fbpx
NaslovnaIntervjuIntervju Dr Senad: Građani su najveći dobitnici reforme zdravstva

Intervju Dr Senad: Građani su najveći dobitnici reforme zdravstva

- Advertisement -

STOMATOLOGIJA: Reforma zdravstva u Crnoj Gori nekako je najdirektnije uslovila promjene u sistemu stomatoloških usluga. Stomatolozi koji su se školovali za rad u sistemu državnih zdravstvenih institucija su bili prinuđeni da postanu preduzetnici. Kako ste vi doživjeli taj proces i da li je to bio pravi potez?

DR SENAD: Reforma zdravstva kojom su, kako ste rekli, stomatolozi odjednom postali preduzetnici desila se takoreći preko noći. Nije bilo lako, ali se isplatilo. Kada sa ove distance uporedim raniji sistem stomatoloških usluga u domovima zdravlja i sadašnji reformisani mogu reći da je ipak mnogo bolje kada vodite sopstvenu ordinaciju.

STOMATOLOGIJA: Koji su najveći izazovi sa kojim ste se Vi i Vaše kolege susretali tokom reforme i puta ka samostalnom preduzetništvu?

DR SENAD: Najveći problem je za većinu nas u startu bio izvor novca za pokretanje samostalnog poslovanja. Tu se javlja novi faktor nesigurnosti, jer kada nađete prostor za ordinaciju nijeste sigurni koliko ćete tamo biti. Dakle samo pokretanje poslovanja u uslovima kada niste vlasnik prostora nosi dodatni rizik. Zatim na red dolazi podizanje kredita što je još jedan izazov i rizik. Ja sam imao sreću pa sam dobio kreditna sredstva od Investiciono-razvojnog fonda iz jednog od njihovih programa namijenjenih preduzetnicima i tako sam pokrenuo posao.

STOMATOLOGIJA: Reforma je bila veliki izazov za stomatologe, ali se čini gledano iz ugla nas pacijenata da smo dobili mnogo veći izbor usluga i ponude, tačnije da najveći benefite o dreforme na kraju imaju građani. Kako biste Vi ocijenili taj naš utisak?

DR SENAD: Da, potpuno se slažem sa tom ocjenom. Građani su sada maksimalno zaštićeni jer u sistemu zdravstvene zaštite značajan broj ordinacija ostvaruje saradnju sa Fondom za zdravstvo. Takođe svi mi se trudimo da pružimo maksimalan kvalitet usluge uz cijenu dostupnu građanima. Ordinacije posjeduju najsavremeniju opremu i materijale, stomatolozi su edukaovani u skladu sa svjetskim trendvima, tako da smatram da su građani najveći dobtnici reforme.

STOMATOLOGIJA: Vi ste godinama jedan od najprepoznatijih crnogorskih stomatologa. Zato ste i prava osoba da za naš portal ocijenite sadašnje stanje nivoa stomatoloških usluga u Crnoj Gori. Koliko smo blizu ili daleko od nečega što se zove evropski i svjetski standard stomatološke usluge?

DR SENAD: Mogu da kažem da smo se u poslednjih nekoliko godina primakli zaista vrlo blizu evropskim i svjetskim standardima. To možda ne bi bio slučaj da smo ostali u ranijem sistemu jer sada svako od nas teži da pruži najkvalitetniju moguću uslugu. Jedna od najvažnijih stvari u dostizanju EU standarda je stalna edukacija. Svi crnogorski stomatolozi redovno idu na seminare, kongrese i druga okupljanja edukativnog karaktera, čime se znatno unapređuje kvalitet ponude i usluge. Takođe pratimo razvoj tehnologije i njenu primjenu u stomatologiji pa smo u korak sa svjetskim trendovima kada je riječ o upotrebi savremenih materijala i uređaja.

STOMATOLOGIJA: Kada govorimo o novim tehnologijama, portal Stomatologija.me je već pisao o CAD/CAM uređajima za kompjutersko modelovanje i izradu mostova, krunica, o lasreskoj tehnologiji o novim materijalima itd. Da li ti uređaji i materijali postoje u crnogorskim ordinacijama?

DR SENAD: Da, da. Značajan broj ordinacija i zubnih tehnika posjeduje CAD/CAM uređaje, kao i druge tehnološki napredne uređaje tako da smo u tom segmentu rame uz rame sa evropskim standardom.

STOMATOLOGIJA: Da se vratimo na usluge koje pružate u vašoj ordinaciji. Naime, osim standardnog spektra usluga koji je karakterističan za većinu ordinacija vi imate i program estetskog uljepšavanja lica. Možete li nam reći nešto više o tome?

DR SENAD: Da, tako je. Više od pola godine u ponudi imamo takozvane hijaluronske filere. To je metoda saniranja bora na licu i tijelu. Takođe ono što radimo su i tretmani sa mezonitima. Riječ je o tehnologiji kojom se lice i koža podmlađuju tako da daju efekat izgleda mlađeg za pet do deset godina. Najčešće se radi sa licem, vratom i dekolteom i većinom ovaj tretman koriste žene. Takođe tu je i tretman sa krvnom plazmom koji važi za najbezbjedniji tretman u estetskom uljepšavanju. Koristi se krvna plazma pacijenta, kako bi se obnovile ćelije i usporilo starenje kože.

STOMATOLOGIJA: Koja je najvažnija odlika estetskih tretmana koje ste pomenuli. Zašto su oni toliko popularni u svijetu i kako su Vaši klijenti prihvatili taj vid ponude?

DR SENAD: Pacijenti su vrlo zadovoljni i redovno se vraćaju na ponovne tretmane. Dakle riječ je o tretmanima koji se ponavljaju nakon određenog vremena što nikako nije mana, već prednost jer se koriste tehnike i preparatii prirodnog karaktera, za razliku od tretmana koji daju dugoročnije efekte ali su vještačkog karaktera. U preparatima koje mi koristimo su supstance koje se i inače nalaze u ljudskoj koži. Dakle, ne postoji ništa što bi moglo da šteti pacijentu, a do sada nisam imao niti jedan slučaj nuspojave ili lošeg efekta.

STOMATOLOGIJA: Dakle, mogli bi zaključiti da postoji značajno interesovanje građana za estetsku medicinu?

DR SENAD: Da, mislim da će ono vremenom rasti još više. Takođe smatram da će u budućnosti većina ordinacija u sklopu standardnih usluga početi da pruža i tretmane za uljepšavanje lica i kože.

STOMATOLOGIJA: Kada govorimo o oralnom zdravlju građana, koliko je svijest o važnosti korišćenja stomatoloških usluga povećana ili smanjena poslednjih dvadesetak godina. Kako biste ocijenili sadašnji nivo svjesnosti građana?

DR SENAD: Svjesnost o značaju očuvanja oralnog zdravlja je znatno povećana poslednjih dvadeset godina. Građani su znatno posvećeniji brizi o dentalnoj higijeni, kao i redovnoj posjeti stomatolozima. Takođe, savremeni način života čini da su usta i zubi podložniji negativnim uticajima, kako zbog ishrane koja nije više kvalitetna kao nekad, tako i mnogih drugih spoljašnjih uticaja.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -