NaslovnaIntervjuIntervju – Dr Danijela Prole: Da bi se izbjegao strah ili sveo...

Intervju – Dr Danijela Prole: Da bi se izbjegao strah ili sveo na minimum, roditelji treba da dovode djecu u najranijem uzrastu kod stomatologa

- Advertisement -

Istraživanja su pokazala da je strah od stomatologa jedan od najizraženijih i najučestalijih strahova u savremenom svijetu, koji je visoko rangiran zajedno sa strahom od smrti bliske osobe i strahom od gubitka posla. Strah od stomatologa može biti toliko izražen, da pacijent izbjegava odlazak kod stomatologa, ne pojavljuje se kad ima zakazan termin ili odustane u stomatološkoj stolici. Međutim, taj isti strah je vrlo često razlog lošeg zdrastvenog stanja oralnih tkiva. Na ovu temu, razgovarali smo sa doktorkom Danijelom Prole, iz JZU „Zavod za stomatologiju“ iz Banjaluke.
Iako je stomatologija napredovala, i danas ima pacijenata koji imaju strah od stomatologa. Koji su razlozi za to?
„Odlazak kod stomatologa oduvijek je stvarao osjećaj nelagode i straha kod našeg stanovništva. Koliko god se nauka i struka trudile da rad u stomatološkoj ambulanti približe našim pacijentima uvijek postoje osobe koje se plaše i sa strahom odlaze na pregled. Razlozi za to su loša iskustva, mirisi u ambulanti, zvuk stomatološke mašine, strah od uboda igle, bijeli mantil i nelagodnost ili stid zbog lošeg stanja zuba“, objašnjava doktorka Prole.

Dr Danijela Prole

Da bi se u budućnosti to, prosto rečeno, izbjeglo, šta je potrebno da se uradi?
„Da bi se izbjegao strah ili sveo na minimum potrebno je da roditelji dovode djecu u najranijem uzrastu u stomatološku ambulantu radi upoznavanja sa nadležnim stomatologom, a poslije na redovne kontrolne preglede i po potrebi obavljanje jednostavnih intervencija (uklanjanje mekih zubnih naslaga, poliranje zuba). Takođe, roditelji treba da razgovaraju sa djecom o prvoj posjeti stomatologu bez mnogo informacija, jednostavno, da ne stvaraju kod djece osjećaj tjeskobe i nervoze. Izbjegavati uz riječ stomatolog upotrebljavati izraze poput strah, bol, strašan ili plač. Mogu u šali npr. reći da će im stomatolog provjeriti osmjeh i prebrojati zubiće. Takođe, koristiti riječi kao što su čvrsti, jaki i zdravi zubi“.
Kako pomoći pacijentima koji imaju problem sa strahom od stomatologa?
„Ako već postoji strah od odlaska kod stomatologa i stomatološke intervencije potrebno je da pacijent izabere doktora stomatologije sa kojim može da uspostavi odgovarajuću komunikaciju, da se osjeća prijatno i opušteno u toku intervencije. Dobro bi bilo da kaže stomatologu čega se konretno plaši, da li je to strah od neke intervencije (popravka zuba, vađenje zuba ili strah od igle ili neprijatnih mirisa), da li ima problem sa disanjem na nos ili nelagodnost od ležećeg položaja. Sve je rješivo! U toku stomatološke intervencije stomatolog bi trebao da objasni da pacijent kontroliše situaciju i da u svakom momentu može da se odmori, zatraži pauzu pa čak i da odgodi intervenciju za drugi termin ako je to potrebno. Stomatološki pregled kod pacijenata sa strahom je najbolje zakazivati u jutarnjim terminima, jer je tada pažnja i koncentracija najveća i pacijenti su odmorni i naspavani. Takođe, pacijenti koji se plaše mogu da povedu pratnju. Ta osoba treba da bude smirena i da nema strah od stomatologa. Odrasli pacijent prije odlaska kod stomatologa može da se opusti tako što će da popije neki biljni čaj (čaj od kamilice, mente, matičnjaka) ili da sluša neku omiljenu muziku koja ga opušta. Uz konsultaciju sa porodični doktorom može da se prepiše i neki od preparata za smanjenje stresa i opuštanje“.

Da li je odlazak od malih nogu, odnosno kada smo djeca na redovne preglede, rješenje problema sa strahom od stomatologa?
„Odlazak kod stomatologa od malih nogu je ključni faktor za uspostavljanje dobre saradnje i komunikacije između pacijenta i doktora. Roditelji bi trebali da dovode djecu u stomatološku ambulantu već sa navršenom prvom godinom starosti na upoznavanje sa stomatologom koji će im pružiti kako savjet tako i osnovne smjernice za očuvanje zdravlja usta i zuba njihove djece. Odraslim pacijentima koji imaju strah od stomatologa uz dobar pristup i pažljiv rad može se otkloniti svaki strah i nelagodnost pri pružanju stomatoloških usluga“, zaključila je doktorka Prole.
Dr Danijela Prole rođena je 24.04.1973. godine u Jajcu. Srednju medicinsku školu završila je u Sarajevu. Na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu diplomirala je 2000. godine. Radno iskustvo je započela u JZU “Dom zdravlja” u Banjoj Luci 2001. godine. Specijalizaciju iz bolesti zuba i endodoncije završava 2006. godine na Medicinskom fakultetu u Banjoj Luci, odsjek stomatologija. Od 2011. godine zaposlena u JZU “Zavod za stomatologiju” Banja Luka, kao specijalista bolesti zuba i endodoncije u Službi za bolesti zuba i endodonciju.

Tekst je nastao u saradnji sa JZU “Zavod za stomatologiju” iz Banjaluke

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -