NaslovnaIntervjuIntegrativni pristup u liječenju afti

Integrativni pristup u liječenju afti

- Advertisement -

Svaki stomatolog se relativno često susreće sa problemom afti. Pacijenti se žale na bolne promjene u ustima, ovalnog oblika, koje su jasno ograničene i traju najčešće do desetak dana. Standardna terapija podrazumijeva primjenu lokalnih anestetičkih sredstava, epitelizirajućih gelova, i eventualno, u težim slučajevima, primjenu oralnih analgetika ( NSAIL).

Afte su česte i u dječijem uzrastu, i mogu biti praćene i blago povišenom temperaturom, smanjenim apetitom i razdražljivošću. Kako se posljednjih decenija razvija integrativni pristup u medicini, tj. terapiji različitih stanja i oboljenja, tako se i u stomatologiji pominju ove metode, doduše veoma ograničeno.

Integrativna medicina podrazumijeva individualni pristup pacijentu, dijagnostiku po principima alopatske medicine, ali i po principima tradicionalnih medicina Istoka, terapiju u okvirima i alopatske medicine, ali sa blagim akcentom na tradicionalne terapije. U ovom tekstu akcenat će biti na akupunkturi i srodnim tehnikama.

Akupunktura pripada kineskoj tradicionalnoj medicini, SZO ju je priznala 1978. godine, i tada je postojala zvanična lista od četrdesetak indikacija, dok danas, SZO priznaje više od 300 indikacija gde akupunktura može biti metoda izbora, ili pomoćna metoda. U dijagnostici i terapiji afti, pogotovu težih oblika, akupunktura se koristi kao pomoćna metoda. Prilikom anamneze pacijenta, obraća se posebna pažnja na životne navike pacijenta (ritam spavanja, fizičku aktivnost i ishranu), ličnu anamnezu ( intolerancije i alergije, ostale tegobe i bolesti).

Afte u ustima, kako nastaju?
- Advertisement -

Tokom pregleda poseban akcenat je na jeziku i pulsu. Kod jezika posmatramo oblik, veličinu, pristustvo ili odsustvo prekrivača, njegovu boju i debljinu. Puls se može pregledati manuelno, na tradicionalan način, ali postoje i savremeni aparati, koji rade po principu HRV tehnologije (HEART RATE VARIABILITY), i koji daju veliki broj podataka o funkcionalnom stanju organizma. Kada na osnovu pregleda i anamneze donesemo dijagnozu*, pristupa se terapiji.

Terapija akupunkturom podrazumijeva stimulaciju bioaktivnih tačaka na tijelu, koje su anatomski tačno determinisane.Stimulacija se vrši iglicama malih promjera, 2-3 x nedeljno, a potrebno je najčešće 10 tretmana po seriji. Aktivacijom, tj. stimulacijom ovih tačaka u organizmu dolazi do samoregulacije na nivou neurohumoralnog i imunološkog odgovora.

Očekivano je da poslije terapija akupunturom, afte kraće traju, rjeđe se pojavljuju i manje su bolne, a da se opšte stanje pacijenata poboljšava. Ukoliko se primijeni i odgovarajući režim ishrane, efekat može biti i potpuno izlječenje, tj. nepojavljivanje afti.

Akupunktura se može primjenjivati i kod djece, trudnica i starijih osoba, a kontraindikacije za primjenu su akutna stanja, intavenozna ili injekciona primjena lijekova koji utiču na koagulaciju krvi, kao i kod pacijenta koji se plaše igle.

*U tradicionalnim medicinama ne postoji lista dijagnoza kao u alopatskoj medicini, ( MKB-10), već se opisuje faktor koji je doveo do bolesti, tj. njegovo prisustvo ili odsustvo, višak ili manjak, kao i organ koji je zahvaćen.

Autor: Dr Nela Garčević

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -