NaslovnaIntervjuIntervju – dr Željka Krivokapić: Redovne kontrole i higijena najbolje čuvaju zube

Intervju – dr Željka Krivokapić: Redovne kontrole i higijena najbolje čuvaju zube

- Advertisement -

“Higijena je prvi i osnovni uslov za zdrave zube i usnu duplju, a obzirom na to da su nam djeca najčešći pacijenti, mogu reći da se na tom polju vide znatni pomaci”, kazala je za portal Stomatologija.me dr Željka Krivokapić, vlasnica budvanske ordinacije City Dental.

U intervjuu sa dr Krivokapić pročitajte koji su najčešći problemi kod pacijenata, šta i pored dobre higijene može uticati na stvaranje karijesa, koje nadoknade su najbolje za rešavanje najvećeg broja estetskih problema, kakve predispozicije imamo za razvoj dentalnog turizma…

Za početak, recite nam ko su najčešći pacijetni u Vašoj ordinaciji, odnosno iz kojih razloga se najčešće javljaju? Da li je to bol ili postoje neke indikacije koje bi ste izdvojili?

Pacijenti nam se i dalje najčešće javljaju tek onda kada moraju – a to je kad se jave otok ili bol. Najviše je takvih pacijenata, ali sve više je onih koji dolaze na redovne kontrole, ali i iz estetskih razloga – dakle smetaju im neke promjene izgleda u ustima bilo da je to posledica kvara, preloma zuba i sličnih razloga koji problem čine vidljivim.

Međutim, ipak dominiraju pacijenti koje u ordinaciju “dovodi” bol, ali i oni sve više tokom pregleda i razgovora sa stomatologom odluče da urade nešto što nisu planirali.

Znači li to da je i kod Vaših pacijenata karijes najčešći problem?

Da karijes jeste najčešći problem.

A šta ga najčešće uzrokuje? Da li je riječ o nehigijeni ili nekom drugom razlogu?

Higijena je prvi i osnovni uslov za zdrave zube i usnu duplju. Međutim, na stvaranje karijesa utiču neki drugi činioci jer ima pacijenata koji zaista dobro održavaju oralnu higijenu ali imaju karijesne zube. Karijes mogu da izazovu i neke hormonske promjene, naročito kod žena u drugom stanju, prilikom uzimanje nekih ljekova koji utiču na stanje desni, pa i samo to stanje desni može da utiče na pojavu karijesa, neke hronične bolesti. Takvim pacijentima se savjetuju češće posjete odnosno kontrolni pregledi kod stomatologa kako bi se preduprijedio nastanak karijesa.

Na koji način hronični pacijenti za koje ste kazali da imaju predispozicije za nastanak karijesa, mogu to da preveniraju? Da li je to moguće bez posjete stomatologu?

Svakom pacijentu se savjetuje da dolazi na redovne stomatološke kontrole, bez obzira na stanje u ustima ili opšte zdravlje. Jednom u pola godina je sasvim dovoljno da se uradi pregled i čišćenje zuba koje se danas može uraditi potpuno bezbolno, ultrazvučno ili nekim sličnim metodama. Na taj način se zubi oslobađaju naslaga koje se četkicom ne mogu ukloniti i održavanje higijene se dovodi na jedan viši nivo. Takođe, redovnim kontrolama se najbolje može utvrditi promijenjeno stanje u usnoj duplji, a to su neke stvari koje pacijenti ne mogu sami primijetiti.

Dakle, zaključak ove priče bi bio da su redovne kontrole najbolja prevencija.

Da, tako je. Bez redovnih kontrola nema potpuno zdravih zuba i desni.

Ko su Vam najčešći pacijetni – stariji, ili mlađi ljudi?

Djeca su nam najčešći pacijenti. Međutim, to znači i da se promijenila svijest roditelja u smislu vaspitanja djece kada je riječ o očuvanju oralnog zdravlja. Sa druge strane, promijenile su se i navike kod djece, a polako nestaje i strah od stomatologa.

