fbpx
NaslovnaIntervjuIntervju – dr Jovanka Živković, stručnjak iz SAD: Divim se ljekarima sa...

Intervju – dr Jovanka Živković, stručnjak iz SAD: Divim se ljekarima sa Balkana

- Advertisement -

Da stomatološki stručnjaci sa Balkana svojim znanjem i umijećem ne zaostaju za svjetskim ljekarima dokazuje i dr Jovanka Živković koja je igrom slučaja stigla u SAD gdje se ostvarila kao vrhunski stručnjak i priznati stomatolog. Otkud ona u Americi, koji su savremeni tokovi u svijetu dentala, da li naši stručnjaci imaju “svoje ime” u svijetu i još dosta zanimljivih tema otvorili smo sa dr Živković, a o svemu tome čitajte u nastavku intervjua.

Otkud Vi u Americi? Kako je došlo do toga da odete na rad u najrazvijenju zemlju svijeta?

Sasvim slučajno, posle završenog fakulteta i kratkog rada u Srbiji dobila sam Green card na čuvenoj lutriji i odlučila da iskoristim priliku i pokušam da se ostvarim i na američkom tlu.

Da li se stanje u dentalu na Balkanu i SAD može upoređivati? Da li ovaj dio svijeta zaostaje kada je riječ o kvalitetu usluga?

Dobro pitanje. Mislim da postoje određene sličnosti, ali svakako i razlike kao i dobri i ne tako dobri doktori i ovde i kod nas. Takođe, postoje oni koji žele da se usavršavaju i da prate nove trendove u stomatologiji i oni drugi koji su malo rigidniji po tom pitanju. Mislim da pristojan rad može da se uradi kod nas i da ima doktora koji drže određeni standard i prate najnovija dešavanja u struci. U Njujorku možda ima više mogućnosti da se dobije vrhunski rad i pacijenti iz celog sveta dolaze ovde da urade komplikovanije i estetski i funkcionalno zahtevnije procedure, ali zato i finansijki momenat je značajan.

Koje su osnovne razlike u sistemima dentala ovdje i u SAD?

Mislim da je ovde postoji određeni standard po kome se zavodi i tretira svaki pacijent. Obavezan je takozvani screening pacijenta, različiti snimci zuba pre početka rada i detaljan pregled, zatim sledi objašnjavanje problema i na kraju prezentacija rešenja. Usna duplja se tretira kao celina, a ne samo pojedinačni problem kao što je nekad kod nas slučaj. U mojoj ordinaciji koristimo najnoviju tehnologiju za snimanje zuba, skener za skeniranje preparacije zuba i laser za operacije na tvrdim i mekim tkivama.

Da li je i obrazovanje stručnjaka u SAD na drugačijem niovu?

Ja sam bila prva generacija studenata koja je studirala na stomatoloskom fakultetu u Pančevu. Znanje koje sam ponela iz Srbije je bilo značajno. Bila sam jedna od dvoje primljenih na postdiplomske studije na Kolumbija univerzitetu u NJujorku. Obrazovanje na osnovnim studijama u Americi je više teoretsko i većina studenata se odlučuje nakon zavrsenih osnovnih studija da ide na specijalizaciju iz određenih oblasti. Zanimljivo je da skoro da su potpuno izbacili knjige iz upotrebe i da svi uče online. Mislim da mnogo više vremena provode na fakultetu i da im je sve sto je potrebno da se savlada predmet ili određena oblast na raspolaganju u bilo koje doba.

Da se malo posvetimo Vama i Vašem radu. S obzirom da se bavite ortodoncijom, recite nam koji su najčešći problemi pacijenata u SAD, odnosno, da li se isti problemi srijeću svuda u svijetu?

Ja se bavim komplikovanim slučajevima koji zahtevaju rehabilitaciju cele usne duplje. Pretežno radim na pacijentima kojima je potrebno vratiti narušenu funkcionalnost i estetiku. To postižem kombinacijom različitih metoda u zavisnosti od potreba pacijenta, korišćenjem Invisilign-a, parodontološkim tertmanom, ugradnjom implanata i na kraju rekonstrukcijom fiksim radom. Ova problematika je prisutna svuda u svetu. Mislim da su na početku pacijenti uvek zabrinuti više zbog estetike nego zbog funkcionalnosti, ali zato smo mi tu da im objasnimo i predočimo pravo stanje i prognozu. Uz dobru dijagnostiku i objašnjenje mislim da većina pacijenata moze da razume u kakvom su stanju došli i da uz određeni dizajn i prezentaciju kako će izgledati na kraju tertmana prihvati plan budućeg rada.

S obzirom da živite i radite u najrazvijenijoj državi svijeta, kažite nam koji su to poslednji trendovi u svijetu dentala?

Definitivno digital smile design, Invisalign, laseri za tvrda i meka tkiva i naravno skeneri koji su zamenili konvencionalno uzimanje otisaka preparacije zuba otisnim materijalom.

Da li imate neki savjet ili poruku za kolege sa Balkana?

Prvo, želela bih da im poručim da znam koliko rada i truda ulažu u svoje pacijente i da im se divim. Mislim da svaki doktor stomatologije već ulaže napore koliko god vreme i uslovi dozvoljavaju. Ja bih volela da istaknem da je kontinuirana edukacija jako važna kao i praćenje novih trendova jer se stomatologija značajno promenila poslednjih godina. Mislim da usavršavanjem znanja i tehnika možemo da doprinesemo boljem radu i edukaciji pacijenata o značaju i važnosti procedura.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -