NaslovnaIntervjuIntervju – dr Mirko Medić, specijalista oralne hirurgije: Inovacije na polju moderne...

Intervju – dr Mirko Medić, specijalista oralne hirurgije: Inovacije na polju moderne implantologije

- Advertisement -

Nakon kraće pauze, ponovo smo ugostili implantološkog stručnjaka, a ovoga puta vam predstavljamo razgovor sa dr Mirkom Medićem, specijalistom oralne hirurgije i opinion leaderom Neobiotech kompanije. U intervjuu čitajte o savremenim tokovima implanotologije, procedurama i mogućnostima koje nam savremena implantologija pruža.

Da li se implantologija mijenja? Koliko se razlikuje implantologija danas od one sa početka njenog razvoja?

Generalno ako bi pratili neki razvoj implantlogije, dosta toga se izmenilo. Najbitnija stvar, koja je od ključnog značaja jeste prelazak sa hirurški vođene na protetski vođenu implantologiju. Kao i za sve ostale intervencije, najbitniji su protokoli i jasne procedure kojih se moramo pridržavati – bez obzira za koji se implantološki brend odlučimo.

Dentalni implanti su sada zlatni standard i revolucionarno otkriće, kako za hirurgiju tako i za protetiku. Sve što nam treba, to su implantati premium segmenta – što u praksi znači da imamo odgovarajuću podršku za sve tipove protetskih nadoknada. Baveći se protetikom, implantologijom i oralnom hirurgijom, proteklih godina sam bio u potrazi za adekvatnim implantnim sistemom, koji će zadovoljiti moje potrebe i potrebne pacijenta.

I jeste li uspjeli u tom traženju?

Da, tokom te potrage našao sam moje prve saradnike i poslovne partnere iz kompanije Neobiotech iz Južne Koreje. Reč je o svetskom gigantu koji je za samo deset godina postao lider u proizvodnji hirurških setova i dentalnih implantata. Ono po čemu je Neobiotech posebno poznat, je set za sinus lift koji je tu proceduru prilagodio i manje iskusnim hirurzima, može se reći na nivo svakodnevne stomatološke prakse. Pored toga postoje setovi za eksplantaciju implantata (FR kit), setovi za zalomljene šrafove suprastruktura, setovi za GBR procedure, odnosno regeneraciju kosti…

Da li taj sistem ima nekih prednosti u odnosu na ostale sisteme?

Ono što je njihova komparativna prednost je da su univerzalni. Dakle, bez obzira koji implantološki sistem koristite pomenuti hirurški setovi su kompatibilni, to nam zasigurno omogućava  veliki komfor u implantološkom radu.

Na čelu kompanije Neobiotech je oralni hirug, koji uz pomoć svog tima svake godine poziva više od 500 oralnih hirurga iz celog sveta. Na tim velikim događajima se vodi otvorena diskusija o problemima i izazovima iz svakodnevne prakse, a rezultati tih stručnih skupova je više od 100 zaštićenih patenata svake godine.

Recite nam koliko je edukacija važna u tom polju?

Kao opinion leader za Neobiotech imam za cilj da se bavim edukacijom jer iskreno smatram je to ključ uspeha. Komercijalni deo ići će svojim tokom, ali moja misija je da uz pomoć kurseva i edukacije olakšam kolegama svakodnevni rad. U planu je organizovanje study clubova, a prvi regionalni Neobitech simpozijum pod nazivom “Inovativne procedure na polju moderne implantologije” je  već je održan na Jahorini.

Dodao bih i da su upravo karakteristike ovog implantatskog sistema i hirurških setova obezbedile predavanja profesora koji u svojoj praksi koriste druge implantološke sisteme.

Da se opet vratimo na stanje u implantologiji uopšte. Koja su to trenutna stremljenja i fokus savremene implantologije? Koje su to inovacije kojima se teži?

Očigledno je da se ide ka CAD/CAM sistemima i integraciji tih uređaja sa rentgenima i sve ide u tom pravcu da mi možemo napraviti protetski rad, a da nismo još krenuli u hirurgiju. Dakle, radi se neki multidisciplinarni pristup sa poljem rendgenologije, hirurgije i protetike. Zaključak bi bio da je timski rad ključ, a najviše se stremi imedijatnom odnosno momentalnom opterećenju.

Koliko će u budućnosti biti omogućeno to imedijatno opterećenje, da li je to uošte moguće?

Jeste, moguće je, ali da kažemo neko relativno imedijatno opterećenje. Iz ordinacije možete izaći sa zubima ili protetskim radom, ali to neće biti defenitvni rad. To će biti neka, da kažemo fasada, ali konačan mora se čekati.

Inovacije idu u tom pravcu, ali ne smemo zaboraviti biologiju – proces oseointegracije i ostale procedure moraju da se ispoštuju.

Koliko su pacijetni danas edukovani u tom smislu da znaju šta hoće?

Sva ta genijalna rešenja vrlo su jednostavno – koliko je neophodna edukacija kolega, toliko moramo da se bavimo edukacijom pacijenata. Kada Vam dođe pacijent sa 30-ak godina koji je izgubio bočne zube usled nehigijene i nemara njega je jako teško motivisati da svoju naviku promeni. U  tom smislu, pacijenti misle da ako dođu i daju vam novac da su raskrstili sa stomatologom do kraja života. Zato ja u planu imam izradu jednog informatora za pacijente, ali i za kolege posebno kada je reč o “doživotnoj garanciji”. Doživotna garancija na rad u medicini ne postoji. Uopšteno govoreći, pacijent koji ne posećuje stomatologa minimum dva puta godišnje, za njega nikakva  garancija tog tipa ne može da važi.

Kako onda riješti te probleme?

Pre svega treba odrediti i proceniti opšte i oralno zdravstveno stanje svakog pacijenta posebno, zatim  odrediti obavezne, naglašavam, obavezne kontrolne preglede, uz dodatnu motivaciju i pacijenta i njegove porodice. Pojedinim pacijentima je čak potrebno odrediti dvomesečne kontrole.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -