovu nagradu za fiziku 2014. godine (kao i njegove kolege Isama Aksaki i Hiroshi Amamno).

  Koja je primjena ovog lasera?

  Primena SIROLaser Blue lasera je svakodnevna. Pošto smo malopre pričali o unikatnosti ovog lasera izdvojio sam njegovu plavu diodu. Na kraju krajeva to je nešto što smo mi prvi ponudili tržištu. Za razliku od drugih lasera na tržištu u SIROLaser Blue imate tri različite diode u jednom uređaju, a ne samo tri različite talasne dužine koje koriste istu diodu. Jedna, koju smo već spomenuli, radi na 445nm i to je plava dioda; 660 nm, crvena dioda i 970 nm, infracrvena dioda. Infracrvena dioda se pokazala kao dobra za redukciju bakterija kod endo i perio tretmana. Crvena dioda je dobra za biostimuliaciju, odnosno low laser terapy.

  Što se tiče Low-level laser therapy (LLLT/soft laser) gde spada i biostimulacija, želeo bih napomenuti, da je ovde takođe bitna talasna dužina i naravno snaga. Vezano za lasere na tržištu i njihove talasne dužine koje se koriste za biostimulaciju uglavnom raspon ide od 600nm, dakle radi se u crvenom, vidljivom spektru. SIROLaser Blue koristi talasnu dužinu od 660nm koja je najefikasnija. Što se same snage lasera prilikom biostimulacije tiče, opseg koji se koristi je uvek u milivatima. SIROLaser Blue koristi snagu od 25mv, 50mv i 100mv za biostimulaciju. Upravo ova snaga je ispitana i dokazano najbolja prilikom korišćenja diodnih lasera.

  Naglasio bih još jednom da najveći benefit plave diode jeste upravo kod hirurških tretmana koji omogućuju izvođenje čistih rezova bez krvarenja, uz prostorno ograničeno delovanje toplote. Ovaj laser, kao što smo već napomenuli ima svoju svakodnevnu primenu, a ono što dodatno olakšava rad stomatolozima je i činjenica da su svi programi kao i sva podešavanja vezana za odabrani tretman unapred uneti u softver lasera.

  Kako to funkcioniše, da li laser ima modulacija ili samo unaprijed određene programe?

  Za svaki tretman imate unapred izlistane opcije. Dakle, preko touchscreena, jednim dodirom, birate šta želite da radite. Na primer, ukoliko kliknete na hirurgiju izlistaće se cela paleta indikacija i onda birate konkretnu akciju. Međutim, možete da menjate snagu, način rada i ta modulacija može da se zapamti kao novi program pod novim imenom. Takođe bih napomenuo da imate i Help dugme koje Vam daje dodatna obaveštenja o tome kako bi trebalo da odradite tretman, koje pokrete koristite prilikom lasiranja, koliko vremena je dovoljno za tretman, broj ponavljanja itd.

  Da li je laser beskontaktni?

  Da. To je još jedna činjenica koju bi trebalo napomenuti. Prilikom rada sa 445nm, odnosno sa plavom diodom, možete raditi i bez kontakta sa tkivom. Ovde moram naglasiti da je to već stvar navike samih stomatologa tj.  da li imaju naviku rada sa kontaktom ili bez ali ostaje činjenica da je rad sa plavom diodom moguć i beskontaktno. Manipulacija samim nastavcima je veoma jednostavna jer nastavci stižu unapred sterilisani. Dovoljno je samo takav nastavak otvoriti staviti na ručicu lasera i početi sa tretmanom. Dakle, nema nikakvih inicijacija nastavaka, kraćenja istih i svega onoga što kompilkuje rad i oduzima vreme.

  Da li postoji neka garancija na aparat?

  Garancija na aparat je dve godine. Preporuka je da se na svake dve godine radi kalibracija uređaja. Proces kalibracije je deo provere talasnih dužina gde stomatolog dobija garanciju da su diode kalibrisane upravo na onu talasnu dužinu na kojoj bi trebalo da rade.

  Da se dotaknemo malo i uopšteno digitalizacije pa da Vas pitam, da li laser može u nekom periodu izbaciti skalpel, bušilice i ostalu opremu iz upotrebe?

  Sve se radi u pravcu prelaska na digitalnu stomatologiju – počevši od CAD/CAM sistema, preko 3D rendgen aparata pa na kraju i do lasera. Međutim, kada pričamo o laserima moramo naglasiti da njihova upotreba u mnogo čemu olakšava rad stomatolozima. Takođe je mnogo prijatnija i za pacijente. Naime, bolje je zarastanje rana, tretmani su gotovo bezbolni, kraći je period oporavka i to nam na kraju krajeva daje zadovoljne pacijente. A to je, morate priznati i najbolja referenca.

  , , , ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.