fbpx
NaslovnaZanimljivostiIndijski stomatolozi sedmogodišnjaku izvadili 526 zuba

Indijski stomatolozi sedmogodišnjaku izvadili 526 zuba

- Advertisement -

Indijski stomatolozi u julu su iz usne šupljine sedmogodišnjeg dječaka operativnim zahvatom izvadili 536 zuba, prenosi tamošnji mediji. P. Ravindranata roditelji su 11. jula doveli na pregled na Stomatološki fakultet Saveta zbog otekline i boli u predijelu desne donje vilice. Rendgenski snimak i CT pretraga su u dječakovim ustima otkrili “tvorevinu sličnu kesici” sa više od 500 zuba, rekla je P. Sentilnatan, profesorica oralne i maksilofacijalne hirurgije Stomatološkog fakulteta i bolnice Saveta u gradu Čenaju.

dječak sa roditeljima

-Nikada se do sada u praksi nismo susreli sa ovakvim slučajem, mada je stanje opisano u medicinskoj literaturi -rekla je Pratiba Ramani, profesorica i šefica Odjeljenja za oralnu i maksilofacijalnu patologiju.
Doktori su pojasnile da je izraslina nalik tumoru spriječila rast trajnih molarnih zuba u dječakovoj usnoj šupljini.
-Rendgenski snimka i CT pretraga pokazale su više rudimentarnih zuba u tkivu nalik kesici – rekla je Sentilnatan za „Nju Indija Ekpres“.
Ona i kolege su se složili da je potrebno što prije obaviti operativni zahvat. Roditelji su na to odmah pristali, ali trebalo im je “nekoliko sati” da na operacijiu privole i dječačića. Dr. Sentilnatan je kazala da je olakšavajuća okolnost to što je rijetko stanje otkriveno u ranoj fazi. Tokom petosatne operacije stomatolozi su iz usta sedmogodišnjaka izvadili tačno 526 zuba, a snimci su pokazali da su oni različite veličine – od 0,1 do 15 milimetara.
-Izgledali su poput bisera izvađenih iz školjke. Čak je i najmanji zub imao krunu, korijen i caklinu – kazala je dr. Ramani.

Iako doktori ne znaju šta je tačan uzrok ovakvom stanju, pretpostavljaju da bi jedan od razloga za razvoj „viška zuba“ mogla biti genetika. Međutim, misle da bi i okolina mogla igrati značajnu ulogu. Dr. Ramani kaže da je u saradnji sa kolegama počela istraživanje kako bi ustanovili je li jedan od „krivaca“ za ovakvo stanje zračenje signalnih tornjeva za mobilne telefone. Pojasnila je da bi jedina dugoročna nuspojava za dječaka mogla biti ugradnja dentalnih implantata u molarnom području vilice kada napune 16 godina. Sličan slučaj zabilježen je 2014. godine, kada su stomatolozi iz usne šupljine jednog sedamnaestogodišnjaka u Mumbaiju uklonili 232 zuba.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -