Naslovna Intervju Intervju – Dr Jelena Panić Simikić: Biolase je u svijetu dentalnih lasera...

Intervju – Dr Jelena Panić Simikić: Biolase je u svijetu dentalnih lasera ono što je Mercedes u svijetu automobilizma

Implantati i laseri u savremenoj stomatologiji postali su nezamjenjivi dio ponude i opreme svih stomatoloških ordinacija. S toga smo tokom nedavne posjete Sajmu medicine i stomatologije u Beogradu, razgovarali  sa dr Jelenom Panić Simikić, generalnom direktorkom firme Medical Queen koja je zastupnik ICX implantoloških sistema i Biolase dentalnih lasera. Kako na tržištu postoji veliki broj sličnih sistema, pokušali smo da saznamo zašto su ICX i Biolase pravi izbor za stomatologe i pacijente.

biolase
Dr Panić Simikić na Sajmu u Beogradu

Jelena, recite nam odmah na početku, zašto bi Biolase sistem bio pravi izbor za stomatologe i da li je riječ o isključivo dentalnom laseru?

Laseri u stomatologiji kod nas su  nešto novo, a mi u ponudi imamo Biolase koji je vodeći svetski brend dentalnih lasera. Riječ je o američkom brendu koji u svijetu lasera predstavlja ono što je Mercedes u svijetu automobila.

Ovaj laser je isključivo dentalni, a pokriva veliki broj indikacija poput izbjeljivanja zuba, endodoncije, gingivektomije, frenektomije, zarastanja rana, terapija bola, prevencija postekstrakcionih komplikacija, preprotetska priprema, operkulotomija, herpes, afte, ulceracije… Ono što je bitno naglasiti je da je njegova talasna dužina zastićena patentom, pa s toga na tržištu ne možete pronaći čak ni sličan laser sa približnim kvalitetom.

Dakle, riječ je o dentalnom laseru koji pokriva veliki spektar indikacija. Da li je riječ o jednom laseru za sve namjene ili postoje različiti modaliteti Biolase laserskog sistema?

Postoje dvije vrste lasera: diodni, takozvani meki laseri i erbium, takozvani tvrdi laseri. Diodni laser koristi se isključivo za rad na mekim tkivima, poput gingive, dok je tvrdi laser napravljen i za druge indikacije, i on obavlja “mehaničke radove” poput popravke zuba, ili rada na kostima. Oba su podjednako dobra i kvalitetna, jedina razlika je što pokrivaju drugačiju lepezu indikacija.

Da li je za upotrebu ovih lasera potrebna neka posebna obuka?

Ono što bih željela da naglasim je da mi lasere ne prodajemo bez prethodne obuke. Za tvrde lasere obuka traje pet dana, a kupce šaljemo u inostranstvo na dodatnu edukaciju i sve je uračunato u cijenu lasera. Za diodni laser obuka traje jedan dan i obavljamo je u našoj firmi ili u ordinaciji kupca.

Kolika je onda cijena jednog lasera i da li u cijenu ulazi i servisiranje?

Cijena, da tako kažemo, prati kvalitet. On nije jeftin, ali ukoliko hoćete najbolje na tržištu, uz servis i obuku koji ulaze u cijenu, onda je Biolase bez dileme najbolja stvar za vas. Osim toga, mi dajemo neke pogodnosti kao što je kupovina na rate.

panic
Dr Panić Simikić na dodjeli specijalnog priznanja na Sajmu u Beogradu

Veliki broj stomatologa ima Biolase u svojoj ordinaciji i svi su više nego zadovoljni. Ono što je bitno je da to nisu isključivo velike ordinacije, ima i zubara sa manjim budžetom koji su uložili u opremu poput Biolase lasera koja im se, prema sopstvenom priznanju, veoma brzo isplatila. Prosto je i dobar marketing za jednu ordinaciju da posjeduje najsavremeniju opremu.

Da sada pređemo na implanatate koji su takođe u ponudi Vaše firme. Recite nam o kojem sistemu je riječ i od kada su na tržištu?

Kompanija Medical Queen, kada je riječ o implantatima, u ponudi ima nasjavremenije ICX implantate koji su proizvedeni u Njemčakoj.

Na našem tržištu ih imamo od 2012. godine i pokazali su se izuzetno dobro, a odnos cijene i kvaliteta je nešto što izdvajamo kao posebnu pogodnost s obzirom da implanti generalno nisu jeftini.

Naša kompanija je distribuer za Srbiju, ali imamo tendenciju da se širimo na Balkan.

Pacijenti se danas, i pored cijene, sve više opredeljuju za implantate. Koje prednosti ima ICX u odnosu na druge sisteme?

Dakle, kao što sam rekla, cijena je odlična – prije svega naša izlazna cijena ka stomatolozima koji onda mogu da ponude veoma konkurentne cijene, tako da pacijenti mogu imati uštedu do 200 eura po implantatu. Druga stvar koja preporučuje ICX je činjenica da svaki implantat ima svoj pasoš koji je garant kvaliteta, a ujedno svaka serija (a ne jednom u pola godine, kako drugi to rade) prolazi strogu kontrolu kvaliteta!

Zbog čega je to važno, da li implantatski pasoš daje još neke pogodnosti?

Pacijenti su na ovaj način zaštićeni jer je danas konkurencija na tržištu velika. Znamo da cijena kod pacijenata igra veliku ulogu, pa tako na tržištu imate određen broj jeftinih kineskih i pakistanskih implantatskih sistema, koji složićemo se nisu neki garant kvaliteta. Sa ovim implantatskim pasošem dobijate i garanciju kvaliteta i mogućnost da vam u slučaju nastanka nekog akutnog problema on bude riješen u bilo kojoj ordinaciji na svijetu.

A, da li stomatolozi mogu računati na posebne povljnosti pri korišćenju ICX implantata?

Proizvođač čiji smo mi predstavnici daje kompletnu podršku stmatolozima u vezi sa svim eventualnim nedoumicama ili problemima, a osim toga mi smo ovlašćeni i za organizovanje obuke za ICX implantate.

Ono što je jako bitno je i činjenica da je protetika na ovim implantatima jako dobra, jer je sistem osmišljen od strane protetičara i zubnih tehničara. To znači da je ovaj implantatološki sistem praktično bez mane, jer su proizvođači uspjeli da zaokruže cjelinu uključivši stomatološke stručnjake u proces osmišljavanja i proizvodnje.

- Advertisment -

POPULARNO

Treći kongres doktora stomatologije 11. i 12. septembra u Foči

Foća će 11. i 12. septembra biti domaćin trećeg Kongresa doktora stomatologije. Učešće će uzeti eminentni predavači sa pet univerziteta.

Zubi u trudnoći – korisni savjeti koje treba da zna svaka trudnica

Trudnoća je divan period u životu žene kada se pojačava svijest o važnosti zdravlja i brige o tijelu. Tokom trudnoće nivo hormona...

Zašto je važno pečaćenje fisura kod djece?

Pečaćenje fisura jedan je od najčešćih postupaka u dječijoj dentalnoj medicini. Žvačne površine kod djece sadrže puno pukotina i utora koji pomažu...

Fiksna ortodontska terapija

Fiksni ortodontski aparati predstavljaju najučestaliji i najučinkovitiji način ispravljanja nepravilnog položaja zuba, odnosno, ispravljanja ortodontskih anomalija. Fiksni ortodontski...
- Advertisment -