NaslovnaIntervjuIntervju – dr Nikola Bogdanović: Od kad je stomatološka zaštita nestala iz...

Intervju – dr Nikola Bogdanović: Od kad je stomatološka zaštita nestala iz škola, opao je kvalitet oralnog zdravlja

- Advertisement -

“Danas,  s obzirom da je era interneta, pacijetni prije svega doalze “potkovaniji” znanjem nego ranije. I dalje, međutim, postoje nedoumice, kada govorimo o prevenciji, pa pacijenti ne štede sredstva da kupe ono što treba, ali na to neko treba da ih uputi. Na žalost, i dan danas se smatra da zub samo tvrda četkica može da opere dobro – što je apsolutno netačno”, kazao je za na početku razgovora za naš portal dr Nikola Bogdanović, stručnjak budvanske oridnacije Dukley Dental Clinic.

U nastavku intervjua pročitajte koje savjete dr Bogdanović ima za roditelje, koje su četkice najbolje za vaše zube, kako voditi higijenu, zašto je ona važna…

Doktore, uputite nas malo u tajne preventive.

Najbolji preventivci na svijetu su Švajcarci koji su prvi razvili ultra soft i super soft, meke četkice koje predstavljaju nešto što bih ja preporučio svima – i uvijek ih preporučujem svojim pacijentima. Naravno, uz njih treba koristiti i adekvatnu pastu, a danas i tu mamo širok dijapazon pasti sa raznim sastojcima i dodacima, tako da za sve pacijente, bez obzira koji problem da imaju, može da se nađe odgovorajući set četkice i paste za zube.

Što se tiče pomenutih ultra soft četkica, na njih se pacijenti teško navikavaju, a ima i pacjetnata koji smatraju da samo tvrdim četkicama i jakim pokretima preko zuba i desni mogu dobro da ih operu i očiste. To je velika zabluda. Osim toga, ovo može da dovede i do problema usled mehaničke iritacije koja na kraju stvara probleme na mekim tkivima, ali i na zubima – četkica može da dovede do stvaranja sitnih defekata u gleđi.

Koja je onda najbolja tehnika pranja zuba?

Zubi se peru onako kako rastu – dakle, gornji zubi odozgo prema dolje i obratno. Ali, važno je oprati zube sa svake strane, i naprijed i nazad i sa strane. Iz tog razloga, obavezno je korišćenje konca. Međutim, i tu se treba savjetovati sa terapuetom koji će vas uputiti u pravilne tehnike njegovog korišćenja kako ne bi došlo do povrede desni. Naša obaveza, nas kao terapeutra, je da uputimo pacijenta, a da li će pacijent poslušati, ili ne – to je već na samom pacijentu.

Kod pranja i četkanja zuba važno je obratiti pažnju i na desni koje ne smijemo povređivati, pa s toga četkanje zuba za same desni treba da bude poput masiranja. To je takođe jedan od razloga za korišćenje ultra mekih četkica.

Da li Vi vidite neke nedostatke u širenju svijesti o važnosti oralnog zdravlja. Pod tim podrazumijevam ulogu obrazovnog i zdravstvenog sistema i medija?

Kao čovjek koji voli sport, napraviću sledeće poređenje – onoga trenutka kada se iz škole izgubio sport, odnosno ona međuodeljenska i međuškolska takmičenja, automatski je opao i kvalitet sporta.

Isto je tako i sa stomatologijom – nekad smo imali sistematske preglede, međutim, ni tada nas nisu usmjeravali kako treba. Ali odatle bi trebalo početi, odnosno vratiti sistematske preglede kao dio redovne procedure – i to najmanje jednom do dva puta godišnje. To je nešto na šta bi obavezno trebalo obratiti pažnju.

Dalje, nekada se mislilo da djecu kod zubara treba dovoditi kad počnu da rastu stalni zubi – to je velika zabluda. Mliječne zube obavezno treba čuvati jer se na taj način čuva prostor za stalne zube. Takođe, ima roditelja koji dovode djecu sa mliječnim zubom pod otokom – taj zub je za vađenje i dijete odmah gubi zub, što kasnije može da ima implikacije na kompletan raspored ostalih zuba u vilici.

Sa druge strane, kad dovedete dijete kao sasvim malo i počnete redovno da posjećuje stomatologa kada još nema problem, dijete će se osjećati opušteno i neće razviti strah od zubara koji je, na žalost, često prisutan kod djece, ali i odraslih.

Na kraju je, takođe, važno napomenuti da roditelji djeci od malih nogu treba da “usade” naviku pranja zuba i da ih nauče pravilnim tehnikama pranja zuba. U Americi, na primjer, roditelji djeci peru zube i do 10. godine života.

Kakav je Vaš stav o električnim četkicama? Da li one mogu biti dobar izbor?

Po mom mišljenju, mnogo je bolje da dijete samo razvije neku svoju motoriku i tehniku i tako stekne naviku. Tek ako je djetetu nemoguće usaditi naviku i naučiti ga pravilnoj tehnici, u tom slučaju u obzir dolaze električne četkice.

Na kraju bih još jednom da skrenemo pažnju na važnost mliječnih zuba, pa bih Vas zamolio da uputite savjete i upute roditeljeima kako njihova djeca kasnije ne bi imala ortodontskih i drugih estetskih i funkcionalnih problema.

Previše slatkiša i nehigijena su prvi preduslov za oštećenje svih zuba, pa tako i mliječnih. Posebno bih naglasio da djeca, posebno u manjem uzrastu, treba da konzumiraju mlijeko i mladi sir koji su najbolji izvor kalcijuma.

Mliječni zubi se moraju tretirati isto kao i stalni jer oni sa razlogom postoje i stoje u zubima ne mali vremenski period. Djetetu mliječni zubi korsite sve do onog momenta kada mu izrastu stalni zubi.

Međutim, da bi se svi problemi, pa tako i oni sa mliječnim zubima sveli na minimum, najbolji savjet za sve roditelje je da dovode djecu na redovne kontrole. Tada mi možemo i preventivno da djelujemo, na primjer zalivanjem fisura. Nicanjem prvih stalnih zuba, i zalivanjem fisura na njima smanjujemo mogućnost da se ti zubi “pokvare” – naročito kod djece koja su nemarna. Međutim, treba znati da zalivanjem fisura nije sve riješeno jer se zub može “pokvariti” na drugom mjestu.

I na kraju, moj savjet za sve je da odvoje za sebe pet minuta koliko traje jedan kontrolni pregled kod stomatologa.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -