Intervju – Dr Katarina Bilbija: Stomatologija u Republici Srpskoj može s pravom biti konkurentna bilo kojoj evropskoj grani stomatoloških usluga

  Doktor Katarina Bilbija je iz plejade mlađih stomatologa. Rođena je 1979. u Banjaluci, gdje je završila srednju Medicinsku školu 1998. i iste godine upisuje Medicinski fakultet, odsjek stomatologije. Diplomirala je 2006. godine i odmah je počela sa radom u Domu zdravlja Banjaluka kao polivalentni stomatolog. Radi širenja znanja počela je da radi u privatnoj ambulanti dr Pećanac, gdje joj je poznati stomatolog prenio svoja znanja u toku zajedničkog i samostalnog rada. U periodu od 2008. do 2010. radila je u stomatološkoj ambulanti Dentico, a narednih sedam u ordinaciji dr Krčić na poslovima polivalentne stomatologije. Privatnu ordinaciju „dr Katarina Biblija“ otvorila je 2017. godine. U intervjuu za naš portal pričala je o stanju oralnog zdravlja u Republici Srpskoj, stanju u tamošnjoj stomatologoji, kvalitetu usluga….

  -Zdravlje usta i zuba kod građana u Republici Srpskoj je, nažalost, loše, a karijes i parodontopatija su najrasprostranjenija oboljenja i u usponu su. Prema najnovijim istraživanjima kod trinaestogodišnjaka ima sedam karijoznih zuba, a svega dva posto djece je bez karijesa. Prevenciju treba usmjeriti na trudnice i predškolsku djecu, jer je oralno zdravlje bitno ne samo zbog lijepog osmijeha već i zbog njegove uloge u zdravlju cjelokupnog organizma – ističe napočetku doktorka Bilbija.
  Da bi se spriječilo dalje širenje oralnih bolesti, potrebno je pokrenuti niz preventivnih mjera.
  -Nažalost karijes i loše stanje usta je u izuzetnom porasti kod djece u Republici Srpskoj. Potrebno je pokrenuti niz preventivnih mjera već u trudnoći da bi se razvila zdrava mliječna denticija te oralnu higijenu podići na viši nivo kroz edukaciju školske i predškolske djece. Kako ističu iz našeg Ministarstva zdravlja, samo 60-70 posto djece do 11 godina tek jednom dnevno peru zube. Smatram da nam edukacija djeca o prevenciji o higijeni treba biti primarna.

  Kada je riječ o stanju u stomatologiji, situacije je iz dana u dan sve bolja.
  -Trenutno stanje u stomarologiji je sa aspekta stomatologa sve povoljnije s obzirom na sve veću mogućnost edukacija, savremenih kurseva i dostupnosti najsavršenije opreme i materijala iz našeg domena.
  Pošto iz dana u dan ima sve veći broj ordinacija, stomatolozi su pred velikim tržišnim izazovima.
  -Najveći izazovi u stomatologiji i konkurentnosti na tržištu su bazirani u pravilnom pristupu poslovanju i visokom kvalitetu usluga koje treba da obuhvati sve segmente rada sa pacijentima i na konstantnom usavršavanju.
  Da bi se stomatologija u Republici Srpskoj dodatno unaprijedila, prema mišljenju doktorke Bilbije, potrebno je usvojiti neke nove zakone.

  -Smatram da je potrebno usvojiti i neke nove zakone i odluke koji bi definisali odnos državnih i privatnih ambulanti te omogućili pacijentima jednake usluge. Isto veliki problem predstavljau nelegalne ambulante koje ruše i ugled i kvalitet u stomatologiji. Dovesti veći broj međunarodno priznatih predavača u cilju još većeg sticanja novih znanja. Naš rad i usavršavanje su prepoznati i u Evropi od strane njihovih stanovnika, a s obzirom i na veliki broj našeg naroda u inostranstvu koji sve stomatološke usluge obavlja ovdje, smatram da stomatologija u Republici Srpskoj može s pravom biti konkurentna bilo kojoj evropskoj grani stomatoloških usluga – zaključila je doktor Katarina Bilbija.
  U ordinaciji “Dr Katarina Bilbija”, možete dobiti sve stomatološke usluge od resaturativna i konzervativna stomatologija, preko dječije i preventivna stomatologija, parodontologije, oralna hirurgije, protetike, implantologija, protetika na implantima, izrade metalkeramičkih i bezmetalnih nadoknada, ortodoncije do estetske stomatologije. Pored doktorke Bilbije, u timu su i doktorka Marina Borić, kao i stomatološka sestra Biljana Vadić.

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.