NaslovnaObavještenjaInicijativa za razdvajanja smjera zubno-stomatološki tehničar na smjer stomatološka sestra i stomatološki...

Inicijativa za razdvajanja smjera zubno-stomatološki tehničar na smjer stomatološka sestra i stomatološki tehničar

- Advertisement -

Na inicijativu rukovodstva Komore doktora stomatologije Republike Srpske, krajem protekle godine, u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, održan je sastanak na temu unapređenja nastavnog procesa u srednjim školama RS, koje obrazuju nastavne profile srednje stručne spreme, vezano za stomatološku djelatnost.

Sastanku su prisustvovali Jasmina Boloban, v.d. pomoćnika ministra za srednje stručno obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih, Senka Buha – viši stručni saradnik za srednje stručno obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih i predsjednik Komore doktora stomatologije spec. dr Saša Dabić.

Dr Saša Dabić (Foto: Facebook/ZU Implantodent)

Predstavnicima ministarstva je predočen problem u smislu hroničnog nedostatka stomatoloških sestara na tržištu rada uz istovremeno prisustvo velikog broja stomatološkuih tehničara kao i doktora stomatologije, što potvrđuju i podaci dobijeni od Zavoda za zapošljavanje RS.

Kako je Pravilnikom o uslovima za početak rada zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj (čl. 133), predviđeno obavezno zapošljavanje u punom radnom vremenu, pored jednog doktora stomatologije i jedna stomatološka sestra, jasno je o kakvom velikom problemu se radi.

Foto: 1dental.com

Na sastanku je donesena odluka da se od strane Komore, a uz pisanu podršku oba medicinska fakulteta u Republici Srpskoj podnese inicijativa ka Vladi RS, tačnije Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS, Ministarstvu prosvjete i kulture RS, te Republičkom pedagoškom zavodu RS u smislu razdvajanja sadašnjeg smjera zubno-stomatološki tehničar na dva: stomatološka sestra i stomatološki tehničar, gdje će srednje medicinske škole biti u prilici da upisuju onaj smjer koji trenutno nedostaje na tržištu rada, a time će biti riješen dugogodišnji problem koji prati razvoj stomatološke djelatnosti.

Takođe, od predstavnika Komore dat je prijedlog da se jedan dio praktične nastave za buduće stomatološke sestre, pored javnih zdravstvenih ustanova, obavlja i unutar privatnih stomatoloških ambulanti, koje iskažu potrebu za istom.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -