NaslovnaIntervjuIntervju – Hrvoje Šoprek, specijalista Dentsply Sirone za CAD/CAM: CEREC ima ogromne...

Intervju – Hrvoje Šoprek, specijalista Dentsply Sirone za CAD/CAM: CEREC ima ogromne prednosti, ali završnica je uvijek u rukama tehničara

- Advertisement -

„U cijelom procesu izrade nadoknade najvažniji su preciznost i jednostavnost procesa rada, dok je brzina sa CERECom dodatna prednost – naročito ako se koristi Dentsply Sirona SpeedFire, peć koja sinteriranje cirkona može završiti za nevjerovatnih 15 minuta“, kazao je za portal Stomatologija.me Hrvoje Šoprek, specijalista Dentsply Sirone za CAD/CAM.

Da pređemo odmah na suštinu korišćenja Dentsply Sirona sistema. Recite nam Hrvoje, koje su prednosti CERECa kada govorimo o procesu rada, odnosno izrade nadoknada?

Koriščenje digitalnih tehnologija donijelo je nevjerovatno ubrzanje rada, ali CEREC softver omogućuje još brži proces, prije svega kroz prepoznavanje indikacije unutar samog softvera. Ta indikacija se onda nakon skeniranja sama kalkulira i kreira u restauraciju.

U cijelom procesu važni su brzina, jednostavnost i preciznost. Kada govorimo o DentsplySironina CAD/CAM sistemu, mi imamo sistem kreiran unutar jedne kuće. Od uzimanja digitalnog otiska do kreiranja i glodanja restauracije sve se nalazi unutar iste kuće i s toga cjelokupnu restauraciju možemo uraditi veoma brzo uz garantiranje kvalitete finalnog proizvoda.

Jako važno kod Cerec sistema je korišćenje digitalnog skenera sa Omnicamom. Riječ je o jedinoj intraoralnoj kameri koja koristi video snimanje. Ostale intraoralne kamere koriste fotografije koje spajaju određenom brzinom, od jedne do pet fotografija u sekundi, ali Omnicam je jedina koja uspijeva napraviti snimke uz pomoć video zapisa. Na taj način omogućena nam je jednostavnost cijelog procesa uz mnogo veću preciznost, ali i brzinu.

Cerec radi u uvezanom sistemu aparata, pa me interesuje na koji način nakon skeniranja prelazimo na dizajn?

Kada se prebacujemo u dizajn svakom korisniku je omogućeno da proces završi u vrlo kratkom roku – potrebno je samo označiti marginu i u sledećem koraku već imamo predlog restauracije. To znači da od trenutka kada je pacijent došao u ordinacijsku salu do trenutka kada izlazi, i to ne sa preparacijom već sa gotovim zubom, prolazi 60-90 minuta u zavisnosti od materijala koji se koristi.

Kako materijal utiče na brzinu rada? I da li može uticati na kvalitet nadoknade?

Ako se stomatolog odluči za keramiku, pacijent će sa glazurom izaći za 60 minuta. Ako se radi sa cirkonom tu imamo opciju korišćenja i najbrže peći za sinteriranje koja se zove SpeedFire. Ona ima moć da za 15 minuta sinterira cirkon što je zaista nevjerovatna brzina. Osim sinteriranja ona radi glazuru i kristalizaciju, tako da i pacijenti koji želi krunicu od cirkona u molarnoj regiji izađe za 90 minuta sa novom cirkonskom krunicom.

Da li je brzina jedina prednost uvezivanja cijelog sistema koji imamo sa Cerecom, ili se kvalitet dodatno povećaćava i na neki drugi način?

Velika prednost je upravo rad u jednom sistemu. Pod tim podrazumijevam mogućnost komuniciranja svih uređaja istovremeno i na jednom jeziku, a to prije svega omogućuje visoku preciznost. Današnje intraoralne kamere su veoma precizne, čak i naši konkurenti imaju veoma precizne kamere, ali ono gdje oni, za razliku od nas, gube je pretvaranje tih podataka – čim postoji pretvaranje podataka, mora da postoji i gubljenje podataka. Mi taj gubitak nemamo jer imamo cjelokupan, zaokružen sistem.

Kada je riječ o preciznosti skeniranja sa intraoralnim skenerom, mi tu govorimo o nekih 10 mikrona, dok ekstraoralni skeneri dokazano daju preciznost od dva i pol mikrona.

A kako stoji stvar sa glodalicama, da li su i one u mogućnosti da isprate takvu preciznost?

Glodalice danas rade na principu da mogu glodati na nekih 20-25 mikrona preciznosti i onda kada sve zajedno zbrojite cijeli proces možete završiti sa takvom preciznošću koja je manja i od ljudske dlake koja je debljine 50-60 mikrona. Kada doktori provjeravaju da li je restauracija dobro dosjela, to radi sa instrumentom koji ima debljinu 60 mikrona.

Kao stručnjak iz tog polja, recite nam koje su prednosti CAD/CAM glodalica u odnosu na manuelni rad? Tu posebno mislim na individualizaciju nadoknada.

Važna stvar je napomenuti da će dentalni tehničari uvijek raditi te stvari. Oni će uvijek morati da budu prisutni i imaće svoj dio posla. Nitko ne može završiti restauraciju kao dentalni tehničar, međutim, digitalna tehnologija omogućava im da, nakon ferzanja, imaju savršen dosjed. E, sada oni tu restauraciju mogu raditi u punom obliku, pa će imati manje individualizacije – ili ju mogu napraviti u obliku frame worka, što zahtijeva rad sa više individualizacije. Taj finalni korak je uvijek u rukama tehničara. Dakle, veliki plus CAD/CAMa je taj dosjed na marginu, što ljudska ruka fizički ne može da postigne. Ali sa druge strane estetski dio je na tehničaru koji može biti siguran da će restauracija imati potrebni dosjed.

Da li je u tom smislu ordinaciji koja posjeduje skener i glodalicu uopšte potreban tehničar?

Ako koristimo samo ordinacijski sistem, onda u toj estetici postoje neki redovi, pa ordinacija nije uvijek pod imperativom individualizacije. Ako govorimo samo o funkcionalnosti restauracije, čisto je i dovljno uraditi je samo CAD/CAM tehnologijom. Tada je dovoljno samo polirati restauraciju da dobije sjaj, ali neće imati incizalno onako dobru estetiku koju bi imala nakon dodatne obrade kod dentalnog tehničara. Međutim, ako ordinacija želi dodatnu estetiku, u našem sistemu postoje i peći pa se nakon frezanja CAD/CAMom može nanijeti boja i nakon toga sloj glazure. To se upravo može raditi u SpeedFire peći koju smo pomenuli.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -