fbpx
NaslovnaIntervjuIntervju - Assoc. Prof. dr Vlatko Pandurić: Kompozit i keramika imaju svoje...

Intervju – Assoc. Prof. dr Vlatko Pandurić: Kompozit i keramika imaju svoje mjesto pod stomatološkim Suncem, sve zavisi od pristupa

- Advertisement -

Ovaj intervju posvećen je kompozitnim materijalima i njihovom odnosu sa keramikom kada je riječ o protetici. O tome smo razgovarali sa istaknutim stručnjakom iz ove oblasti prof.dr Vlatkom Pandurićem koji je za naš portal govorio o vrstama kompozita, njihovoj namjeni, mogućnostima i uporednoj vrijednosti u odnosu na keramiku.

Dr Pandurić, Vi imate velikog iskustva u radu sa kompozitima, upoznajte nas na početku sa kompozitnim materijalima.

Sa kompozitima stvar stoji slično kao sa automobilima. Imate ih jako puno i neki su namijenjeni za jedne, neki za druge stvari. Danas postoje kompoziti koji su visoko estetski i mogu napraviti kompozitni ispun koji može trajati jako dugo. No, za to je, naravno, potrebna i umješnost onog ko taj kompozit priprema.

Ako se već može govoriti o dugotrajnim radovima, znači li to da su kompozitni materijali dobri za konačne radove?

Kompozitni materijali su nešto poput među faze prema protetskoj terapiji. Isto kao i u protetici i u radu sa kompozitnim mateijalima imate nešto što se zove overt-treatment. Kompozitni materijali bi trebalo biti poštednije rešenje od fiksnog protetskog rada i uz malo spretnosti i truda može se napraviti nešto što protetsku terapiju može odgoditi kroz izvjesno vrijeme, a glavna je naznaka na uštedi tvrdog zubnog tkiva koje se mora ukloniti kako bi dobili rekonstrukciju.

Protetski rad je neosporno lakše i sigurnije napraviti ljepim, ali pri tom odlazi dosta tkiva. Danas postoje meterijali savremene keramike koji su taj nedostatak umanjili, ali ije kompozit i dalje core biznis svakog stomatologa.

Da li je u ovom smislu kompozit neko prelazno rešenje?

Ajdemo onda reći da je to “prelazno trajnije rješenje”. Vi morate imati proizvod za svakog kupca i sigurno da će neko ko je “jači kupac” htjeti neka rješenja koja će duže trajati i besprekorno su ljepa. Međutim, postoji i jedan veliki broj pacijenata koji si ne mogu priuštiti neke radikalnije keramičke make-overe, ali kompozitnim materijalima se može puno toga pomoći jer u biti svega je da pomognemo pacijentu u najboljoj mogućoj mjeri kako bi bio zadovoljan.

A, da li se stvar mijenja kada kompozite postavljate na prve i zadnje zube? Da li to, kao kod keramike, stvara razliku?

Sigurno da nije isto kada kompozit postavljate na prednje ili zadnje zube. Jer vrijede drugačija pravila i drugačiji su estetski parametri odastraga i naprijed. Odastraga imate puno detalja u ustima koji vam skreću fokus sa boje zuba pa možete i napravit neka odstupanja u nijansi zuba, a da se to ne primijeti. Međutim, na prednjim zubima, posbeno zbog toga što kada otvorite usta tama usne šupljine naglašava svaki detalj na prednjem zubu, nema mjesta za grešku i odstupanja.

Savremeni kompozitni punjeni su sa nano-česticama, staklom i tako dalje. Kakva je njihova uloga, da li oni osim produžetka vremena odlaganja keramičke nadoknade istu mogu i da zamijene pa da na kraju uopšte ne dođe do postavljnja protetskog rada?

Evo, ovako ću Vam to reći. Ono što je ljepo u našem poslu je da za jedan problem ima nekoliko rješenja i svako od terapijskih postupaka koje stomatolog ponudi može biti dobro. Sa druge strane, terapiju morate prilagoditi pacijentu i njegovim očekivanjima, finansijskim i drugim mogućnostima i slično. U tom smilu teško mi možemo postavit pitanje “šta je od to dvoje bolje” – pitanje bi prije bilo “šta je za tog pacijenta u to vrijeme bolje?”.

Sigurno je da kompozit i keramika imaju svoje mjesto pod stomatološkim Suncem, pitanje je samo kakav je čiji pristup i koliko poseže za jednim i drugim materijalom.

Što se tiče punjenja kopmpzita drugm materijalima i tu je stvar, da kažemo, jako jednostavna. Kompozitni materijali po svojoj strukturnoj ideji nisu se puno mijenjali, ono što se mijenjalo je vrsta, veličina i oblik anorganske tvari u samoj kompozitnoj smoli i naravno vrsta organske smole, pa je ona nekad viskoznija, nekad gušća i tako dalje. Osim toga mijenjaju se i foto inicijatori, pa samim tim kako se mijenjaju materijali tako se mijenja i tehnika rada jer različiti materijali zahtijevaju različiti pristup.

Da se sada malo dotaknemo keramike. Da li kompoziti idu ka tome da budu estetski prihvatljiviji od keramike? Da li je bezmetalna keramika u prednosti nad kompozitima?

Ne potoji bezmetalna keramika jer keramika u sebi ima metalnih iona, pa ćemo prije reći keramika bez metalne jezgre. Ovo naglašavam jer postoje i različite vrste keramike, pa svaka od tih keramika ima svoje indikacije s obzirom na tvrdoću, ili optička svojstva, a ono što je ljepo kod keramike je što sa njom možete oponašati apsolutno sve. Što se estetike tiče, kermika je danas materijal broj jedan.

Ali, opet se vraćam na onu priču od ranije, treba znati raditi sa materijalom – tako treba znati raditi sa keramikom. Bez obzira na svu paletu materijala i opreme koju imamo, ipak je stomatolog taj koji sa svim tim stvarima manevriše.

Dakle i pored sve digitalizacije koja u mnogome ubrzava i olakšava posao – čovjek je nezamjenjiv?

Tako je, čovjek je nazamjenji i uz sve poštovanje prema tehnološkim dostignućima, iza svega ipak stoji čovjek koji je presudni faktor u svakom procesu rada. Vi možete staviti sve digitalne tehnike pred jednim čovjekom koji zna, i pred jednim koji ne zna puno o tome – sasvim je jasno koji će od njih dvojice napraviti bolji rad.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -