fbpx
NaslovnaIntervjuIntervju – Dr Željko Cicmil: Roditelji treba da shvate da su mliječni...

Intervju – Dr Željko Cicmil: Roditelji treba da shvate da su mliječni zubi jednako važni kao i stalni

- Advertisement -

Bijeli i zdravi zubi su ključni za osmijeh koji plijeni, a osmijeh koji plijeni je važan za sve drugo. Da bi imali osmijeh koji plijeni, moramo da imamo zdrave zube. Zbog toga je važno da od malih nogu steknemo navike da brinemo o svojim zubima. Da ih peremo najmanje dva puta dnevno, da idemo na redovne preglede kod stomatologa. Ukoliko se toga pridržavamo, imaćemo blistavo bijele i zdrave zube. O problemima sa zubima, koliko brinemo o njima, o važnosti prevencije…, razgovarali smo sa doktorom Željkom Cicmilom, iz ordinacije „Dr Cicmil“ iz Bara.
Koji su najćešći problemi sa kojima pacijenti dolaze kod vas?
„Najčešći problemi, zbog kojih pacijenti dolaze su svakako karijes i parodontopatija, kao i najrazličitiji oblici krezubosti i bezubosti, koji opet, mahom nastaju kao posljedica dva pomenuta oboljenja. Dakle, dolaze pacijenti, od onih sa potrebom, za izradom najjednostavnijih ispuna (“plombi”) do onih sa potrebom kompletnih i kompleksnih protetskih rehabilitacija“.

dr Željko Cicmil
dr Željko Cicmil

Koliko Barani vode računa o svojim zubima?
„Moj lični utisak, s obzirom na to, da se nijesam bavio niti čitao nikakva istraživanja na ovu temu, jeste, da stanje usta i zuba, kod Barana, kao i kod, čini se, stanovnika cijele drzave, pa i regiona, nije na najvišem nivou. Mada, činjenica je, da se vremenom mijenja svijest o značaju oralnog zdravlja, posebno kod mlađih, što nam daje za pravo, da se nadamo, da će se situacija znatno popraviti i da ćemo vremenom, imati sve manje pacijenata sa zapuštenim problemima u usnoj duplji“.
Većina ljudi se, nažalost, na odlazak stomatologu odluče samo kada ih zaboli zub. Kakav savjet imate za takve pacijente da bi u budućnosti izbjegli takve probleme?
„Kad zub počne spontano da boli, najčešće je šteta već velika. To mahom podrazumijava potrebu za, u najboljem slučaju, endodontski tretman, odnosno liječenje zuba, a često jedino rješenje bude i vađenje zuba. Prilikom neminovnog liječenja, dolazi i do određenog slabljenja zuba, a i sami proces liječenja košta mnogo više, od samog “plombiranja”, kada se karijes tretira u početnoj fazi. Razloga je, dakle, više nego dovoljno, da se ne čeka da zub zaboli, već da se redovnim kontrolama, problem dijagnostifikuje i sanira na vrijeme“.

dr Željko Cicmil
dr Željko Cicmil

Koliko je prevencija važna i da li treba raditi na njoj da bi se u budućnosti popravila slika o stanju zuba odnosno oralnom zdravlju u Crnoj Gori?
„Prevencija je najvažnija. Po mom mišljenju, uz stomatologe, koji bi između ostalog, trebalo da djeluju i edukativno, ključnu ulogu imaju roditelji, koji treba da shvate, da su mliječni zubi, jednako važni kao i stalni, i da se revnosno posvete održavanju oralne higijene svoje djece, od najranijeg djetinjstva. To bi podrazumijevalo pranje zuba najmanje dva puta dnevno, stvaranje zdravih navika kod djece, uz opet rane i redovne posjete stomatologu“.
Sve vaše kolege savetuju da se redovno ide na stomatološke preglede, najmanje dva puta godišnje. Koliko je važno da se to ispoštuje da bi pacijent imao zdrave zube?
„Uglavnom dijelim mišljenje mojih kolega, s tim, što sam kroz prethodna dva, dao i odgovor na ovo pitanje. Nekom su potrebne i češće kontrole, jer, svaki pacijent je priča za sebe, ali neka prosjek bude, 2-3 posjete godišnje, pod uslovom da pacijent nema nikakve tegobe“, zaključio je doktor Cicmil.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -