NaslovnaIntervjuIntervju – dr Valdet Spuzha: Apelujem na roditelje da ne odlažu posjete...

Intervju – dr Valdet Spuzha: Apelujem na roditelje da ne odlažu posjete svoje djece stomatologu

- Advertisement -

Ulcinjski stručnjak dr Valdet Spuzha, stomatolog i vlasnik ordinacije “VALDENT” za portal Stomatologija.me kazao je da karijes na žalost nije jedini i najveći problem pacijenata sa kojima se on srijeće, kao i da je neinformisanost i neupućenost, posebno mladih roditelja jedan od najvećih problema oralnog zdravlja djece. U intervjuu koji slijedi poročitajte i koji su savjeti dr Spuzhe kada je riječ o razvijanju svijesti o važnosti dentalnog zdravlja i prevencije.

Intervjue obično počinjemo sa pitanjem o najčešćim problemima sa kojima se stomatolozi srijeću kod pacijenata. Da li je i kod Vaših pacijenata karijes “problem broj jedan”?

Ja bih bio vema srećan kad bi dolazili samo zbog tog običnog karijesa. Obično dolaze pacjienti sa jakim bolovima, otokom, zubima koji su pred vađenje – u suštini našem društvu fali dobra oralna kultura, odnosno ljudi su nedvoljno informisani. Rijetko mi se dešava da dođe pacijent i kaže “doktore imam jednu tačkicu ovdje”, već je to obično “trpim bol pet-šest dana možete li mi pomoć, oću li spasiti zub”. Ono što me najviše iznenađuje je činjenica da u eri razvijenih tehnologija pacijenti i dan-danas sami pokušavanju da riješe problem bola u zubima nekim alternativnim, uglavnom pogrešnim metodama.

Da li je svaka zubobolja indikacija za odlazak kod stomatologa? Koliko pacijenti dolaze na prvi znak zubobolje?

Nevjerovatno je da kad naše građane uhvati zubobolja, sve se proba samo kod zubara da se ne ide. A, najgore je što među tim pacijentima ima i veliki broj djece – roditelji su slabo upućeni i misle da su mliječni zubi nebitni. Mliječni zubi su jako, jako bitni i veoma je važno da ih sačuvamo.

Kad smo već kod toga, kako problemi sa mliječnom denticijom kasnije utiču na zdravlje usta kada dođu stalni zubi?

Greška je reći pacijentima “ovo je mliječni zub i on se mijenja”, te ništa preduzeti. Treba i roditelji da rade sa djecom na prevenciji, jer je mliječne zube važno sačuvati zbog pravilnog nicanja stalnih zuba. Takođe je važno voditi dobru oralnu higijenu i voditi računa o tome šta djeca jedu – ne treba im ukinuti slatkiše, ali to teba da bude sa mjerom i nakon slatkiša obavezno oprati zube.

Da li je tačno da treba sačekati 20-ak minuta nakon jela prije nego što se krene sa četkanjem zuba?

Iz mog iskustva mislim da je to irelevantno. Ono što je važno je da se na taj način stvara navika o pranju zuba – nije dovoljno oprati zube samo ujutro i uveče, već posle svakog jela, a isto tako važno je i da to pranje bude pravilno.

Koliko pravilno pranje zuba zaista utiče na njihovo održavanje?

Na Zapadu stomatolozi u cjenovnicima imaju uslugu učenja pacijenata pravilnom održavanju zuba. U Češkoj recimo, studenti stomatologije ne mogu da završe prvu godinu studija ako ne zanju pravilno pranje zuba, odnosno tzv. Bass-ovu tehniku. Upravo zbog nepravilnog pranja zuba se kod djece na primjer stvara cirkularni karijes, između ostalog. Za pravilno pranje zuba zaslužan je, naravno, i ispravan odabir čektice.

Kako odabrati pravu četkicu – od čega zavisi taj izbor?

Prije svega zavisi od uzrasta. Nama su na studijama čak govorili da medijum četkice treba izbaciti kod djece pa i kod odraslih, i da bi ona trebalo da koriste samo ultrameke/meke četkice. Mada to sve u suštini zavisi od mnogo faktora poput kvaliteta zuba i okolnog mesa na koje četkice najviše i utiču.

Kad već govorimo o prevenciji, koliko su roditelji danas osviješćeni, odnosno koliko utiču na djecu i razvijanje njihove oralne kulture?

Mi imamo loša iskustva jer roditelji dolaze i kažu “pa on ima pedijatra, on mu je pogledao zube i kazao da je sve u redu”. To je potpuno, potpuno pogrešno i to se dešava kod 70-80 odsto roditelja koji dovode djecu. Porazno je i to da među njima ima mladih roditelja – lakše mi je shvatiti starije ljude koji su živjeli u nekom drugom dobu, ali mladi roditelji ne bi smjeli sebi da dozvoljavaju ovakve propuste.

Škole bi tu takođe trebalo da odigraju važnu ulogu organizovanjem edukativnih programa, ne samo o stomatologiji, već uopšte o zdravlju – to je sve povezano.

I apelovao bih na kraju na roditelje da ne odlažu posjete svoje djece stomatologu zbog ostalih obaveza jer sve što  se riješi na početku mnogo, mnogo je lakše i prijatnije nego saniranje nekih većih kvarova, liječenje korijena zuba ili neki slični tretmani.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -