NaslovnaIntervjuIntervju – dr Rajat Bhandari, sepcijalista orlane hirurgije i međunarodni stručnjak za...

Intervju – dr Rajat Bhandari, sepcijalista orlane hirurgije i međunarodni stručnjak za lesere: Živimo budućnost i krećemo se u dobrom pravcu

- Advertisement -

Predstavljamo Vam razgovor sa indijskim stručnjakom stomatologije i estetske medicine,oralnim hirurgom dr Rajatom Bhandarijem koji je nedavno u Podgorici održao predavanje o tehnikama upotrebe savremenih dermalnih materijala u estetskom medicini. Sa dr Bhandarijem, koji je stručnjak i međunarodni predavač laserske tehnolgije i čije nas novo predavanje čeka već u septembru, razgovarali smo upravo o upotrebi lasera, edukaciji, stomatologiji budućnosti, estetskoj stomatologiji, a dotakli smo se i Indije i pokušali da razbijemo predrasude o toj zemlji. O svemu tome čitajte u intervjuu koji slijedi.

dr Bhandari sa timom AntiAge Montenegro

Dr Bhandari, za početak rasgovora nam se predstavite i recite nam koje su to sfere Vašeg djelovanja?

Ja radim kao stomatolog i oralni hirurg gdje se uglavnom bavim dentalni implantima, operacijama mekog tkiva, sinus liftingom… Takođe radim i sa dentalnim laserima za meko i tvrdo tkivo. To je polje koje sam specijalizirao, a imam i sertifikat kao međunarodni predavač za dentalne lasere. Osim toga radim i kao međunarodni predavač u polju estetske medicine za područje lica i vrata.

Gdje ste sve bili kao predavač? Opišite nam Vaša međunarodna iskustva.

Kao predavač sam obišao gotovo cijeli svijet, ali moram naglasiti da veliki borj predavanja držim i u Indiji u svom centru, gdje doktori mogu da dođu i ostanu kako bi radili na pcijentima. To je jako važno jer da bi ste stekli potrebnu rutinu, ali i samopouzdanje, morate raditi sa pacijentima i to pod budnim okom i uz asistenciju stručnjaka.

Na svijetu je previše kurseva na kojima se obavlja samo teorisjki dio bez praktičnog rada sa pacinetima. Kada se nakon toga vrate na svoje klinike, ljekarima može biti teško da primijene ono što su naučili slušajući. Ovo Vam govorim jer sam prošao kroz isto iskustvo.

Kako izgleda Vaša Akademija? Ko u njoj može sticati nova znanja i da li u njoj primate pacijente?

Centar je potvoren iz razloga koje smo već naveli, odnosno kako bi ljekari koji su na obuci mogli ujedno i da rade sa pacijentima. Tu pacijenti potpuno besplatno dobijaju potrebne tretmane, dok ljekari na obuci rade pod supervizijom što im obezbjeđuje da u budućnosti ne prave reške tokom samostalnog liječenja pacijenata.

Kako Vi vidite stomatologiju u budućnosti? Posebno s aspekta stalnog razvoja opreme i materijala.

Mi živimo budućnost. Razvoj ide ubrzanim korakom i krećemo se naprijed sve brže i brže.

Ono što ja pimjećujem i za šta mislim da će stomatologija ubrzo postići je brza i efikasna regenracija tkiva. U te svrhe laseri bi mogli biti od najveće koristi. Mi uz pomioć lasera već možemo na neki način da stvaramo novo tkivo.

Osim toga, stomatolgija se kreće u pravcu minimalne invazivnosti, a i tu su laseri jedni od glavnih odskočnih dasaka, jer uz njihovu pomoć već možemo, skoro bezbolno, otklanjati karijes.

Dakle cilje svih nas sada je – više regeneracije i manje destrukcije. I moram reći da se krećemo u dobrom pravcu.

Na koji način laseri mogu pomoći stvaranju novog tkiva?

Tu je zapravo je riječ o regenraciji izgubljenog tkiva u regiji gingive, džepova periodontalnog tkiva kod parodontoipatije i slično. Laseri tu pomažu na način što unapređuju i ubrzavaju proces spajanja tkiva. Osim toga koriste se za brzo zarastanje rana.

Gdje se još laseri mogu koristiti?

Laseri se koriste na toliko mnogo načina da ih je teško sve pobrojati, ali da pomenemo na primjer upotrebu lasera umjsto sklapela u hirurgiji zbog manje krvarenja, bržeg zarastanja rana…

Da li digitalizacija koja je sveprisutna, ne samo u stomatologiji već medicini uopšte, ulazi i u polje estetske medicine?

Naravno, to ne zaobilazi estetsku medicinu i estetsku stomatologiju u kojoj se digitalizacija odavno osjeća. Tu se veliki broj procedura obavlja laserima, poput izbjeljivanja zuba i tretmana na desnima. Takođe, kompjuterska obrada je sve više prisutna, na primjer kada radimo digital smile design, ili pri skeniranju, modeliranju i izradi nadoknada za izgubljene zube.

Međutim, nije riječ samo o zubima, mi na sličan način, tertmanom usana, možemo da „modelujemo“ osmjeh. Isto tako možemo da utičemo i na mišiće obraza i lica. Danas je izgled najvažniji, i svi hoće da imaju ono što se zove „prijatna spoljašnost“.

Kada govorimo o ovome moramo naglasiti da su tehnologija i nauka neodvojive. Svaki dan se razvijaju nove tehnologije i na nama je da ih prihvatimo kako bi smo mogli da postižemo najbolje rezultate u liječenju pacijenata.

Stomatolozi se sve više okreću estetkoj medicini regije lica i vrata. Šta mislite zbog čega je to tako?

Stomatolizi su zapravo najpozvaniji da rade estetiku lica i vrata jer odlično poznaju anatomiju tog područja. Osim toga, mislim da stomatolozi imaju bolje „oko za estetiku“ jer rade u malom prostoru – stomatologija je i nauka i umjetnost.

Vi se bavite i hijaluronskim filerima i u tome imate veliko međunardono iskutvo. Interesuje me da li je bolje koristiti njih ili mislite da je potrebno razvijati nove tehnologije?

Fileri sami po sebi su vrhunska tehnologija jer je riječ o potpuno prirodnim preparatima koji u sebi sadrže ono što i naša koža već sama luči. Ali osim toga, postoje još neki tretmani prirodnim tečnostima poput tretmana krvnom plazmom koja sadrži faktore rasta i pomaže obnavljanju tkiva na mjestima gje je injektirana.

Međuitm, danas se više ne koristi jedan tretman već je uvijek riječ o kombinaciji tretmana.

Da popričamo malo o Indiji, zemlju iz koje Vi dolazite. Na kojem je nivou stomatologija u Indiji?

Jedan od benefita rada u Indiji je veliki broj pacijenata sa širokim rasponom bolesti što ljekarima daje veliko isustvo. Oni ljekari koji ostanu da rade u indijskim centrima i klinikama u zavisnosti od interesovanja vrlo brzo mogu da izrastu u stručnjaka za neku oblast. Ljekari koji imaju volju i žele da nastave sa edukacijom i specijalizacijama za određene oblasti u Indiji ne nailaze na prepreke – mi imamo veliki broj vrhunskih profesora i ljekara.

Recite nam koliko su opravdane predrasude o niskom kvalitetu svega što doalzi iz Indije?

Onaj ko nije bio u Indiji teško može da razumije kako stvari stoje u toj zemlji. Mislim da zapravo nije riječ o kvalitetu, već o kvanititetu – ljekari u Indiji imaju ogroman broj pacijenata i veoma im je teško da se svima posvete u dovoljnoj mjeri. Ipak, mislim da u Indiji radimo odličan posao – počev od edukacije,preko prakse do specijalizacija.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -