fbpx
NaslovnaIntervjuIntervju - dr Edisa Dizdarević, specijalista ortopedije vilica: Roditelji imaju veliku odgovornost...

Intervju – dr Edisa Dizdarević, specijalista ortopedije vilica: Roditelji imaju veliku odgovornost za pravilan razvoj zuba

- Advertisement -

Pacijenti se najčešće javljaju zbog estetike, jer se ovim bezbolnim tretmanom obezbjeđuje lijep i zdrav osmijeh, ali korigovanjem položaja zuba i vilica smanjuje se rizik nastanka karijesa, parodontopatije, oboljenja temporomandibularnog zgloba, liječe se i nepravilnosti gutanja, govora, disanja i dr.

Anomalije vilica se mogu uspješno rješavati ortodontskim aparatima, pri čemu vrsta aparata zavisi od uzrasta  pacijenta (mobilni, funkcionalni, ili fiksni aparati). Idealno vrijeme za početak ortodontskog tretmana je između sedme i osme godine, kada pacijent u ustima ima stalne sjekutiće i šestice. Međutim, terapiji se može pristupiti i u starijoj dobi pacijenta, jer za ortodontski tretman ne postoji gornja starosna granica, uslov je da pacijenti imaju zdrave i sanirane zube, kazala je za naš portal dr Edisa Dizdarević, specijalista ortopedije vilica i vlasnica ordinacije Dental Art iz Bijelog Polja.

U nastavku intervjua čitajte savjete koje je dr Dizdarević uputila našim čitaocima, prije svega roditeljima kako bi preduprijedili nastanak ortodontskih problema kod svoje djece.

Da li se kod Vas u ordinaciji javljaju mlađi ili stariji pacijenti, jer danas postoje načini rješavanja problema i starijih pacijenata koji postaju sve svjesniji potencijala savremene stomatologije?

Javljaju se uglavnom mlađi pacijenti, ali zaista je uočljiv i trend rasta broja starijih pacijenata kojima je ortodontska terapija potrebna za postizanje boljeg izgleda ali i funkcije vilica, ali i kao dio predprotetske pripreme pacijenata, čime se postižu bolji uslovi za protetske radove .

Koji su to najčešći problemi zbog kojih pacijenti dolaze kod Vas?

Najčešći problemi zbog kojih se pacijenti javljaju su: nepravilnosti pojedinih zuba (nepravilnosti položaja,  broja zuba, oblika i veličine zuba), zatim nepravilnosti zubnih nizova: nepravinosti oblika, veličine zubnih nizova, tjeskoba ili rastresitost istih. I na kraju nepravilnost u okluziji tj. u odnosu gornje i donje vilice. U najvećem broju slučajeva sve ove probleme uspješno rješavamo kada se pacijenti jave na vrijeme, i kada imamo dobru saradnju sa njima. Ipak neke veće skeletne nepravilnosti moguće je riješiti samo uz kombinovanu ortodontsko hiruršku terapiju, kada se završi rast pacijenta.

Koji sve razlozi dovode do stvaranja ortodontskih problema? Na šta pacijenti , ili roditelji, treba da obrate pažnju kako bi spriječili njihov nastanak?

Uzroci nastanka malokluzija su najčešće multifaktorijalni, a dijelimo ih na opšte i lokalne. U opšte spadaju: naslijeđe, oboljenja, deficitarna ishrana, endokrine disfunkcije i kongenitalne anomalije. U lokalne faktore spadaju : oboljenja, traume, spoljni pritisak, loše navike (sisanje prsta, grickanje noktiju), rani gubitak mlječnih zuba i dr. Preporučuje se roditeljima da dovedu dijete prvi put na pregled kod specijaliste ortopedije vilica u šestoj godini. Iako je tada rano za terapiju  mobilnim aparatima, ortodont  u toj dobi djeteta može primijetiti početak malokluzije i jednostavnim, preventivnim zahvatima djelovati na već nastala odstupanja u rastu i razvoju mlječne denticije i dovesti ih u normalna stanja. To može biti izrada držača mjesta, koja prevenira posljedice preranog gubitka zuba, selektivno brušenje zuba, vježba špatulom kod obrnutog preklopa sjekutića, vestibularana ploča koja se koristi kod odvikavanja od oralne respiracije, sisanja prsta, indikovana je i kod sagitalnih i vertikalnih nepravilnosti vilica. Ono što bih posebno naglasila kao savjet roditeljima je značaj očuvanja mlječnih zuba. Prijevremena ekstrakcija mlječnih zuba ili karijesom destruisane krunice zuba najčešći su uzrok malokluzija kod djece. Kada bi se to spriječilo, frekvencija ovih oboljenja bi se smanjila za 30%. Doprinos stomatologa i roditelja zato može biti veoma veliki u sprječavanju nastanka malokluzija.

U našim krajevima, na žalost, mlječni zubi su nepravedno zapostavljeni i smatraju se nevažnim, jer se mijenjaju. Očuvanje ovih zuba je jako važno za rast i razvoj vilica, što je preduslov za pravilno smještanje stalnih zuba. Intaktni zubni nizovi su preduslov za pravilan razvoj govora, varenje hrane, a samim tim pravilan rast i razvoj čitavog organizma.

Sa malom djecom je lijepo raditi, ali zahtijeva dosta vremena, strpljenja i saradnju roditelja. Roditelji se danas mogu na razne načine edukovati u smislu načina ishrane, održavanja higijene, motivacije svoje djece u njegovanju usne duplje.

Način ishrane je takođe od velikog značaja. Nekada se smatralo da samo 30% djece ima neki ortodontski problem, dok je danas taj procenat oko 70%. „Krivac“ za to je upravo način ishrane, meka i kašasta hrana, povećana učestalost unošenja slatkiša.

Na sreću, pacijenti u CG imaju pravo na besplatne mobilne aparate, koje mogu dobiti u ordinacijama koje imaju sklopljen ugovorom sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje Crne Gore. Međutim, obično se pacijenti dosta kasno jave na pregled kod ortodonata a imajući u vidu da postoje liste čekanja i do dvije godine (kod nas u Bijelom Polju), nerijetko dijete preraste idealan period za početak liječenja. S obzirom da ordinacije koje imaju sklopljen ugovor sa Fondom imaju kapacitete da povećaju broj usluga, tj. izradu većeg broja mobilnih aparata na mjesečnom nivou, iskreno se nadam da će osobe koje kreiraju zdravstvenu politiku imati sluha za sve veći  broj ortodontskih pacijenata i pomoći nam da smanjimo liste čekanja.

Koje bi ste na kraju savjete ponudili roditeljima kako bi što bolje očuvali zdravlje i ispratili pravilan razvoj zuba i vilica?

 Njega usne duplje treba da se sprovodi odmah poslije rođenja djeteta, a pranje zuba odgovarajućim četkicama odmah po njihovom nicanju. Najčešća greška koju roditelji prave u ovom periodu jeste davanje odojčetu zaslađenih napitaka putem flašice. To dovodi veoma često do stvaranja ranog cirkularnog karijesa, sa svim njegovim komplikacijama i najčešće se završava prijevremenim gubitkom mlječnih zuba.

Kraj treće godine života je idealan period za prvu posjetu kod stomatologa, tada se kompletira mlječna denticija i tada se može sprovesti niz preventivnih mjera koje imaju za cilj očuvanje zdravlja zuba kod djeteta,

Vodite računa o zdravlju vaše djece, vodite ih na kontrole kod svog stomatologa svakih šest mjeseci.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -