fbpx
NaslovnaIntervjuIntervju – Dušan Antić, student-humanitarac: Na Zanzibaru radi samo četiri stomatologa na...

Intervju – Dušan Antić, student-humanitarac: Na Zanzibaru radi samo četiri stomatologa na 1,4 miliona stanovnika

- Advertisement -

Dušan Antić, student šeste godine stomatološkog fakulteta univerziteta u Beogradu još jedan je mladih ljudi iz regiona koji seupustio u avanturu humanitartnog rada. Ovaj mladi humanitarac, rođen je u Brčkom, a u afričkom Zanzibaru je pokušao da učini svijet boljim učeći tamošnju djecu važnosti oralnog zdravlja. Što se ostalih ciljeva tiče, želi da diplomira i da se ostvari u domenu opšte stomatologije nakon čega bi odabrao uže polje specijalizacije.

Kako je protekao njegov rad u Zanzibaru otkri nam je u intervjuu koji slijedi.

Dušane, reci nam nešto više o samom projektu i kako si se odlučio za put u Afriku?

Razlog za moj put u Afriku je pretežno radoznalost i želja da svojim očima vidim i iskusim život u jednoj od najsiromašnijih zemalja na planeti, te kroz rad i zalaganje da pomognem da se bar malo poboljša tamošnje stanje.

Projekat je organizovan od strane organizacije “Dentist the World” sa sjedištem u Beču, koji okuplja stomatologe i studente stomatologije sa svih meridijana u cilju unapređenja svijesti o važnosti oralnog zdravlja, sprovođenju terapije i generalno zbrinjavanja pacijenata zemalja trećeg svijeta, te obučavanja lokalnih terapeuta za sprovođenje stomatološkog tretmana, konkretno ovog puta u Zanzibaru.

Ove godine, volonteri ovog projekta zajedno sa organizatorima su uspjeli da više od 5.000 što školaraca što odraslih upute u važnost održavanja oralne higijene – više od 2.000 djece u školama su dobili četkicu i pastu za zube. U bolnicama u kojima smo sprovodili pain relief program, tretirali smo preko 600 pacijenata indikovanih za ekstrakcije. Dva dentalna terapeuta su obučavana za primjenu adhezivnih restaurativnih materijala.

Bolnice “Kivunge” i “Makonduči” su opremljene sa godišnjom zalihom dentalnih materijala.

Rad na projektu sigurno predstavlja jedno veliko iskustvo za mladog ljekara poput tebe. Šta ti je ono donijelo na ličnom i profesionalnom nivou?

Svakako da ovakav projekat ne ostavlja čovjeka ravnodušnim. Za mene, kao apsolventa stomatološkog fakulteta, ova prilika je bila izazov kako na ličnom tako i na profesionalnom planu. Što se ličnog nivoa tiče, susretanje sa tamošnjim stanovništvom, kulturom, običajima i navikama definitivno mijenja moje dosadašnje poglede na neke vrijednosti.

U profesionalnom planu bih izdvojio moju potrebu kao mladog stomatologa da upotrebim svoje stečeno znanje, da razmišljam racionalno i kritički u uslovima koji su daleko od idealnog, što podrazumijeva veoma ograničen instrumentarijum, odusustvo rendgen aparata i ostalih dijagnostičkih sredstava, i generalno stvari na koje smo navkli u, slobodno mogu reći, evropskim uslovima.

Kakvo je zapravo stanje u Zanzibaru? Znamo da je Afrika nerazvijena, ali približi nam malo stanje njihovog zdravstvenog sistema. Može li se uopšte uporediti život na Balkanu i Zanzibaru?

Zanzibar je arhipelag na istočnoj strani afričkog kontinenta, koji je u sklopu države Tanzanija. Struja se uvozi sa kopnenog dijela, te je za njihove uslove veoma skupa, voda za piće, osim flaširane, ne postoji. U razgovoru sa tamošnjim stanovništvom saznao sam da je prosječna dnevnica tri američka dolara. Primjera radi, flaša vode od 1,5 litara košta 50 centi, znači da dnevnica definitivno ne pokriva osnovne životne potrebe. Što se stomatoloških usluga tiče, ekstrakcije se naplaćuju 50 centi, dok je plomba oko 2,5 dolara, što je u odnosu na plate, jako mnogo. I da napomenem da zvanično na Zanzibaru, koji broji oko 1,4 miliona stanovnika, postoje četiri stomatologa, i za mene nepoznat broj, kako sebe nazivaju, dentalnih terapeuta, koji su uglavnom obučeni za ekstrakcije zuba.

Koliko su, s obzirom na siromaštvo, glad i ostale nedaće, djeca u Zanzibaru u prilici da održavaju oralnu higijenu? Na kojem je nivou njihovo oralno zdravlje?

Koliko sam ja imao prilike da sagledam stvari, stanovništvu Zanzibara su zdravlje usta i zuba na poslednjem mjestu, imajući u vidu ostale životne probleme (nedostatak vode, struje, hrane). Stomatologu se javljaju tek kada zub zaboli, ili se već formira apsces ili neka komplikacija. S obzirom da ovo nije prva posjeta organizacije Dentist the world Zanzibaru, stvari po pitanju svijesti o važnosti higijene i prevencije polako se kreću na bolje, ali je potrebno još dosta vremena i truda sa obje strane kako bi mogli to stanje nazvati zadovoljavajućim.

Kakvi su tvoji utisci sa ovog putovanja, šta je na tebe ostavilo najjači utisak?

Pregršt je utisaka. Izdvojio bih posjetu našeg tima ostrvu Uzi, koje je tokom oseke povezano sa Zanzibarom, ali kada nadođe plima potopi se put i narod tamo ostaje odsječen od svega. Rečeno nam je da tamošnje stanovništvno nikada nije vidjelo bijelca, ni doktora. Reakcije i pogledi tamošnje djece će mi definitivno ostati u sjećanju cijeli život, svo to čuđenje i strah od nepoznatog ne može da se opiše. Pristup njima nije bio ni malo lak, jer generalno problem komunikacije čak i sa gradskim stanovništvom je bio veliki izazov, a na ovom ostrvu to je dobijalo potpuno drugu dimenziju. Ali na kraju je zacrtani cilj bio ispunjen.

Koliko vas je učestvovalo u projektu? Da li je bilo kolega iz regiona?

U projektu je učestvovalo 20 kolega iz devet evropskih zemalja.

Što se regiona tiče, pored mene bio je jedan kolega sa Univerziteta u Beogradu i jedna koleginica iz Splita.

Da li ste razmjenjivali iskustva sa ljekarima iz Afrike, šta ste od njih mogli da naučite?

Tokom projekta radili smo zajedno i dobro sarađivali. Gore sam već pomenuo da su obučavani za primjenu adhezivnih materijala, a njihov rad se zaista svodi pretežno na ekstrakcije i vjerujem da bi na tom polju možda čak i mogli da učimo od njih.

Pokazao si zaista veliku humanost, ali da li bi opet učestvovao u nekom sličnom projektu? Šta si naučio iz ovog iskustva?

Iz ovog iskustva sam naučio da je potrebno izaći iz zone komfora i da na ličnom i profesionalnom planu treba uvijek ići korak dalje i stremiti ka tome, jer definitivno postoji prostor za tako nešto.

S obzirom da je ovo moj prvi projekat ovakve vrste, još uvijek sam pod jakim utiscima i naravno da postoji entuzijazam i volja za naredne projekte, sledeći put, nadam se, kao doktor stomatologije.


Dentist the World je svjetska humanitarna organizacija sa sjedištem u Beču, a okuplja volontere iz cijelog svijeta. Organizacija je neprofitna, ali svako ko želi da doprinese poboljšanju stanja oralnog zdravlja u najsiromašnijim zemljama svijeta može to uraditi doniranjem materijalnih sredstava ili stomatološkog materijala.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -