NaslovnaIntervjuIntervju - Dr Mandić: Brzo sam navikao na novu funkciju, znam kako...

Intervju – Dr Mandić: Brzo sam navikao na novu funkciju, znam kako komora funkcioniše

- Advertisement -

Oralni hirurg, doktor Goran Mandić je krajem aprila je imenovan na funkciju predsjednika Stomatološke komore Crne Gore umjesto Borislava Ćalovića. Na novu funkciju, stupio je 1. juna. Nije mu mnogo, kako kaže, trebalo da se privikne na novu funkciju, jer je u komori od njenog osnivanja.
-Brzo sam se prilagodio na novu funkciju, jer znam kako Stomatološka komora Crne Gore funcioniše. Tu sam od prvog dana, bio sam u prošlom mandatu potpredsjednik. Upućen sam bio u sva dešavanja, što mi je u velikoj mjeri olakšalo dolazak na mjesto predsjednika – rekao je Mandić za naš portal.
Svakodnevno putovanje iz Nikšića do Podgorice i nazad mu ne stvara problem, iako ima ordinaciju u gradu pod Trebjesom.
-Uspio sam da se organizujem. Sin mi je završio stomatologiju, pa on zajedno sa koleginicom Jelenom radi prije podne. Popodne ja, po povratku iz Podgorice, odem nekoliko sati da im pomognem. Funkcionišemo dobro, zadovoljan sam, jer ne trpi ni posao u komori ni u ordinaciji.

Komora se uveliko sprema za treći kongres koji je u oktobru, a planova ima još.
-Planovi su nam, što bi se reklo, veliki, ali vidjećemo da li ćemo uspjeti da ih do kraja spovedemo u djelo. Trudićemo se da sve završimo. Dobijam razne sugestije od strane kolega, ali gledaćemo da po prioritetima završavamo stvari. Počeli smo neke stvari da radimo sa Ministarstvom zdravlja i Fondom za zdravstveno osiguranje i to nam je za sada prioritet. Pokušaću sve to da završim do kraja mandata.
Radi se i na pronalaženju zajedničkog jezika sa stomatolozima koji u prethodnom periodu nisu podržavali rad SK Crne Gore.
-Na simpozijumu koji smo nedavno imali u Nikšiću, došlo je 160 kolega. Nisam mogao da sakrijem oduševljenje zbog toga. Polako se stvari „sliježu“, reklo bi se da više nema nezadovoljnih kolega. Čovjek sam koji uvažava svačije mišljenje. Uvijek sam za to da se razgovara i sa onima koji imaju drugačije razmišljaju. Treba da sjednemo, razgovaramo i na nađemo najbolje rješenje za struku.

Na nivou Crne Gore, svaki stomatolog ima svoje cijene. Potreba je za jedinstvenim cjenovnikom, ali…
-Mislim da je to nemoguće. Živim i radim u Nikšiću, u ovom poslu sam 26 godina i desetak puta su se svi stomatolozi iz tog grada sretali i donosili odluke o cijenama usluga – vađenje, popravka, fiksni radovi. Svi se tada dogovorimo, damo riječi, ali se to ne sprovodi u djelo. Ako nije moglo da se postigne dogovor na nivou jednog grada, teško da može to da se uradi na nivou države.
Udruženje „Roditelji“ pokrenulo je inicijativu da fiskne proteze budu besplatne za svu djecu. Fondom za zdravstveno osiguranje to ne podržava, a Mandić je stava da se mora naći neko rješenje.
-Moj je stav da se djecim kojoj je zaista potrebna fiksna proteza, izađe u susret. Razumijem i fond, znam po pacijentima iz moje ordinacije, jer praktično svako drugo dijete ima potrebnu za fiksnom protezom, to bi bilo enormno skupo. Ali mislim da bi trebalo da se nađe rješenje po tom pitanju, jer većina roditelji teško može da plati tu stomatološku „ekskurziju“. Jedan fiksna prpteza je 600 eura, dvije 1200 plus kontrolni pregledi, to dođe do nekih 1.500 eura, što je zaista mnogo novca za većinu porodica u Crnoj Gori – zaključio je predsjednik Stomatološke komore Crne Gore.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -