NaslovnaIntervjuIntervju – Dr Milovan Roganović: Očekujemo da MIMS postane tradicionalan i da...

Intervju – Dr Milovan Roganović: Očekujemo da MIMS postane tradicionalan i da bude jedan od brendova Crne Gore

- Advertisement -

Podgorica će od 3. do 6. oktobra biti domaćina prvog „Montenegrin International Medical Summit 2019 (MIMS)“. Organizator prvog kongresa namijenjenog studentima medicine, stomatologije i farmacije, kao i mladim doktorima medicine, stomatologije i farmacije je Medicinski fakultet Univerziteta Crne Gore. Studenti i mladi doktori, koji se odluče da budu dio MIMS-a, imaće priliku da uzmu učešća u diskusijama na različite teme, a očekuje se više od 200 učesnika. Predsjednik Organizacionog odbora je doktor Milovan Roganović, saradnika u nastavi za oblast medicinska biohemija na Medicinskom fakultetu u glavmom gradu Crne Gore.

Možete li našim čitaocima malo približiti šta je to MIMS?
MIMS (Montenegrin International Medical Summit) je prvi kongres studenata medicine, stomatologije i farmacije kao i mladih doktora medicine, stomatologije i farmacije koji se održava u Crnoj Gori. Kongres, čiji je organizator Medicinski fakultet Univerziteta Crne Gore, će se održati u Podgorici. Pravo učešća imaju svi zainteresovani studenti i mladi doktori, a kompletan način prijave i slanja naučnih radova će biti uskoro objavljen.
Koliko jedna ovakva manifestacija znači ne samo našim studentima medicine, stomatologije i farmacije, doktorima…, nego i Crnoj Gori?
MIMS će učesnicima ponuditi bogat program: od plenarnih predavanja eminentnih eksperata iz oblasti medicine, stomatologije i farmacije, preko zanimljivih radionica na kojima će studenti uvježbavati svoja praktična znanja do poster i oralnih prezentacija naučnih radova studenata i mladih doktora. Naravno, Organizacioni odbor će se potruditi i za zabavni program pa će tako biti organizovani izleti, muzičke večeri, gala večera i sl. Očekujemo da ovaj događaj postane tradicionalan i da isti bude jedan od brendova Crne Gore, makar što se studenata, nauke i obrazovanja tiče. Na MIMS-u se očekuje učešće i kolega iz regiona i Evrope koji će, sigurni smo, postati najbolji ambasadori ne samo MIMS-a već i Crne Gore.

Koliko ovaj kongres može značiti za dalju edukaciju studenata?
Sigurni smo da će ovaj kongres biti važan događaj u životu svakog studenta koji uzme učešća u istome – na kongresu će se otvoriti debate na različite teme iz oblasti medicine, stomatologije i farmacije. Posebnu pažnju ćemo staviti na radionice koje će voditi nastavnici i saradnici Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, a na kojima će se sticati praktična znanja koja će svima biti od koristi u budućem radu sa pacijentima. Svjesni činjenice da se samo timskim radom može ostvariti uspjeh u biomedicinskim naukama, očekujemo da prijateljstva koja će se sklopiti na MIMS-u sa kolegama iz regiona i svijeta budu polazna tačka za buduće zajedničke projekte.
Zna li se spisak predavača, odnosno kakav je program kongresa?
Organizacioni odbor je u fazi pripreme programa Kongresa, a isti ćemo sa zadovoljstvom podijeliti sa Vašim čitaocima čim bude pripremljen. Predavači će biti istaknuti naučnici čije bogato akademsko, profesionalno i naučno iskustvo garantuje kvalitet predavanja koja će se održati na MIMS-u.

Da li će i studenti moći da predoče neke svoje ideje?
Da, naravno. Studenti će, uz svoje mentore – profesore i asistente sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore raditi naučne radove koje će potom predstaviti na MIMS-u. Za najbolje radove biće pripremljene i prigodne nagrade.
Sem zvaničnog programa, da li su predviđene još neke aktivnosti u slobodno vrijeme, odnosno obilazak znamenitosti Crne Gore?
Organizacioni odbor priprema bogat socijalni program MIMS-a: učesnike MIMS-a očekuje druženje, provod i dobra energija za koju će se pobrinuti Organizacioni odbor. Kao što smo već rekli, planiran je jednodnevni izlet, muzičko veče, gala večera, i mnoštvo drugih aktivnosti koje pripremamo već par mjeseci – zaključio je u intervjuu za naš portal doktor Roganović.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -