fbpx
NaslovnaIntervjuIntervju - dr Dragan Stolić: Mladalački izgled će postati deo svakodnevne kulture

Intervju – dr Dragan Stolić: Mladalački izgled će postati deo svakodnevne kulture

- Advertisement -

Nakon kratke pauze sa objavljivanjem tekstova u vezi sa hijaluronskim filerima, ovog puta vam predstavljamo intervju sa dr Draganom Stolićem iz estetsko-edukativnog centra “Medica Aesthetica”, zastupnikom francuske kompanije Vivacy koja proizvodi svetski poznati brend hijaluronskih filera Stylage. U intervjuu pročitajte zašto je važna edukacija, koji su to savremeni trendovi u estetskoj medicini, zašto sada i muškarci sve više dolaze na tretmane…

dr dragan stolic1Recite nam Dragane za početak koju kompaniju zastupate i koji su njihovi proizvodi?

Riječ je o veoma poznatoj francuskoj kompaniji, Vivacy, a fileri su Stylage. Stylage predstavlja široku lepezu proizvoda od kojih je svaki usavršen da postigne maksimalan rezultat prilikom primene na konkretne indikacije. Jedna od osnovnih krakteristika po kojima se proizvodi međusobno razlikuju je koncentracija hijalurona.

Zbog čega je ta koncentracija važna?

Gustina se odnosi na stepen međusobne povezanosti molekula hijaluona, a postiže se cross linkovanjem. Gušći, tj. povezaniji molekuli su otporniji na prirodan proces razgradnje i resorpcije hijaluronske kiseline u telu, koji su jedan od najvidljivijih procesa starenja. Razgradnja hijalurona kreće od kraja molekula, te što je hijaluon gušći to će se teže razgraditi. Ta gustina određuje i gde će hijaluron biti ubrizgan. Ovi sa manje cross linka, odnosno menje gusti, ubrizgavaju se površnije, dakle u regije usana, plićih bora; ako treba da se konturira lice, jagodice, brada, onda idu gušći.

Koliko je tretman hijaluronskim filrerima stvar trenda, a koliko stvar potrebe?

Kod nas je cela priča počela relativno skoro, pre nekih desetak godina, dok se pre toga se sve svodilo na estetsku hirurgiju. Onda je ljudima postalo dostupnije i logičnije da rade tretmane gde nema oporavka, ležanja u bolnici, nema neželjenih efekata, komplikacija i to je brzo zaživelo. Međutim, iako se potražnja za hijaluronom povećala, ja mislim da vrhunac tek treba da se dostigne, odnosno da će sada sve više da se rade ti zahvati.

To vam je u suštini nešto kao sa stomatologijom. Danas je praktično stvar nekulture da se pojavite sa pokvarenim ili krivim zubima, ili da vam fali zub. Sada svi izbeljuju zube, nose proteze, stavljaju implante… Sada prosto kao da dolazi vreme kada će biti nekulturno da se pojavite sa nekim dubokim borama, podočnjacima, krivim nosem… Mladalački izgled će postati deo svakodnevne kulture.

Koliko muškarci traže tretmane?

Iako vlada mišljenje da estetska medicina privlači samo žene, to nije tačno. Kompanija Vivacy sada razvija marketing namijenjen muškarcima, a za sada nekih desetak odsto klijenata čine muškarci.

Šta je sa bolom, da li tretmani sa sobom nose određene nelagodnosti?

U suštini, koristi se anestezija, posebno na perioralnoj regiji i podočnjacima dok se za neke regije koriste blagi anestetici u vidu krema, a nekada je dovoljno staviti led. Na jagodicama se na primer uopšte ne koristi anestezija jer ta regija nije bolna. Bol zapravo ne predstavlja problem kada je reč o ovim tretmanima.

stylageDa li su tretmani usklađeni sa godištem?

To zavisi od želja. Imate mlade devojke koje bi u ranim dvadesetim htele da uvećaju usne ili konturiraju jagodice. Kasnije između 30. i 35. godine obično se najviše traži uklanjanje nazolabijalnih bora, ali i tada se traži rad na usnama jer se vremenom gubi njihov volumen. Već nakon 40. godine se moraju popunjavati jagodice, podočnjaci postanu izraženiji, bore koje postaju sve dublje…

Da li Vam dolaze neodlučni pacijenti? Ima li pretjeranih zahtjeva, kako tada reagujete?

Ja ne volim puno da sugerišem pacijentima, već  im objasnim da je to estetika i da oni treba da donesu odluku. Često su pacijenti zabrinuti oko neupadljivog problema, sitne bore ispod oka ili nešto slično, a imaju dublje nazolabijalne bore ili kriv nos koji može da se ispravi. Dakle, bude i toga da prosto dođu sa zahtevom za ispravljanje nekih trivijalnih stvari.

Koliko se hijaluron zadržava ispod kože?

To zavisi od regije i količine ubrizganog hijalurona, ali recimo da je to nekih devet meseci. Ja, međutim, pacijentima uvek kažem da je to period između šest meseci i godinu dana, jer to zavisi od dosta faktora. Najveći uticaj na razgradnju hijalurona ima hijaluronidaza, enzim koji razgrađuje sadržaj filera, ali veoma su česti slučajevi gde se hijaluron zadržava i do dve godine.

Koliko puta može da se ubrizgava?

Ne postoji ograničenje u pogledu količine hijalurona, ali postoji ograničenje na godišnjem nivou kada je reč o filerima. Međutim, granicu ne postavlja hijaluron, već BDDA agens koji je ograničen na 11-20 kubika godišnje.

U svakom slučaju, veština je u tome da sa što manje hijalurna postignemo što veći efekat i na taj način postignemo najbolje za našeg pacijenta. Savetujemo i težimo da hijaluron aplikujemo sa merom i bez preterivanja.

Da li su stomatolozi zainteresovani za širenje na taj dio estetske medicine?

Stomatolozi jednom kad počnu da rade estetiku vide koliko tu zapravo ima potencijala. Jer kada sredite pacijentu nazolabijalne bore, on će kasnije doći sa drugim zahtevom jer će sam uvideti razliku – netretirana koža deluje drugačije.

Međutim to širenje polja delovanja stomatologa njima ide u prilog, jer rapidno raste broj indikacija koje mogu da tretiraju. Stomatolozi su se okrenuli filerima zbog odlične zarade. U suštini oni tu nemaju neka vellika ulaganja, a profitiraju više nego postavljajući plombe.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -