Naslovna Intervju Intervju – Dr Milovan Roganović: Očekujemo da MIMS postane tradicionalan i da...

Intervju – Dr Milovan Roganović: Očekujemo da MIMS postane tradicionalan i da bude jedan od brendova Crne Gore

Podgorica će od 3. do 6. oktobra biti domaćina prvog „Montenegrin International Medical Summit 2019 (MIMS)“. Organizator prvog kongresa namijenjenog studentima medicine, stomatologije i farmacije, kao i mladim doktorima medicine, stomatologije i farmacije je Medicinski fakultet Univerziteta Crne Gore. Studenti i mladi doktori, koji se odluče da budu dio MIMS-a, imaće priliku da uzmu učešća u diskusijama na različite teme, a očekuje se više od 200 učesnika. Predsjednik Organizacionog odbora je doktor Milovan Roganović, saradnika u nastavi za oblast medicinska biohemija na Medicinskom fakultetu u glavmom gradu Crne Gore.

Možete li našim čitaocima malo približiti šta je to MIMS?
MIMS (Montenegrin International Medical Summit) je prvi kongres studenata medicine, stomatologije i farmacije kao i mladih doktora medicine, stomatologije i farmacije koji se održava u Crnoj Gori. Kongres, čiji je organizator Medicinski fakultet Univerziteta Crne Gore, će se održati u Podgorici. Pravo učešća imaju svi zainteresovani studenti i mladi doktori, a kompletan način prijave i slanja naučnih radova će biti uskoro objavljen.
Koliko jedna ovakva manifestacija znači ne samo našim studentima medicine, stomatologije i farmacije, doktorima…, nego i Crnoj Gori?
MIMS će učesnicima ponuditi bogat program: od plenarnih predavanja eminentnih eksperata iz oblasti medicine, stomatologije i farmacije, preko zanimljivih radionica na kojima će studenti uvježbavati svoja praktična znanja do poster i oralnih prezentacija naučnih radova studenata i mladih doktora. Naravno, Organizacioni odbor će se potruditi i za zabavni program pa će tako biti organizovani izleti, muzičke večeri, gala večera i sl. Očekujemo da ovaj događaj postane tradicionalan i da isti bude jedan od brendova Crne Gore, makar što se studenata, nauke i obrazovanja tiče. Na MIMS-u se očekuje učešće i kolega iz regiona i Evrope koji će, sigurni smo, postati najbolji ambasadori ne samo MIMS-a već i Crne Gore.

Koliko ovaj kongres može značiti za dalju edukaciju studenata?
Sigurni smo da će ovaj kongres biti važan događaj u životu svakog studenta koji uzme učešća u istome – na kongresu će se otvoriti debate na različite teme iz oblasti medicine, stomatologije i farmacije. Posebnu pažnju ćemo staviti na radionice koje će voditi nastavnici i saradnici Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, a na kojima će se sticati praktična znanja koja će svima biti od koristi u budućem radu sa pacijentima. Svjesni činjenice da se samo timskim radom može ostvariti uspjeh u biomedicinskim naukama, očekujemo da prijateljstva koja će se sklopiti na MIMS-u sa kolegama iz regiona i svijeta budu polazna tačka za buduće zajedničke projekte.
Zna li se spisak predavača, odnosno kakav je program kongresa?
Organizacioni odbor je u fazi pripreme programa Kongresa, a isti ćemo sa zadovoljstvom podijeliti sa Vašim čitaocima čim bude pripremljen. Predavači će biti istaknuti naučnici čije bogato akademsko, profesionalno i naučno iskustvo garantuje kvalitet predavanja koja će se održati na MIMS-u.

Da li će i studenti moći da predoče neke svoje ideje?
Da, naravno. Studenti će, uz svoje mentore – profesore i asistente sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore raditi naučne radove koje će potom predstaviti na MIMS-u. Za najbolje radove biće pripremljene i prigodne nagrade.
Sem zvaničnog programa, da li su predviđene još neke aktivnosti u slobodno vrijeme, odnosno obilazak znamenitosti Crne Gore?
Organizacioni odbor priprema bogat socijalni program MIMS-a: učesnike MIMS-a očekuje druženje, provod i dobra energija za koju će se pobrinuti Organizacioni odbor. Kao što smo već rekli, planiran je jednodnevni izlet, muzičko veče, gala večera, i mnoštvo drugih aktivnosti koje pripremamo već par mjeseci – zaključio je u intervjuu za naš portal doktor Roganović.

- Advertisment -

POPULARNO

Na Stomatološkom fakultetu u Pančevu upis počinje 15. juna, mjesta ima za 60 brucoša

Upis novih studenata, na prvu godinu integrisanih akademskih studija školske 2020/2021. godine na Stomatološkom fakultetu u Pančevu, počinje 15. juna.

AULA DENTAID webinar u četvrtak od 16 sati

Dentaid nastavlja sa serijom edukativnih predavanja. Novi AULA DENTAID #stayathome webinar biće održan sutra (četvrtak - 28. maj)...

Šta može uzrokovati naglu bol u svim zubima?

Bol može zahvatiti jedan zub ili više zuba. Takođe, mogu ga pratiti bolovi u drugim dijelovima usta, kao što su desni i...

Prehrambene navike mogu da ugroze oralno zdravlje

Nedavno istraživanje koje povezuje bolest desni sa srčanom bolešću, dijabetesom i, vjerovatno, Alchajmerovom bolešću mnoge je natjeralo da više pažnje posvete oralnom...
- Advertisment -