Osim djece ima i omladine, odnosno tinejdžera, a starijih pacijenata skoro da nemamo u ordinaciji. Razlog je možda to što imaju neke hronične probleme, pa im zdravlje zuba nije na listi prioriteta.

Kažete da se mijenja i sazrijeva svijest o važnosti redovnih posjeta stomatologu. Da li to možemo reći i za održavanje oralne higijene, da li se i tu stvari kreću na bolje?

Pa mogli bi reći da se stvari mijenjaju na bolje. Zapravo, sve rjeđe kod svojih pacijenata nailazim na zapuštene zube. Oralna higijena se promijenila toliko da bi mogli reći da je na zadovoljavajućem nivou.

Šta je moglo da dovede te promjene?

Mislim da je uticala svijest savremenog doba – tako reći neka vrsta samo-edukacije. Sve je dostupno, pacijenti mogu da pročitaju sve što ih zanima, da se informišu.

Pomenuli ste i da sve veći broj pacijenata dolazi zbog estetskih razloga? Koji su to problemi zbog kojih se najčešće javljaju?

Uglavnom zbog boje ili oblika zuba, a nekad i jedno i drugo. Moram reći i da nam dolaze bez straha i bez ustezanja traže savjet. Vjerovatno zato što su informisani, a naročito zato što je današnja stomatologija toliko napredovala da postoji veliki broj načina da se pacijetnima izađe u susret – iako je nama na prvom mjestu da uradimo ono što mi mislimo da treba, jako je važno saslušati pacijente i vidjeti šta su njihove želje.

Mi u City Dentalu radimo bijeljenje zuba, na nekoliko načina, oblik zuba takođe mođe da se radi na nekoliko načina – ortodontski, odnosno pomjeranjem zuba ili protestki, krunicama i fasetama. Postoje nadogradnje koje osmjeh nogu da promijene do neprepoznatijlivosti.

Ove nadoknade su posebno dobre za pacijente koji žele da mijenjaju i izgled i boju zuba, jer iz korijena mijenjaju njihove estetske karakteristike.

Obzirom na činjenicu da ste u Budvi, koliko tokom sezone imate inostranih pacijenata?

U ordinaciju nam dolazi veliki broj stranaca koji žive u Budvi tokom ljeta, ili dođu po preporuci nekog od naših pacijenata. Tako da imamo povećanje obima posla.

Da li pacijenti koji u Crnu Goru dođu sa strane mogu očekivati isti nivo kvaliteta usluga kao u zemljama iz kojih dolaze? Govorimo naravno o osnovnim uslugama.

Uglavnom je to na istom ili sličnom nivou. Vrlo rijetko sam imala priliku da vidim neki stomatološki rad koji me je oduševio i za koji bih mogla reći da ga u Crnoj Gori ne možemo ponoviti.

Obzirom na cijene usluga koje su kod nas nekada i višestruko niže nego na Zapadu, da li u tom smlislu možemo govoriti o dentalnom turizmu u Crnoj Gori?

Sa te strane mogli bi da budemo izuzetno interesantni strancima, ali mi stomatolozi bi trebalo da se angažujemo u vezi sa tim. Posebno zato što su, makar iz mog iskustva, pacijenti iz Zapadnih zemalja vrlo zadovoljni uslugama koje dobijaju u našim ordinacijama. To zapravo bude i više nego što očekuju jer, vjerovatno zbog nekih predrasuda, ne očekuju takav ishod.

Da li u City Dentalu eksperimentišete sa materijalima? Odnosno, zanima me da li se držite samo provjerenih materijala ili koristite neke koji su novi na tržitšu?

Mi uglavnom koristimo materijale za koje provjereno znamo da ćemo ishodom biti zadovoljni i mi i pacijenti. Uvijek se vraćemo tim proizvođačima. Ali, sa druge strane, kada se na tržištu pojavi neki novi proizvod za koji procijenimo da bi mogao biti konkurentan, naravno da ćemo ga testirati.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -