fbpx
NaslovnaIntervjuIntervju: Milan Ristić, account manager OCC Switzerland: Bitno je da se probudi...

Intervju: Milan Ristić, account manager OCC Switzerland: Bitno je da se probudi svijet o važnosti kontrole infekcije

- Advertisement -

Obavljanje stomatološke djelatnosti usko je vezano sa velikim rizikom od prenosa mikroorganizama između pacijenata i/ili pacijenata i stomatološkog osoblja. Sprječavanje širenja infektivnih oboljenja prilikom pružanja stomatološke zaštite je stručna i moralna obaveza cijelog stomatološkog tima (stomatologa, sestara, tehničara). Takođe je i zakonskim propisima određena odgovornost svakog člana tima za sprovođenje mera kontrole infekcije ali i kontinuirane edukacije u toj oblasti. Stomatološka doktrina zahtijeva pristup svakom pacijentu kao potencijalnom izvoru zaraze i pravilno sprovođenje higijensko-preventivnih mjera od strane kompletnog tima kako bi zaštitili svakog pacijenta ali i sebe same. Na tu temu razgovarali smo sa Milanom Ristićem, account managerom OCC Switzerland, firmom koja je specijalizovana za proizvodnju sredstava za dezinfekciju radnih površina, istrumenata…

Koji je najznačajniji mit o kontroli infekcije?
„Prvi mit je pitanje sa kojim se susrećemo svi kada nam stomatolozi kažu: „Ja oduvijek radim ovako, nikada se do sada nisam susreo ni sa kakvim problemima. Zašto bi sada onda nešto mijenjao, zašto bi sada uvodio neke proizvode za dezinfekciju koje do sada nisam koristio“. Na to odgovaramo, kada se jednom desi, onda je prekasno. Dezinfekciju treba koristiti da se ne bi desio taj jedan put kada će biti prekasno i kada, recimo, može doći do neke opasne infekcije i, ne daj Bože, da se izgubi život. Na globalnom nivou imamo 1,6 miliona smrtnih slučajeva od tuberkuloze i 707.000 od HIV-a na godišnjem nivou. Postoje dokazi da se u stomatološkoj praksi svi virusi i sve te druge bolesti, prisutne zbog čestica u vazduhu tokom i poslije tretmana“.
Na koji način može da dođe infekcije?
„Instrumenti su najkritičniji, pošto dolaze u dodir sa sluzokožom, tu je krv, saliva… Postoje materijali koji su infircirani i onda može doći do infekcije instrumenata i ako se poslije taj instrument ne dezinfikuje na pravilan način i bude upotrebljen za narednog pacijenta ili za samo osobolje, dolazi recimo do povrede, posjekotine i onda dolazi do infekcije“.

Kakva je situacija na Zapadu po pitanju kontrole infekcije?
„Sve je lijepo propisano zakonima i stroge su kontrole infekcije po stomatološkim ordinacijama. Svaka stomatološka praksa mora, to je pod obavezno, vršiti dezinfekciju ne samo instrumenata već i radih površina, poda, ruku. Dezinfekcija ruku se mora vršiti prije i poslije svakog pacijenta, što se često ne radi. Susreo sam se dosta često sa situacijama da neke stomatološke ordinacije nemaju uopšte sredstava za dezinfekciju“.
Lična zaštita stomatologa je na prvom mjestu?
„Vrlo je važna lična zaštita stomatologa. To je takozvani PPI, a sastoji se od maske, rukavica i zaštitnih naočara. Maske i rukavice su za jednokratnu upotrebu i nakon svakog pacijenta moraju da se mijenjaju. Ako mska u toku tretmana postane vlažna, i tada treba da se mijenja, ne da se čeka kraj. Bitno je i kako se maska nosi. Nije samo potrebno pokriti usta već i nos, treba pokriti oči zaštitinim naočarima, tako da je čitava usna duplja i oči su zaštićene, kao i ruke“.

Donešenje zakona o kontroli infekcije ili standarda su izuzetno važni?
„Svakako da se donese zakon ili da stomatološke komore donesu neke direktive, standarde, da se to prati, ali stomatolozi i dentalno osoblje treba da krenu od sebe. Bez obzira da li postoje ti standari ili ne, oni sami treba, prije svega radi sebe, a potom i pacijenata vršiti dezinfekciju na pravi način i da se tako izbjegnu svi eventualni problemi. Ako postoje zakoni ili standardi, to će ih pogurati ka tome“
Da li je potrebna saradnja pacijent – stomatolog da bi se izbjegli svi eventualni problemi?
„Nije potrebno, jer stomatolozi bez obzira da li je pacijent izvor nekog virusa ili ne, treba na isti način da vrši dezinfekciju ordinacije, radnih površine… i da koristi iste mjere lične zaštite. Treba da se ophodi prema svim pacijentima na isti način“.

Proizvodi OCC Switzerland se mogu kupiti u Crnoj Gori.
„Naše proizvode od skora možete naći u “Dental Montenegro” veleprodaji kod Milke Rafailović, koja je naš zvanični uvoznik za tržište Crne Gore. Mi smo od OCC švajcarska firma. Cijela proizvodnja se vrši u Švajcarskoj. Visoko smo specijalizovani za dezinfekciju i samo se time i bavimo. Imamo kompletnu liniju za dezinfekciju, bilo da je to radnih površina, instrumenata, specijalnih instrumenata kao što su turbine ili termolabilni instrumenti, dezinfekciju instrumenata za otisak i za dezinfekciju ruku. Sve te proizvode možete naći kod Dental Montenegra. Ukoliko je nekome potreban savjet za dezinfekciju, zaštitu od infekcije, možete da se obratite kompaniji Dental Montenegro“, zaključio je Ristić.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -