NaslovnaIntervjuIntervju – dr Marija Pušonja, stomatolog: Svijest o oralnom zdravlju nedovoljno razvijena

Intervju – dr Marija Pušonja, stomatolog: Svijest o oralnom zdravlju nedovoljno razvijena

- Advertisement -

Pacijenti ignorišu važne indikatore narušenosti zdravlja, pa ima i onih koji se jave zbog bola, nesvjesni da u ustima imaju benigni ili maligni tumor koji je mogao biti uklonjen, kazala je za portal Stomatlogija.me dr Marija Pušonja, stomatološkinja iz Pljevalja koja radi u Ulcinju. Sa njom smo između ostalog razgovarali i o uticaju oralne higijene na opšte stanje organizma, preventivi kod djece, zloupotrebi antibiotika, a o tome i još nekim zanimljivim temama čitajte u intervjuu koji slijedi.

Marija, na samom početku, recite nam šta Vas je to privuklo ka stomatologiji?

Ono što je mene privuklo stomatologiji je značaj osmjeha kao jednog od pokazatelja zdravlja čovjeka, kao i želja za bezbolnom stomatologijom. Zubi utiču na opšte zdravlje organizma, mada se to kod nas i dalje zanemaruje. lpak,imamo napretka kod mladih ljudi, jer polako jača svijest o važnosti opsteg zdravlja.

Loša oralna higijena je uglavnom uzročnik bolesti usta i zuba, ali koliko ona može da utiče na opšte zadravlje?

Loša oralna higijena dovodi do karijesa i parodontoparije, infekcije i gubitka zuba, a oni mogu oštetiti zdravlje organizma. Građani ni danas, u 21. vijeku, nisu svjesni da infekcije i slični procesi u usnoj duplji mogu dovesti do oboljenja sistema organa. Niko to ne shvata dovoljno ozbiljno, a kod stomatologa se javljaju uglavnom zbog bola.

Znači, pacijenti se javljaju uglavnom sa čuvenom rečenicom „Boli me zub“?

Na žalost, to je tačno. Drugi razlog javljanja je estetika, kada su zahtjevi pacijenata ortodontske i protetske usluge, a tek na kraju kontrolni pregledi i prevencija. Problem je što bi redosled trebalo bizti obrnut.

Šta je glavni uzročnik bola koji pacijente dovodi u ordinaciju?

Uglavnom dolaze zbog odontogenih infekcija, ali nisu rijetki ni oni koji dolaze zbog infekcije mekih tkiva, parodoncijuma najčešće. Rijetki su slučajevi, ali u ordinaciju dolaze i pacijenti sa “izraslinama” kako oni to objašnjavaju, dok je riječ zapravo o benignim i malignim tumorima. Pacijenti ignorišu te promjene, kao i promjene boje i pokretljivosti jezika i u ordinaciju se javljaju kada se bol pojavi, odnosno kada bolest već napreduje.

Koliko roditelji dovode djecu na preventivne kontrolne preglede? Da li tu vidite neki napredak?

Značaj preventivne stomatologije kod nas još nije kao na Zapadu,i ne daje joj se dovoljno značaja. Dolaskom roditelja sa djetetom u ordinaciju, mi vršimo pored pregleda, edukaciju roditelja i djece koja podrazumijeva motivaciju, obučavanje za pravilno održavanje oralne higijene i kontolu postignutih rezultata. Prva posjeta stomatologu bi trebala biti odmah posle navrsene prve godine djeteta, a kod nas je u većini slučajeva u šestoj godini. Ukoliko se ranije jave, djecu dovode zbog bola što otežava saradnju sa djetetom i kasnije stvara strah od stomatologa.

Da se vratimo na uticaj oralnog zdravlja na organizam. Recite nam Marija kako narušeno oralno zdravlje utiče na opšte stanje organizma? Da li u tom smlislu postoji bojazan od nastanka i razvijanja opasnih bolesti van usne duplje?

U usnoj duplji mogu nastati ograničeni patološki procesi, žarišta, koji pod određenim okolnostima preko krvnih i limfnih sudova, dovode do konsekutivnih oboljenja, odnosno oboljenja raznih sistema organa: organa za disanje, lokomotornog aparara, kardiovaskularnog sistema, kože, digestivnog trakta.

Koliko zloupotreba antibiotika kojoj su naši građani i dalje skloni, može da utiče na razvoj ili sprečavanje širenja infekcije?

Za korišženje antibiotika moraju postojati jasne indikacije, vrijeme i doze.Tako da antibiotike ne treba samoinicijativno uzimati, ili prekidati korišćenje istih samoinicijativno mimo uputstva jer to dodovodi do rezistencije mikroorganizama na njih. Rezistencija mikroorganizama je globalni problem u javnom zdravstvu, pa apelujem da građani ne uzimaju antibiotke samoinicijativno i poštuju upustva stomatologa i njihovu terapiju.

Ordinacija u kojoj radite, nalazi se u Ulcinju koji je jedan od važnih turističkih centara. Kolika je, prema Vašoj procejni, mogućnost razvijanja dentalnog turizma u tom gradu?

Ulcinj je gotovo idealno mjesto za razvoj te vrtse turizma. Ljeti u grad dolazi veliki borj turista koji su otišli iz tog kraja, a veliki broj građana Ulcinja ima rođake u Zapadnim zemljama koji svake godine dolaze u Ulcinj. Cijene u našim ordinacijama za njih su više nego prihvatljive s obzirom na njihov standard, tako da bi se u tom smislu moglo razmišljati i o ozbiljnom razvoju dentalnog turizma u Ulcinju.

Cijene su kako kažete prihvatljive, a na kojem nivou je kvalitet usluga u odnosu na ordinacije u na primjer Njemačkoj, Švajcarskoj i ostalim zemaljama odakle je i dolazi najveći broj tih turista?

Što se tiče kvaliteta usluga, smatram da naši stomatolozi posjeduju isti nivo znanja i stručnosti kao i kolege na zapadu, jedini problem je napredna tehnologija koja je za nas teško dostupna, ali pacijenti ipak dobijaju kvalitetne usluge kao i u ostalom dijelu Evrope.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -