NaslovnaObavještenjaInterdentalne četkice i gumene stomatološke čačkalice najefikasniji uređaji

Interdentalne četkice i gumene stomatološke čačkalice najefikasniji uređaji

- Advertisement -

Nova objavljena studija Univerziteta u Pizi uporedila je efikasnost četiri različita uređaja za oralnu higijenu u smanjenju plaka i upale gingive kod pacijenata sa parodontitisom.

Studija je otkrila da su interdentalne četkice i gumene međuzubne čačkalice bili bolji u poređenju sa samim pranjem zuba četkicom u kombinaciji sa upotrebom zubnog konca. Studija je pokazala da se nivoi plaka i upale gingive mogu smanjiti korišćenjem samo četkice za zube ili zajedno sa interdentalnim sredstvima za čišćenje.

Stomatološke čačkalice

Međutim, u poređenju sa upotrebom četkice za zube same ili u kombinaciji sa koncem za zube, primijećeno je bolje smanjenje plaka i zapaljenja kada su interdentalne četkice i gumene čačkalice korišćeni kao dodatak četkici za zube.

Iako je ovo u skladu sa nalazima prethodnih studija, sadašnja studija je bila prva koja je posmatrala samo pacijente sa parodontitisom. Istraživanje ima važne implikacije za stomatološke pacijente sa parodontitisom.

Otprilike 30% globalne odrasle populacije starije od 50 godina je zahvaćeno ovom bolešću, prema istraživanju koje su citirali autori studije. Nalazi potvrđuju trenutne preporuke za parodontološko liječenje i mogu imati važne implikacije na svakodnevnu praksu, rekao je glavni autor studije dr Filipo Gracijani, profesor parodontologije na Odeljenju za hiruršku, medicinsku i molekularnu patologiju i medicinu intenzivne njege na Univerzitetu u Pizi. On je objasnio:

“Čišćenje interdentalnog prostora je ključni faktor u održavanju parodontalnog zdravlja tokom i nakon lečenja pacijenata obolelih od parodontitisa. Naša studija pokazuje da su za postizanje najvišeg standarda interdentalnog čišćenja najefikasniji uređaji interdentalne četkice ili gumene međuzubne čačkalice”.

Martijn Verhulst, menadžer za vezu sa medicinom u međunarodnoj kompaniji za oralnu zdravstvenu njegu Sunstar, koja je obezbijedila gumene čačkalice korišćene u studiji, dodao je:
“Veoma pozdravljamo poseban fokus na pacijente sa parodontitisom u ovoj studiji. Do sada su dokazi o efikasnosti različitih alata za interdentalno čišćenje bili prilično konfliktni za ovu populaciju, a za gumene interdentalne čačkalice čak i nije bilo, tako da će ovi rezultati pomoći kliničarima usmeravanjem njihovog svakodnevnog rada”.

Verhulst je nastavio:
“Nalaz da su gumene interdentalne četkice i interdentalne čačkalice najefikasnije u smanjenju plaka i upale gingive bio je u skladu sa našim sopstvenim očekivanjima. Međutim, nalazi su, takođe, značajni u svijetlu prethodnih istraživanja i povratnih informacija koje dobijamo od naših potrošača, pokazujući da se gumene međuzubne čačkalice obično smatraju lakšim za upotrebu u poređenju sa koncem ili čak interdentalnim četkicama. I dalje je važno poštovati spretnost i lične preferencije pacijenta”.

Istraživanje pod nazivom “Interdental plaque reduction after the use of different devices in patients with periodontitis and interdental recession: A randomized clinical trial”, objavljeno je 11. januara 2022. godine u onlajn izdanju International Journal of Dental Hygiene, pre objavljivanja u štampanom izdanju.

Izvor: Dental Tribune Srbija/Dental Tribune International

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -