fbpx
NaslovnaIntervjuIntervju – Dejan Ivošević, B&B Dental: Naša ideja je da omogućimo svima...

Intervju – Dejan Ivošević, B&B Dental: Naša ideja je da omogućimo svima ulazak u sferu digitalnog uz punu kontrolu troškova

- Advertisement -

Iako je digitalizacija u stomatologiji i zubnoj tehnici u punom jeku, oprema je i dalje jako skupa, a potrebna je i svakodnevna edukacija. To su prepoznali i u kompaniji Commex, a Dejan Ivošević, Commex-ov ekspert za nove tehnologije, za naš portal je govorio o novom, besplatnom softveru široke namjene koji će širom otvoriti vrata digitalizacije svim zainteresovanim ljekarima i zubnim tehničarima. Prednosti programa su višestruke, a o svemu tome čitajte u intervjuu koji slijedi.

Recite nam Dejane za početak kako planirate da približite softver eventualnim korisnicima, odnosno da ih upoznate sa radom na programu i njegovim prednostima?

U narednom periodu planiramo da počnemo sa organizacijom kurseva koji će omogućiti stomatolozima i zubnim tehničarima da na lak i jednostavan način uđu u svet digitalizacije. Digitalna stomatologija je nešto o čemu se danas mnogo priča, ali nemaju svi prave informacije, a potrebna su i značajna finansijska sredstva da bi se ušlo u tu priču.

Naša ideja je da omogućimo svima ulazak u sferu digitalnog uz punu kontrolu troškova. Za tu namenu osmislili smo poseban modularni protokol digitalne stomatologije koji omogućava više nivoa tako da može da se krene od potpunog outsourceinga pa sve do potpunog in-house modela. Naš koncept obuhvata korišćenje 3D softvera koji je široke, opšte namene i nije striktno namenjem za dental. To korisniku, koji je spreman da se malo posveti edukaciji, donosi značajno više mogućnosti od programa koji su namenski napravljeni za upotrebnu u stomatologiji.

Koja je prednost tog besplatnog softvera?

Značajna razlika je ta što su stomatološki softveri limitirani, odnosno modularnog su karaktera i svaki modul se dodatno plaća – kupuje se osnovna verzija, pa se za aktiviranje dodatnih modula doplaćuje i vrši se dodatna obuka koja se takođe dodatno plaća.

Naš koncept obuhvata korišćenje BESPLATNOG softvera opšte namene koji može da se koristi i u stomatologiji – u tom smislu ne plaćate softver prilikom instalacije, nemate godišnje plaćanje održavanja i ne plaćate dodatne skupe licence, već se u zavisnosti od toga koliko se posvetite edukaciji otvara širok spektar mogućnosti.

Dakle, naš koncept digitalne stomatologije doktorima i zubnim tehničarima, omogućava brz i lak ulazak u svet digitalne stomatologije bez ulaganja u skupu opremu i skupe softvere!

Kako su zamišljeni kursevi?

Osnovni kurs bi obuhvatao teorijski deo gde bi bilo objašnjeno šta je CAD/CAM, kako se podaci iz realnog sveta prenose u digitalni svet, kako se obrađuju i kako se iz digitalnog sveta vraćaju u realni. Kurs bi, međutim, u najvećem delu bio praktičan i radilo bi se na obuci za rad u samom softveru – objašnjena bi bila instalacija, upoznavanje sa grafičkim korisničkim interfejsom i mogućnostima, nakon čega se prelazi na konkretan rad u samom programu. Rad podrazumeva obradu 3D skeniranih modela i njihovu pripremu za 3D štampu, kompjutersko modelovanje individualnih kašika, noćnih folija, totalnih, skeletiranih i parcijalnih proteza, solo krunica, mostova…

Po završetku kursa korisnik bi mogao da modeluje različite vrste zubnih nadoknada. Dalje bi od samog korisnika zavisilo da li će uložiti novac u nabavku opreme za 3D skeniranje, frezovanje i 3D štampu, ili će radove slati u naš ili neki od centara koji pružaju ovu vrstu usluga.

Softver, takođe, može da se nadograđuje od strane korisnika da bi se izvršila dodatna individualizacija. Velika prednost našeg koncepta je to što lekar može da koristi usluge pomenutih centara pa ne mora odmah da ulaže u izuzetno skupu opremu i odgovarajuće materijale. Na primer, svaki 3D printer se mora prilagoditi određenoj vrsti materijala za tačno određenu namenu pri čemu mogu da nastanu dodatni, skriveni troškovi kojih u našem konceptu nema jer se korisnik može zadržati samo na radu sa softverom, dok se sve ostalo radi u uslužnim centrima. Kada se obim posla počne povećavati, korisnik našeg koncepta može odlučiti da nabavi sopstvenu opremu i da samostalno radi i faze 3D skeniranja, 3D štampe i fezovanja. Na ovaj način moguće je postepeno ulagati u opremu, u skladu sa realnim potrebama, pa zbog toga kažemo da korisnici imaju punu kontrolu troškova. Za  sam početak primene našeg koncepta, potrebno je posjedovati samo kompjuter odgovarajuće hardverske specifikacije.

Ko bi bili predavači na kursevima?

Predavanje bih lično držao jer sam veći deo života privatno i profesionalno uključen u svet savremenih tehnologija. Ranije sam se bavio programiranjem i razvojem softvera, imam obrazovanje iz oblasti elektronike, elektro-tehnike, mašinstva i ekonomije – a  u svet stomatologije sam uključen kroz prodaju kompleksnih stomatoloških mašina više od 20 godina. Takođe sam vršio obuke korisnika za rad sa najkompleksnijim stomatološkim aparatima pri čemu sam se susretao sa najsavremenijim tehnološkim rešenjima. Trenutno radim sa 3D printerima i 3D skenerima kao i na usavršavanju tehničkih aspekata u protokolima za navigacionu implantologiju, a bio sam uključen u razvoj 3D skenera.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -