fbpx
NaslovnaIntervjuIntervju – Markus Bora direktor prodaje Scientific BioTech: Sanakin je potpuno prirodni,...

Intervju – Markus Bora direktor prodaje Scientific BioTech: Sanakin je potpuno prirodni, biološki serum kojim sami sebe liječimo

- Advertisement -

Tokom njegove radne posjete Crnoj Gori, razgovarali smo sa Markusom Borom, direktorom prodaje njemačke kompanije Scientific BioTech koja se bavi proizvdonjom i prodajom medicinskih sredstava. Gospodin Bora je za portal Stomatologija.me i naše čitaoce otkrio detalje koji stoje iza novog, revolucionarnog proizvoda njegove kompanije, a riječ je o biološkom serumu Sanakin koji se koristi u raznim granama medicine i stomatologije za liječenje oboljenja kostiju, upala i bolesti izazvanih upalnim procesima. Ono što je posebno zanimljivo je i činjenica da se krug indikacija upotrebe ovog seruma širi, čak i za same proizvođače neočekivanom brzinom. U nastavku interrvjua pročitajte sve o Sanakinu i upoznajte se sa detaljima njegove primjene.

Markuse, da odmah upoznamo čitaoce sa Sanakinom. Šta je, dakle, Sanakin i koje su to osnovne stvari koje trebamo znati o njemu?

Sanakin je biološki serum koji ljekari stvaraju u ordinaciji direktno od krvi  pacijenta i njime možemo tretirati bilo koji vid upale. Sa njegovom upotrebom startovali smo 2010. godine u ortopediji sa radnim iskustvom od oko 10 hiljada injektiranja. Nakon toga prešli smo u estetsku medicinu i injektiranjem Sanakina u bore i kosmate predjele glave kako bi pospješili rast kose. Takođe veoma uspješno.

Sada polako ulazimo na tržište dentala jer znamo  da se i tu javlja veliki broj upala koje se mogu tretirati Sanakinom – počev od gingivitisa, preko parodontiotisa do problema sa temporomandibularnim zglobom. To je, naravno, samo dio indikacija.

Koja bi bila prednost upotrebe Sanakina u odnosu na serume koji već postoje na tržištu? Već imamo tretiranje plazmom i sličnim biološkim serumima.

Kada imate infekciju, odnosno upalu, imate povećan broj interleukina 1 koji je okidač za svaku upalu. Interleukin-1 pokreće i interleukin-6 i interleukin-alfa koji podstiču razvijanje upale. Ono što je potrebno uraditi je zaustaviti rast interleukina-1, a to je moguće isključivo ukoliko stvorite njemu suprotstvaljenu biohemiju. Sanakin upravo to i radi. U serumu imamo pet puta više antagonista nego u krvi, što inflamaciju zaustavlja u izuzetno kratkom roku. Nakon toga serum podstiče i regeneraciju oboljelih tkiva jer se u Sanakinu nalaze i faktori rasta, takođe u omjeru pet puta većem nego u krvi. Dakle, Sanakinom zaustavljamo upalu uz podsticanje regeneracije.

Ono što smo mi primijetili u Njemačkoj je da nam je potrebna jedna ili najviše dvije injekcije i problem je riješen. To zapravo zavisi od stanja pacijenta – drugo injektiranje je potrebno samo u slučaju izuzetno jake inflamacije, a ponavljanje  tretmana vrši se nakon jedne do dvije sedmice.

Da li je za proizvodnju Sanakina potrebna dodatna hemija?

Ne, nikako. Sanakin je potpuno prirodni serum. Ukoliko ga uporedite sa PRP koji ste pomenuli u prethodnom pitanju, u PRP uvijek imate prisutan citrat – u Sanakinu ga nema – mi stvaramo apsolutno prirodni serum.

Da budemo precizni, mi proizvodimo instrument koji je potreban za stvaranje seruma u ordinaciji. Kada ubacimo krv u špric koji služi za preparaciju Sanakina simuliramo upalu i na taj način, uz pomoć monocita, podstičemo stvaranje antagonista interleukinu. Nakon toga potrebna je inkubacija od oko tri sata kako bi se stvorila čvrsta veza između pozitivnih i negativnih interleukina. Serum se zatim stavlja na centrifugu pet minuta kako bi se odvojio od krvnih komponenti, stavlja se u špic i odmah se injektira.

Kazali ste mi da se Sanakin sada koristi u nekoliko zemalja . Kakvo je međunarodno iskustvo upotrebe seruma?

Sanakin se za sada upotrebljava u Njemačkoj, Litvaniji, Švajcarskoj i Tajvanu, a počeli smo sa širenjem na tržište Španije, Holandije i Turske.

Iskustva ljekara su nevjerovatna i imamo isključivo pozitivan feedback. Pozitivna reakcija na lijek nakon prvog injektiranja prisutna je u 90 odsto slučajeva, što je izuzetno veliki omjer. Međutim, da ne bi pretjerivali možemo čak i reći da imamo o 75-80 odsto pozitivnog učinka što je takođe veliki raspon, naročito ako uzmemo u obzir da je riječ o serumu.

Sanakin uvijek radi, uvijek je efikasan u onome zbog čega je stvoren, ali dosta toga zavisi od pacijenta, odnosno njegovog trenutnog zdravstvenog stanja. Zbog toga je važno naglasiti da je riječ o individualnoj terapiji jer je i krv svakog čovjeka ponaosob različita, zbog čega je i serum uvijek različit od pacijenta do pacijenta. Samim tim je i serum potpuno biloški čist jer je stvoren od krvi pacijenta bez ikakvih hemijskih dodataka.

Da li imate neki feedback od pacijenata? Kakvo je njihovo iskustvo liječenja Sanakinom i da li postoje neki neželjeni efekti i reakcije na tretman ili kontraindikacije za njegovu upotrebu?

Upravo zbog činjenice da je Sanakin čist biološki serum ne postoje nikakvi neželjeni efekti. Što se tiče kontraindikacija Sanakin ne bi trebalo upotrebljavati ukoliko pacijent ima grip, kada koristi antibiotike i nakon što pacijent primi vakcinu – u tom slučaju treba sačekati šest sedmica.

Da li možemo očekivati dalje širenje, odnosno ulazak Sanakina na tržište Balkana?

Naravno, naša tendencija je širenje na globalno tržište. To je ralno očekivati jer je riječ o čistom proizvodu koji ima svoje prednosti i za ljekare i za pacijente. Doktori prosto ne moraju da strahuju od neželjenih efekata jer ih nema, pa su oslobođeni stresa sa te strane. Ljekari Sanakin mogu ubrizgati u drugo tkivo, koje nije pod inlfamacijom, kako bi se vidjela reakcija – i opet ništa se ne može desiti – ili će serum djelovati, ili neće. Sa ovim serumom nikada ne možete povrijediti pacijneta, prosto je nemoguće.

Da se vratimo na početak. Otkud ideja za stvaranje jednog ovakvog seruma?

Originalna ideja dolazi iz Amerike. Sredinom ’80.-ih jedan doktor iz Švedske koji živi u Americi otkrio je da kombinovanjem stakla sa krvlju dolazi do reakcije – to je bio, tako reći, početak razvoja ideje. Ovaj profesor je, radeći sa farmaceutskim kompanijama, stvorio vještački proizvod koji je imao neželjene efekte, a uz to je bio i veoma skup. Jedna injekcija tog vještačkog lijeka je koštala oko 1000 eura.

Mi smo njegovu ideju preuzeli kako bismo stvorili naš proizvod. Za to nam je trebalo oko dvije godine, jer nije lako pronaći idealnu kombinaciju omjera pozitivnih i negativnih interleukina. Mi stvaramo prirodni lijek iz organizma samog pacijenta, pa možemo reči da na taj način liječite sami sebe.

Ipak, mi smo svjesni da smo tek na početku, jer sa ovim serumom možemo da uradimo mnogo više od onoga za šta je originalno napravljen. Gotovo svaka bolest kreće inflamacijom i pred nama je još mnogo naučno-istraživačkog rada kako bismo otkrili sve potencijale Sanakina. Kada smo Sanakin testirali u litvanskoj ginekološkoj klinici serum je ubrizgavan ženama koje su imale problema sa začećem. Nakon što su ljekari pokušali sve standardne procedure i metode liječenja nijedna od njih nije dala efekta, dok je nakon dva injektiranja Sanakina četiri pacijentkinje ostalo u drugom stanju. Naravno, ovo ne uspijeva kod svih vrtsa neplodnosti, mora se uraditi selekcija pacijenata, ali kao što se vidi Sanakin svoju upotrebu sigurno može naći i u liječenju neplodnosti. Ovo istraživanje će biti objavljeno u litvanskim medijima, jer je riječ o potencijalnom proboju u ovoj grani medicine.

Sanakin, odnosno njegova upotreba, za sada je testirana i koristi se u nekoliko oblasti medicine, ali postoji potencijalno 20 oblasti ljudskog tijela gdje je moguće injektirati Sanakin.

Ono što je uvijek posebno interesantno kada govorimo o ljekovima je i njihova cijena. Koja je cijena Sanakina?

Naš cilj je da Sanakin bude jeftin kako bi što veći broj pacijenata imao priliku da priušti liječenje ovim serumom. To ćemo pokušati da uradimo u svim zemljama u kojima želimo da budemo prisutni na tržištu. Mi na tržište ulazimo sa pristupačnim cijenama, ali ne možemo uticati na određivanje cijene sa kojom će ljekar izaći pred pacijenta. U Njemačkoj, na primjer, raspon cijena ide od 150 do 350 eura po injekciji.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -