fbpx
NaslovnaIntervjuIntervju – Jan Mahnik, Dentsply Sirona: Nove stvari uvijek možete tražiti u...

Intervju – Jan Mahnik, Dentsply Sirona: Nove stvari uvijek možete tražiti u pravcu razvoja trendova

- Advertisement -

– Dentsply Sirona pokriva gotovo cjelokupan stomatološki portfolio i s toga ne mogu reći da imamo jedan poseban fokus. Sada je trenutno u toku veliki proces digotalizacije kojem smo mi u velikoj mjeri posvećeni, ali ne možemo reći da smo na to fokusirani jer i dalje postoje konvencionalni trertmani, instrumenti, aparati… koje mi imamo u ponudi. Dakle, ako govorimo o fokusu, možemo reči da smo mi fokusirani na kvalitet – kazao je za naš portal Jan Mahnik, Dentsply Sirona CAD/CAM Specialist, za regione Centralne i Istočne Evrope, Baltik i Grčke.

Kako u kompaniji pratite digitalizaciju? Da li ste kroz Cerec, inLab i ostale sisteme više okrenuti stomatologiji, ili zubnoj tehnici – kroz koju je, da tako kažemo digitalizacija i ušla na velika vrata dentala?

Upravo ono što sam malo prije pomenuo, odnosno široki proizvodni portfolio pruža nam mogućnost da podjednako pokrivamo i stomatologiju zubnu tehniku – na taj način ostvarujemo taj cilj pokrivanja kompletnog tržišta izuzetno kavlitetnim proizvodima.

Takođe, sa Cerec i inLab sistemima koje ste Vi pomenuli pokrivamo jedan značajan dio tržišta koji je okrenut digitalizaciji, ali sa druge strane imamo i materijale za te aparate pout novog Celtra Press koji se koristi za izradu krunica i mostova. Takođe smo okrenuti i porizvodnji i razvijanju rentgenskih sistema, instrumenata…

Svi procesi koji dovode do razvoja u najvećem broju slučajvea sa sobom nose potrebu za edukacijom. S obzirom da se poral Stomatologija.me odnosno veliki dio našeg posla svodi upravo na isticanje značaja same edukacije posjećujući sajmove, kongrese, seminare i slična okupljnja, često srijećem Sironine, ali i ostale, opinon leadere. Da li to znači da je Dentsplay Sirona kao jedan od lidera na tržištu, takođe i jedan od lidera na polju edukacije?

Dobro pitanje. Mi smo sada, osim proizvodnje, u velikoj mjeri okrenuti stvaranju kapaciteta edukatvne i marketinške infrstrukture. Ostvarivanje tog cilja jednim dijelom ćemo zadovoljiti otvaranjm velikih izložbeno-prodajnih salona, show rooma koji će pokrivati određeno tržište. Tako na primjer za istočno-evropsko tržište imamo salone u Zagrebu, Bukureštu i Varšavi, a u planu je otvaranje jednog salona u Češkoj republici koji bi osim te zemlje “opsluživao” još i klijente iz Slovačke i Mađarske.

Osim toga, upravo kao što ste i Vi kazali, angažujemo i nove stručnjake koji su tu kao tehnička podrška klijentima, prezenteri opreme – stvaramo i mrežu key opinion leadera za pojedinačne proizvode. Tako sam ja, na primjer, odgovoran za inLab i u svakoj zemlji i regionu tražimo vješte korisnike naših aparata, koji, naravno, posjeduju intrumente, materijal ili kompletan sistem i koji nam čak i na taj način pomažu u prezentaciji samih proizvoda. Oni, za razliku od prodavaca, svakodnevno koriste taj aparat i zbog toga su upravo oni od ključnog znalačaja za dobro predstavljanje proizvoda.

Da li u edukaciju ulažete i van marketinga, odnosno da li je za vas u Dentsply Sirona, edukacija iznad prodaje?

Apsolutno. Mi na edukaciju gledamo kao na jedan od najvažnijih činilaca daljeg razvoja – bez edukacije nema razvoja.

U tom smislu, angažujemo i saradnike na terenu koji su zaduženi za dalju edukaciju i podršku našim postojećim korisnicima. Ti ljudi se uopšte ne bave prodajom, već su tu isključivo kako bi bili od pomoći našim klijentima na terenu – prenose zvoje znanje i iskustvo kako bi naši klijenti na najbolji mogući način mogli da iskoriste sve potencijale naših proizvioda. Oni su kao podrška stalno dostupni, bez obzira da li se suočavate sa problemom, kvarom, ili nedoumicom u radu i korišćenju nekog našeg proizvoda.

Šta u budućnosti možemo očekivati od Dentsply Sirone? Da li nam možete otkriti neke detalje?

To su, naravno, poslovne tajne i to vam ne smijem otkriti. Ali možemo reći sledeće – odgovor na to pitanje je, trend. Nove stvari uvijek možete tražiti u pravcu razvoja trendova. Tako je, na primjer, lako zaključiti da je digitalizacija jedan od pravaca razvoja gotovo svih dentalnih kompanija. U tom smsilu mi radimo na razvoju novog softverskog rešenja za laboratroije koji podržava tri različita sistema.

Za kraj, recite nam da li očekujete i nastavak trenda sapajanja velikih kompanija poput Dentsply Sirona, Kavo Kerr i slično?

Da, mislim da je realno očekivati nastavak tog trenda jer se na taj način dobija mnogo. Mi smo spajanjem dvije velike kompanije kakve su bile Sirona i Dentsply dobili mogućnost da pokrijemo cjelokupno trište i na njega izađemo sa najkvalitetnijim rešenjima za sve segmente dentalnog rada.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -