NaslovnaIntervjuIntervju – Kristijan Štempf, hygiene advisor u W&H: Mi dizajniramo budućnost

Intervju – Kristijan Štempf, hygiene advisor u W&H: Mi dizajniramo budućnost

- Advertisement -

“Inovacije i pouzdanost su ono čime se odlikuju svi proizvodi kompanije W&H i naš foku uvijek je na razvoju. Ukoliko niste inovativni, prestajete da postojite”, kazao je za naš portal Kristijan Štempf hygiene advisor u kompaniji W&H.

Sa gospodinom Štempfom smo razgovarali u Podgorici tokom njegovog gostovanja na seminaru u organizaciji Tehodentala. U nastavku intervjua čitajte sve o invacijama i prednostima proizvoda iz W&H portofolia.

Gospodine Štempf, recite nam za početak kolika je zastupljenost proizvoda iz portfolia kompanije W&H?

WH je prisutan u skoro svim poljima – restorativna stomatologija, protetika, hirurgija, takođe imamo i jedan od najprodavanijih mikromotora na tržištu. Osim toga, higijena i proces dezinfekcije za nas je veoma važan, pa s toga imamo sterilizatore klase B i tu smo među začetnicima u proizvodnji.

Koje su prednosti vaših sterilizatora u odnosu na ostale koji se nalaze na tržištu?

Kada govorimo o sterilizaciji i sterilizatorima cijena uvijek igra veliku ulogu, ali kada je riječ o samom procesu, vrijeme je od ključnog značaja. Mi imamo fantastičan patentirani sistem koji prepoznaje oblik i masu instrumenata koji su u komori. To je značajno zato što od količine i mase proizvoda u komori zavisi i vrijeme trajanja procesa sterilizacije, pa u slučaju da se u komori nalazi manja količina instrumenata sterilizator će automatski redukovati i prilagoditi proces i potrošnju vode. U nekim slučajevima može doći i do uštede od deset minuta što je, složićemo se, značajno ako znate koliko puta se taj proces dnevno mora ponoviti.

Ono što je takođe jedna od velikih prednosti je i jednostavnost korišćenja i rukovanja sa aparatom što omogućava touch screen monitor na kojem je moguće i pratiti podatke tokom samog procesa.

Da nastavimo sa još jednim proizvodom po kojim je W&H preproznatljiv, mikromotori. Prema riječima onih koji ih koriste riječ je o izuzetnom instrumentu. Recite nešto više o mikormotorima iz portofila kompanije W&H.

Inovacije su ono čime se mi u W&H vodimo i s toga u kompaniji imamo veliko odjeljenje koje se bavi isključivo inovacijama ali i unapređivanjem postojećih proizvoda. Osim toga, mi se rukovodimo potrebama samih korisnika i dizajniramo proizvode za koje vjerujemo da će ispuniti sva njihova očekivanja, ali i biti najbolje rešenje za pacijente. Naš najnoviji mikromotor koji se koristi u hirurgiji dizajniran tako da uz pomoć kombinovanog sistema mjeri primarnu stabilnost što je jedinstveno na tržištu. Mi naše proizvode takođe testiramo prije nego što ih uopšte pustimo u proizvdnju i na tržište. Zbog toga i jesmo jedna od vodećih kompanija u proizvodnji dentalne opreme – inovacije i pouzdanost su ono čime se odlikuju svi proizvodi kompanije W&H.

Proizvodnja dentalnih bušilica za stomatološke jedinice je takođe jedan od „zaštitnih znakova“ kompanije WH. Šta nam možete reći o njima?

Kompanija W&H postoji još od 1890. godine i to veliko iskustvo proizvodnje nam pomaže u stvaranju savremenih i kvalitetnihproizvoda. Tako sada pravimo sve lakše i tiše turbine i bušilice, a riječ je o proizvodima koji mogu proći stotine ciklusa sterilizacije. Nedavno smo kreirali i Primea Advaced Air sistem koji automatski kotroliše brzinu turbina i prilagođava je tertmanu.

Zašto je brzina rotacije toliko bitna?

To bi vam bolje objasnio stomatolog, ali kada je bušilica unuržtar zuba, brzina rotacije bi trebalo da bude na nivou između 100 hiljada i 140 hiljada obrtaja u minuti, ne više. Problem sa turbinama je da imaju manjak snage i kako bi to kompenzovali brzina se povećava i do 400 hiljada obrtaja u minuti što dovodi do stvaranja velike toplote prilikom prvog dodira bušilice sa zubom. Pacijent to naravno mora osjetiti i čim stomatolog počne sa dodatnim pritiskom na zub kako bi uklonio karijes brzina i snaga se smanjuju. U tom slučaju stomatolog tokom rada neprekidno mora da ponavlja poroces kratkog uvlačenja i izvlačenja bušilice kako bi ona imala dovoljno snage da završi tertman. Sa kontrolisanom brzinom koju nudi Primea Advanced Air brzina se nadomještava snagom pa se tretman od početka do kraja može izvesti kontinuiranim procesom rada bez vađenja bušilice.

 Možete li nam reći nešto o tehnologiji proizvodnje i materijalima koji koristite?

Kada je riječ o tome mi neprestano sporvodimo istraživanja za koja su zaduženi posebno edukovani  inžinjeri. Stoga u proizvodnji koristimo najbolje materijale koji su proizvod upravo tih istraživanja. Veoma je važno napomenuti i da mi sami proizvodimo elektroniku i softvere za svoje aparate i mašine, tako da u slučaju potrebe poboljšanja softvera ili greške u softveru stvar može biti riješena za jedan dan.

Možete li nam reći nešto o planovima za budućnost i budućim inovacijama koje možemo očekivati u W&H?

Danas morate biti veoma oprezni i mi iz tog patentiramo sve naše inovacije. O budućnosti ne pričamo mnogo jer je riječ o procesima koji traju.

Da, jasno mi je zašto ne možete pričati o tome. Možete li nam onda reći koji je sada glavni fookus kompanije W&H?

Naš glavni fokus uvijek je na razvoju. Ukoliko prestanete sa razvojem i inovacijama mrtvi ste. Vratimo li se na kratko u prošlost vidjećete da smo mi u W&H na primjer prvi razvili push-buton na turbinama, a sada razvijamo touchscreen ekrane i generatore pare u sterilizatorima B klase – da tako kažem, mi dizajniramo budućnost.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -