NaslovnaIntervjuIntervju – Branko Staničić, OrthoPraxis: Sve više stomatoloških univerziteta zahtijeva da studenti...

Intervju – Branko Staničić, OrthoPraxis: Sve više stomatoloških univerziteta zahtijeva da studenti posjeduju magnifikacijske lupe uz vlastiti fotoaparat i laptop

- Advertisement -

– Lupe postaju dio dvaskodnevnice kod stomatologa, posebno u Zapadnoj Evropi i Sjevernoj Americi. Velika prednost je ta što povećavaju radno polje, odnosno strukturu radnog polja, a također direktno povezana s tim je i ergonomija. Dakle, kod rada sa lupama vidite bolje i nemate potrebu da se približavate pacijentu i zadržavate neutralan, ergonomski položaj. Istraživanja su pokazala da stomatozi koji koriste lupe u svm radu znatno manje pate od zamora u leđima i kralježnici – kazao je za naš portal Branko Staničić, predstavnik kompanije OrthoPraxis koja se, između ostalog, bavi i distribucijom dentalnih lupa.

U ovom intervjuu pročitajte koje su to prednosti rada sa lupama, koliko su one zastupljene u regionu, koje benefite ljekari mogu imati koristeći ih…

Recite nam Branko, osim već nabrojenog koji su to benefiti rada sa lupama?

Jedan od najvažnijih aspekata je povećanje preciznosti samog rada i bolja dijagnostika. Neke stvari nisu vidljive golim okom i u takvim situacijama uvelike pomaže magnifikacija.

Da li je pri radu sa lupama potrebno posebno osvjetljenje?

Rasvjeta je polje od posebne važnosti, naročito u endodonciji. Naše lupe dolaze sa inkorporiranom rasvjetom na sebi. Ona može biti sa kablom, ali postoje i patentirani bežični modeli. Američka kompanija Orascoptic koju mi zastupamo ima veliki broj patenata, a bežična rasvjeta je samo jedan od mnogih.

Možete li nam nabrojati neke od osnovnih karakteristika Orascoptic lupa koje vi zastupate?

Orascoptic se ističe po tome što je svaka lupa individualno napravljena za svakog doktora. Pri narudžbini ove lupe na samom početku se ispunja jedan obrazac u koji se unose podaci  od  interpupilarne širine, fokusa, točnog položaja zenice, udaljenost zenice od okvira i vrijednosti dioptrije koja se ugrađuje u okvire  teleskopa. Nakon toga, odabira se niz okvira koje za njih  rade Oakley i Rudy Project, italijanska i američka kompanija. Okviri su jako adaptivni i moguće je savijati okvir kako bi što bolje nalegao na nos odnosno uši doktora. Dalje prednosti se ogledaju u odličnim optičkim performansama koje su zaista bez konkurencije – širina radnog polja i fokusa je najveća na tržištu, do 15 centimetara. Dubinski fokus i širina radnog polja kod konkurenata često budu i duplo manje.

Naravno, tu je i patent iz polja optike Eye Zoom koji je razvijen u suradnji s japanskom kompanijom Konica Minolta, a to je varijabilna magnifikacija. Postoje dvije varijante, gdje možete mijenjati sa tri, četiri, pet magnifikacijom ili tri i pol i dva i pol. To je zapravo mobilni mikroskop sa mnogo većom fleksibilnošću rada nego što je to slučaj kod pravih mikroskopa. Dakle, ovdje ga držite na glavi, hodate sa njim, puno je veći fokus i širina radnog polja, a magnifikacija je do pet puta.

Kojis u materijali koji se koriste u izradi ovih lupa?

Što se tiče okvira to su titanijumski i karbonski okviri. Klasični okviri su titanijumski, sportski su karbonski, dok su same leće izrađene od polikarbonata. Lupe sa druge strane napravljene su od posebnog stakla. Kablovi od rasvjete su od kevlara.

Da li lupe mogu oštetiti vid ljekaru pri radu sa laserom?

Kada rade sa našim lupama o tome ne moraju da brinu jer postoje posebni filteri za rad sa laserom, tako da se u to mogu upuštati bez bojazni da će doći do povrede ili oštećenja oka.

Šta je to što lupe donose ljekarima, koje oni benefite mogu imati koristeći lupe – osim naravno preciznosti što im je glavna prednost?

Lupe ne spadaju na prvi pogled u uređaje koje ćete vi isplatiti direktno, poput lasera čije tretmane možete naplatiti.  Ali, lupe bih preproučio upravo zbog svih do sada nabrojanih prednosti, poput toga da mnogo bolje vidite, poboljšava se dijagnostika, povećava preciznost – od brušenja, do endodontskih zahvata. Takođe, direktna prednost je poboljšanje ergonomije, imate idealan fokus da možete raditi na pacijentu u prirodnom položaju – bilo da stojite ili da sjedite.

S obzirom na sve te prednosti, kao i raširenost upotrebe lupa na Zapadu, kakvo je stanje kod nas,  može li se to uporediti?

U zemljama regije sve više stomatologa prepoznaje prednosti korištenja lupa. Od kad smo mi prisutni na tržištu, dakle poslednjih četiri-pet godina znatno se povećao postotak doktora koji koriste lupe – u Sloveniji ta brojka ide i više od 50 odsto, kada je riječ o privatnim praksama. No lupe su sada postale i sastavni dio ordinacija u domovima zdravlja i državnim bolnicama. Čisto radi primjera reći ću samo da je u Amerci taj postotak 90 odsto, a u Njemačkoj 80 odsto. Takođe je zanimljiv i podatak da sada sve više univerziteta zahtijeva da budući stomatolozi posjeduju lupe uz vlastiti fotoaparat i laptop.

Za kraj što biste preporučili stomatolozima da obrate pažnju prilikom kupovine lupa i rasvjete?

Obzirom da je sve veća potražnja za lupama raste i ponuda koja često nije adekvatna za specifičan način rada u stomatologiji. Lupa treba imati kvalitetnu optiku koja ima široko radno polje i velik dubinski fokus kao i kvalitetnu rezoluciju. Jednostavno treba vam biti ugodno dok koristite lupe uz povećanje vašeg radnog polja. Lupe koje se rade individualno i kod kojih se teleskopi  ugraviraju u okvir postižu bolje optičke i ergonomske perfomanse  u odnosu na lupe s pomičnim teleskopima (flip-up). Bitan faktor kod odabira lupa je težina same lupe koja ne smije takva da vas boli nos ili uši. Obzirom da je kupnja lupe i rasvjete poprilična investicija treba se pripaziti koliku  garanciju proizvođač daje na lupe i da li postoji servis.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -