fbpx
NaslovnaIntervjuIntervju - Federico Presicci: Važno je biti skroman i učiti svakog dana

Intervju – Federico Presicci: Važno je biti skroman i učiti svakog dana

- Advertisement -

Predstavljamo vam intervju sa jednim od najvećih mladih zubnih tehničara današnjice, Federricom Presiccijem, koji uskro treba da održi kurs u organizaciji Mikodentala. Ovim putem takođe, žlimo i da se zahvalimo ljudima iz kompanije Mikodental koji su nam bezrezervno pomogli u realizaciji ovog intervjua.

U nastavku pročitajte šta Presicci misli o današnjim tehnologijama, manualnom radu, ali i kako su izgledali njegovi počeci, kao i na koji način se on i danas usavršava.

S obzirom da ste jedan od najpriznatijih zubnih tehničara, recite nam na početku, kako su izgledali Vaši počeci? Kako se od početnika postaje istinakim majstorom?

Od kad sam bio dječak, moja velika želja je bila da postanem zubni tehničar, kao što je i moj otac, želio sam biti kao on. Na kraju sam i postao ono što sam želio, i diplomirao sam sa 19 godina u mom rodnom gradu Rimu, gdje sam odmah počeop da radimsa mojim ocem.

Moja prva ljubav bila je vosak, jer što sam želio da radim na komplikovanijim stvarima, odnosno radovima, poput keramike. Od toga sam počeo i pokušao da učim koliko god sam mogao. Sve to sam radio pod mentorstvom mog oca koji me je naučio morfologiji zuba.

Nakon nekoliko godina prakse sa ocem, dobio sam priliku da započnem novo iskustvo u Dentallabor Steger pod kontrolom mog novog mentora Enrica Stegera. On  mej neaučio mnog stvari – ne samo da budem bolji tehničar zubni tehničar, već i kako da prenesem svoju strast i znanje drugim ljudima, a takođe mi je dao priliku da radim sa najboljim tehničarima i stomatologima iz različitih zemalja.

Kako ocjenjujete današnju zubnu tehniku, odnosno digitalizaciju? Da li će digitlazicacija ostaviti prostor za ručni rad i šta Vi preferirate u svom radu?

Danas su oboje važni. Morate biti u mogućnosti upravljati radom od početka do kraja – naravno, uz oruižimjenu digitalnog i ručnog znanje. Uz korišćenje “softvera” svi mogu postići dobar rezultat, ali manualnim radom možete napraviti razliku. Zbog toga ja preferiram da personalizujem svoje radove.

S obzirom da ste priznati i kako predavač, kako se Vi usavršavate? Na koji način majstori unapređuju znanja?

Uvek pokušavam da naučim nešto od svakog, to mi pomaže da rastem i napredujem, ali glavna stvar je da bi uvijek trebalo biti skroman.

Koliko je u tom smislu edukacija važna, posebno u vremenu koje nam na dnevnom niovu dodnosi novitete?

Smatram da su novine važne u našoj oblasti, i špta više , sanjim a nastaviti, a za to je svakodnevno obrazovanje od krucijalne važnosti.

Kako vidite budućnost zubne tehnike i stomatologije? Da li smo digitalizacijom dostigli vrhunac, ili možemo očekivati još neke proboje?

Dan-za-danom, odnos između tehničara i stomatologa postaje sve bolji i bolji, a ako nastavimo ovako, sve će biti mnogo lakše za oboje. Nikada ne možemo stići do vrha, jer svakodnevno učimo nešto i rastemo.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -