fbpx
NaslovnaRiječ stomatologaImplantati za zube i sve što treba znati

Implantati za zube i sve što treba znati

- Advertisement -

Implantati za zube rješavaju problem nedostatka jednog ili više zuba. Više ne moraš živjeti s nelagodom zbog nedostatka zuba i imati stalni problem žvakanja ili govora.

U posljednjih 30 godina implantati za zube revolucionirno su promijenili način liječenja izgubljenih zuba. Bilo da trenutno nosite totalne ili djelimične proteze ili samo treba da nadomjestite jedan ili više zuba koji nedostaju, implantati mogu zamijeniti zube tako da izgledaju i funkcionišu jednako kao prirodni zubi.

- Advertisement -
Dr Ema Širbegović (Foto: Facebook)

Ako nemaš niti jedan zub u vilici, to onda možeš riješiti nošenjem totalne proteze ili ugradnjom implantata. Totalne proteze mogu biti teške za nošenje, pa se implantati nameću kao bolje rješenje. U ovom tekstu ćeš, između ostalog, saznati sljedeće:

*Šta su zubni implantati
*Ko je kandidat za ugradnju implantata
*Cijena implantata
*Postupak ugradnje implantata?
*Augmentacija kosti kod ugradnje implantata
*Savjeti za oralnu njegu implantata

- Advertisement -

*Komplikacije nakon ugradnje implantata
*Izbjegavanje komplikacija
*Mini zubni implantati
*All-on-four zubni implantati
*All-on-six zubni implantati

Foto: drsirbegovic.ba

Šta su implantati za zube?
Implantati za zube su titanijumski šarafi ili cilindi koji se hirurški postavljaju u viličnu kost na mjesto gdje nedostaju zubi. Kada su postavljeni na svoje mjesto omogućavaju da se na njih nadogradi keramička krunica koja izgleda kao prirodan zub.

Možemo reći da su implantati vještački korijen zuba. Krunica ili navlaka koja se postavi na implantat će izgledati i funkcionisati skoro jednako prirodnim zubima.

Kako se ugrađuju implantati?
Budući da se implantati ugrađuju na viličnu kost, pružaju stabilnu potporu navlakama za zube. Proteze i mostovi fiksirani na implantate ne mogu klizati ili se pomjerati u ustima što je posebno važna prednost prilikom žvakanja i govora.

Foto: drsirbegovic.ba

Zubni implantat na jednim zubom sastoji se od nekoliko dijelova:
Implantat – Izrađen od titana, u obliku šrafa ili cilinda, postavlja se u viličnu kost.

Abutment – Izrađen od titana, zlata ili porculana, pričvršćen za implantat. Ovaj dio povezuje implantat s krunicom.

Kruna zuba – Obično je izrađena od metal-keramike ili bezmetalne keramike. Krunica je izrađena tako da odgovara vašim ostalim zubima i pričvršćena je na abutment.

Ovo omogućava da se proteze i mostovi, kao i pojedinačne krunice postavljene na implantate, daju prirodan osjećaj u ustima za razliku od totalne proteze.

Ko je kandidat za ugradnju implantata?
Nekim ljudima totalne proteze jednostavno nisu udobne ili čak nisu moguće zbog bolnih mjesta i loših viličnih grebena.

Obični protetski mostovi moraju biti pričvršćeni na prirodne zube, što znači da se prirodni zubi moraju brusiti da bi mogli biti potpora mostu. Prednost implantata je u tome što ne treba brusiti susjedne zube kako bi podržali novi zamjenski zub. Da biste primili implantate, morate imati:
*Zdrave desni
*Adekvatnu kost za potporu implantatu ili barem biti kandidat za augmentaciju kosti.
*Izvrsnu oralnu higijenu kako bi se osigurao dugoročni uspjeh i zdravlje zubnih implantata

Zubne implantate obično postavljaju oralni i maksilofacijalni hirurzi ili parodontolozi, iako neki opštii stomatolozi mogu proći dodatnu obuku kako bi naučili postavljati implantate.

Cijena implantata za zube
Cijena ugradnje implantata spada u najskuplje stomatološke usluge u odnosu na druge metode zamjene zuba. Cijena implanta zavisi od klinike gdje radite, brenda/proizvođača, zemlje u kojoj radite ugradnju.

Cijena implantata za zube u Bosni i Hercegovini se kreće od 800 KM do 1500,00 KM po jednom zubu. Ona varira od toga gdje radite i koje implantate ugrađujete, jer svi brendovi implantata ne koštaju isto.

Važno je napomenuti da to nije ukupan trošak ugradnje. Na ovaj iznos dodaje se trošak ugradnje abadmenta i keramičke krunice odnosno proteze na implantatima (all on 4 ili all on 6 proteze).

U stomatološkoj ordinaciji Širbegović cijena implantata se sastoji od od sljedećih stavki
*Nobel implantat 1200 KM
*Strauman implantat 1500 KM
*Abutment 400 KM

*Staklo keramička krunica 500 KM
*Cirkonska krunica PRETTAU 450 KM
*Cirkonska krunica 400 KM
*Metal-keramička krunica 200 KM
*Proteza na 4 implantata 8500 KM

Dr Ema Širbegović (Foto: Facebook)

Najniža cijena ugradnje implantata na jedan iznosi 1800 KM (1200 KM implantat + 400 KM Abutment + 200 KM krunica). Implanti za zube za nadogradnju jednog zuba mogu biti izvrsno rješenje za ljude kojima nedostaje jedan zub, jer pomažu poboljšati žvakanje, razgovor i naravno, osmijeh!

Vrste implantata za zube
Američka akademija za implantologiju smatra sigurnim dvije vrste zubni implantata. Endostealni implantati za zube – najčešće korišteni implantati koji se hirurški implantiraju direktno u viličnu kost.

Nakon što okolno tkivo desni zacijeli, potrebna je druga operacija za povezivanje s implantatom. Na kraju, na implantat se nadogradi pojedinačna krunica ili proteza. Subperiostalni implantati za zube – ovi implantati se koriste kod pacijenata koji nemaju dovoljno zdrave kosti.

Metalni okvir se postavlja na viličnu kost ispod tkiva desni. Kako desni zacjele, okvir se fiksira za viličnu kost. Implantai koji su pričvršćeni za okvir strše kroz desni. Kao i kod endostalnih implantata, umjetni zubi se zatim postavljaju na implantate.

Kada se koriste implantati za jedan zub?
Zubni implantati mogu se koristiti za trajno nadomještanje jednog zuba koji nedostaje. Prvo će doktor hirurški postaviti implantat u viličnu kost. Kada kost zaraste, implantat služi kao novi “korijen”.

Na implantat se stavlja abutment na koji je pričvršćena krunica, da bi nadomjestila zub koji nedostaje. Da biste bili kandidat za zubni implantat, kost u vilici mora biti dovoljno jaka i zdrava da podržava implantat, a okolno tkivo i zubi u blizini moraju biti dobrog zdravlja, takođe.

Ako nema dovoljno kosti koja podržava implantat, koristi se vještačka kost koja se može dodati u toku zahvata ugradnje implantata, a proces se naziva augmentacija kosti. Izuzetno je važno je da doktor obavi detaljnu anamnezu i pregled. Postoje određeni medicinski problemi koji bi su eliminatorni za pacijenta da ugradi implantate, poput dijabetesa, bolesti jetre ili hemofilije.

Foto: drsirbegovic.ba

Postupak ugradnje implantata za zube
Cijeli postupak ugradnje implantata s jednim zubom može nekoliko mjeseci, ali krajnji rezultat se isplati! Proces ugradnje traje od 3 do 6 mjeseci.

Ako stomatolog utvrdi da vilična kost nije dovoljno čvrsta za implantat, prvi korak biće dodavanje vještačke kosti ili augmentacija kosti.

Augmentacija uključuje dodavanje vještračke kosti uz upotrebu sintetičkog materijala i njeno dodavanje u vilicu kako bi se kost ojačala. U ovom scenariju, vašoj vilici će trebati 4-12 mjeseci da zaraste prije postavljanja implantata.

Početna procjena
Budući da je za zubne implantate potrebno nekoliko hirurških zahvata, stomatolog ili oralni hirurg će izvršiti temeljitu procjenu, uključujući 3D rendgenske snimke i modele zuba kako bi osigurao da implantati odgovaraju vašim prirodnim zubima.

Foto: drsirbegovic.ba

Zatim će se procijeniti stanje vaše vilične kosti u odnosu na to koliko zuba planirate da zamijenite implantatima. Ovaj postupak planiranja mogao bi uključiti nekoliko vrsta stomatoloških stručnjaka (uključujući maksilofacijalnog hirurga i parodontologa), pa nemojte očekivati da će to biti brz proces.

Takođe, doktor će željeti da zna sve o svim zdravstvenim stanjima koja imate i bilo kojim lijekovima koje uzimate, uključujući i one kupljene bez recepta. Dogovorite se da vas prijatelj ili član porodice vozi do i iz ordinacije, jer može se desiti da nećete biti u stanju da vozite

Tok operacije
Operacija zubnog implantata često se radi u nekoliko faza, što zahtijeva potpuno zacjeljivanje vilične kosti oko implantata prije nego što se obavi još posla.
*Oštećeni zub se uklanja (ako već nije izašao na neki drugi način).

All-on-four (Foto: drsirbegovic.ba)

*Vilična kost je pripremljena za operaciju; ovo može uključivati određen stepen augmentacije kosti.
*Jednom kada se kost zacijeli, implantat se umetne u liniju desni.

Viličnoj kosti će trebati vrijeme da ponovno zacijeli, a zatim se postavlja abutment (dio koji se zavrće u implantat) i postavlja keramički zub na vrh, čime se implantat objedinjuje. Ovaj postupak može potrajati i do nekoliko mjeseci kako bi vašoj vilici omogućio zarastanje i pripremu za konačnu ugradnju implantata. Bez jake vilične kosti, implantat se neće primiti, pa je važno biti strpljiv tokom procesa zacjeljivanja.

Augmentacija kosti kod ugradnje implantata
Zavisno o strukturi vaše kosti, možda će trebati dodati malo vještačke kosti kako biste na mjestu implantata dobili čvršći temelj. To se postiže postupkom koji se naziva koštano augmentacija, kako bi se učvrstila baza implantata u viličnoj kosti.

Stanje vaše vilice određuje hoćete li prvo morati zacijeliti kost ili se dodatna koštana struktura može dodati istovremeno s implantatom (što bi bila idealna situacija).

Dok implantat zaraste, dobićete privremenu protezu kako biste zadržali izgled punog zuba. Proteza će se moći ukloniti i treba je održavati čistom cijelo vrijeme.

Za to vrijeme doći će do oseointegracije. Osseointegracija je kada kost počinje rasti i sjedinjavati se s površinom implantata. Proces može trajati od tri do devet mjeseci.

Ako stomatolog utvrdi da vilična kost nije dovoljno čvrsta za implantat, prvi korak bit će dodavanje vještačke kosti ili augmentacija kosti. Augmentacija uključuje dodavanje vještačke kosti uz upotrebu sintetičkog materijala i njeno dodavanje u vilicu kako bi se kost ojačala. U ovom scenariju, vašoj vilici će trebati 4-12 mjeseci da zaraste prije postavljanja implantata.

Postavljanje abutmenta
Kada se završe procesi zarastanja i oseointegracije, abutment se postavlja na šaraf. Abutment je komad koji se uvije u zubni implantat i na koji će se zub kasnije pričvrstiti krunica. Ovo je manji postupak i najvjerojatnije će se raditi s lokalnom anestezijom.

Foto: Facebook

Abutment se može pričvrstiti na implantat tokom početne faze implantacije. Da bi postavio abutment, doktor mora ponovo otvoriti desni i doći do implantata, odnosno otvoriti implantat. Kada ga otvori postavlja se abutment, a zatim se tkivo desni zatvara oko abutmenta i ostavlja se da zaraste jednu do dvije sedmice.

Postavljanje krunice za zube na implantat
Jednom kada desni zacijele, napraviće se otisak za izradu umjetnog zuba ili krunice za zubni implantat. Dvije su glavne vrste vjetačkih zuba iz kojih ćete moći da odabrati – mobilna proteza za implantat ili fiksna proteza za implantat.

Procedura nakon operacije
Nelagoda je prirodna i normalna nakon operacije implantacije zuba. Evo što možete očekivati: oticanje lica i desni, modrice na desnima ili koži, bol na mjestu vaše implantacije i manje krvarenje

Ako se bilo koji od ovih simptoma pogorša nekoliko dana nakon operacije, odmah se obratite svom stomatologu ili oralnom hirurgu. Da bi vam pomogao da izliječite post-operativni zahvat, vaš zubar ili oralni hirurg može savjetovati dijetu koja uključuje mekšu hrane, obloge od leda (za pomoć oticanju) i strpljenje dok mjesto hirurškog zahvata zacjeljuje.

Dr Ema Širbegović (Foto: Facebook)

Iako je većina zubnih implantata rutinski postupak, a većina operacija zubnih implantata je uspješna, mogu postojati komplikacije, uključujući probleme s spajanjem kostiju na implantatu.

Savjeti za oralnu njegu implantata
Većina zubnih implantata je uspješna, a postoji nekoliko koraka kako biste osigurali uspjeh i učinili da implantat traje.
*Prakticirajte dobru oralnu higijenu – četkajte zube dva puta dnevno i koncem jednom dnevno. Korištenje interdentalnih četkica, četkica koje se klize između zuba, može vam pomoći očistiti teško dostupna područja oko implantata.

*Prestanite da pušite – pušenje može oslabiti strukturu kostiju i može doprinijeti neuspjehu implantata.
*Posjetite svog zubara – čišćenje i pregledi svakih šest mjeseci mogu vam osigurati da implantat bude u dobrom stanju i da takav i ostane.

*Izbjegavajte žvakati tvrdu hranu – nemojte žvakati tvrde predmete poput leda i tvrdih slatkiša jer mogu slomiti krunu i vaše prirodne zube.

All-on-six (Foto: drsirbegovic.ba)

Komplikacije nakon ugradnje implantata
Većina implantata ima tri dijela, titanijski šaraf, abutment i krunica. Problemi se mogu razviti u sva tri dijela. Proces koji se naziva oseointegracija ili srastanja implanata sa kosti je osnov za uspjeh implantacije.

Ako se oseointegracija ne dogodi onako kako bi trebala, povremeno može stvoriti probleme nakon ugradnje implantata. Postoji mogućnost da implantat ne uspije pričvrstiti iz različitih razloga, na primjer zbog razvijene infekcie ili nepravilne pozicije implantata u zagrizu.

Uz to, bruksizam (stiskanje i škripanje zubima) može stvoriti veliki pritisak na implantat, što može prouzrokovati gubitak kosti i uzrokovati pucanje ili odbacivanje implantata.

Kada se implantati ugrađuju za nadomještanje donjih zuba, postoji rizik da se povrijedi živac u donjoj viličnoj kosti, što uzrokuje utrnulost lica. Može biti privremeno, dok živac ne zaraste, ili može biti trajno. 3D rendgenski snimci i CT skeneri pomažu stomatologu da vidi gdje se nalazi živac i smanjuje mogućnost ozljede.

Dr Ema Širbegović (Foto: Facebook)

Takođe, postoji rizik od problema sa sinusima ako implantat u gornjoj vilici probije u sinusnu šupljinu. Međutim, ovi rizici su rijetki.

Znakovi odbacivanja neuspjelog implantata
Ugradnja zubnog implantata obično je vrlo predvidljiv i uspješan postupak. Ali kao i drugi stomatološki postupci, možda neće uvijek uspjeti.

Neuspjeli zubni implantat su rijetka situacija, ali ako vam se dogodi nema potrebe za panikom. Pročitajte dalje kako biste saznali kako prepoznati kada implantat treba dodatni tretman.

Nakon primanja titanovog implantata, mali dio pacijenata može imati problema. Pregled u International Journal of Implant Dentistry primjećuje da, iako titanijum uopšteno uzrokuje manje alergijskih reakcija od ostalih metala, neki su pacijenti prijavili simptome odbacivanja titana nakon ugradnje implantata.

Foto: dainamdental.com

Pregled časopisa International Journal of Implant Dentistry primjećuje da simptomi povezani s alergijom ili osjetljivošću na titan uključuju:
*Urtikarija – stanje nalik košnici koje rezultira crvenim kvrgama na koži ili površini desni
*Ekcem ili suhi svrbežni dijelovi kože ili desni
*Eritem koji uzrokuje crvenilo u tkivima oko implantata
*Oticanje ili bol na mjestu implantata
*Gubitak kostiju

Izloženost titanu, takođe, može dovesti do sindroma žutih noktiju, što je rijetko stanje zbog kojeg nokti postaju žuti i utiču na dišni i limfni sistem.

Prepoznavanje neuspjelog implantata
Kad kost ne sraste pravilno oko implantata, glavni znak je pomicanje implantata. Isprva je pokretljivost neznatna i stomatolog će je prepoznati, ali s vremenom implantat koji se nije uspio integrirati počet će se klimati kad osoba žvače ili razgovara.

Potpuno neuspjeli implantat bit će se stalno pomicati. Ostali znakovi neuspjelog zubnog implantata koji je izgubio oseointegraciju mogu uključivati bol, oteklinu ili infekciju, što nije uvijek slučaj.

Foto: cityclinic.eu/

Ako stomatolog primijeti pomicanje implantata radiće se RTG snimak za provjeru stanja kosti. RTG snimka neuspjelog implantata vjerojatno će pokazati značajan gubitak kostiju oko metalnog dijela.

Faktori rizika za neuspjeli implantat
Šta uzrokuje neuspjeli zubni implantat?
Takođe pušenje može povećati rizik od odbacivnja zubnog implantata, zavisno o tome gdje je u ustima postavljen implantat. Vaš vam stomatolog može savjetovati da prestanete pušiti u potpunosti ili dok se integracija kostiju ne završi.

Uspjeh postupka implantacije zavisi o mnogim faktorima, ali određene navike i zdravstvena stanja mogu povećati rizik od neuspjelog implantata. Bolesti desni i bruksizam mogu oštetiti implantat, dok bolesti poput osteoporoze koje napadaju čvrstoću i gustoću kostiju mogu otežati primanje implantata.

Tekuće liječenje raka takođe može biti uzrok pauziranja ugradnje implantata. Određeni lijekovi mogu povećati rizik neuspjeha implantata. Prema Univerzitetu u Buffalu, antidepresivi utiču na brzinu metabolizma kostiju može ljudima koji uzimaju ove lijekove uzrokovati probleme s oseointegracijom.

Foto: dcdentalspa.com

Liječenje komplikacija neuspjelog zubnog implantata
Dobra vijest je da se neuspjeli zubni implantat lako uklanja lokalnom anestezijom. Ako se utvrdi da implantat treba zamijeniti, izvadiće se i očistiti područje. Ako je kost netaknuta oko područja uklonjenog implantata, neće biti potrebano dodavati vještačku kost.

Ako postoji gubitak kosti, može se dodati kost kako bi se ojačalo mjesto za zamjenu implantata. Zacjeljivanje kosti može potrajati nekoliko mjeseci prije nego što se može postaviti novi implantat.

Tokom zacjeljivanja doktor može razgovarati o načinima smanjenja faktora rizika koji su uzrokovali neuspjeh implantata, poput odvikavanja od pušenja ili čekanja da se završi kurs liječenja karcinoma.

Izbjegavanje komplikacija
Promjena zdravstvenog stanja ili lijekova može uticati na zacjeljivanje i oseointegraciju, zato uvijek obavijestite svog stomatologa o svim promjenama u vašem zdravlju i povijesti bolesti.

Dobra higijena usne šupljine, takođe, je ključna za izbjegavanje problema s implantatima. Pranje zuba dva puta dnevno i ispiranje antibakterijskom vodom za ispiranje usta može pomoći održati desni zdravima.

Foto: magrabi.com.sa

Materijali za zubne implantate
Postoje različiti materijali koji se mogu koristiti u izradi implantata koji funkcioniše poput korijena zuba. U praksi se koriste titanijumski i cirkonski implantati. Titanijumski implantati su najčešće korišteni materijal.

Ovaj metal je nevjerovatno čvrst i biokompatibilan je s viličnom kosti, što znači da ga organizam ne bi trebalo odbaciti, a kost s vremenom prirodno raste oko njega.

Implantati nisu izrađeni od čistog titana jer je premekan; umjesto toga razvijene su razne legure. Neke studije sugerišu da je cirkonij, iako izuzetno jak, osjetljiviji na materijalne nedostatke od titana.

Pore i mikropukotine u cirkonu mogu uzrokovati lom implantata, što znači da implantati od cirkonijevog oksida imaju malo veću stopu odbacivanja organizma.

Prednosti i nedostaci titanijumskih implantata
Uz pažljivo održavanje, zubni implantati mogu funkcionisati dugi niz godina. 95% implantata traje najmanje pet godina, ali većina će vjerovatno imati puno duži životni vijek.

Foto: magrabi.com.sa

Kako biste produžili životni vijek implantata, trebali bi imati temeljitu oralnu higijenu, izbjegavati pušenje i redovno posjećivati stomatologa. Smatra se da je stopa odbacivanja titanovih implantata znatno niža od one kod cirkonijevih implantata.

*Ovi implantati imaju visoku otpornost na koroziju u ustima i izvrsnu biokompatibilnost s tkivima kostiju i desni
*Titanski implantati mogu se dobiti u dvodijelnim varijantama, što je korisno ako su implantati pod uglom potrebni za ispravljanje položaja vašeg implantata.

Međutim, postoji i nekoliko nedostataka povezanih s implantatima od titana:
*Iako je rijedak, titanski implantat može propasti ako pacijent ima alergijsku reakciju na metal. Pacijenti koji imaju alergijske anamneze trebali bi proći procjenu alergije na metal prije postavljanja trajnog titanovog implantata.

*Za pacijente s određenim autoimunim stanjima – poput reumatoidnog artritisa, Crohnove bolesti ili dijabetesa – metalni joni oslobođeni iz implantata mogu uzrokovati lokalnu upalu i iritaciju
*Ako je tkivo oko implantata tanko, metal može probijati kroz desni, što rezultira lošom estetikom.

Foto: limpdc.com.my

Dijagnosticiranje alergije na titanijum
Prvi korak za dijagnosticiranje osjetljivosti ili alergije na titan je temeljita procjena doktora. Doktor treba provesti dijagnostičke testove, poput flastera ili uzoraka krvi, kako bi procijenili alergiju na titan.

Oni takođe mogu provesti test imunostimulacijskog testiranja memorijskih limfocita (MELISA), koji je učinkovita metoda određivanja osjetljivosti na titan i druge metale. Budite sigurni da će prije ugradnje implantata stomatolog procijeniti rizik od odbacivanja titana.

Srećom, alternativni materijali za implantacije dostupni su onima koji imaju alergiju na titan, a o alternativnim mogućnostima liječenja može se razgovarati nakon dijagnoze. Ako sumnjate da imate alergijsku reakciju na titanski implantat u ustima, što prije posjetite svog doktora ili stomatologa.

Šta su mini zubni implantati?
Mini zubni implantati opcija su za pacijente koji žele nadomjestiti izgubljene zube, ali koji ne žele ili ne mogu konvencionalne nadoknade zuba (mostovi i proteze).

Foto: modernsmiles.com

Neki ne žele invazivnu operaciju potrebnu za uobičajene implantate, dok drugima nedostaje koštana masa u vilici koja bi ih držala. Mini zubni implantati imaju istu strukturu kao i redovni implantati, ali su nešto manjeg oblika.

Ovi mini implantati imaju dva dijela:
*titanov vijak s kuglicom na kraju
*nasad sa gumenim O-prstenom koji zub pričvršćuje za stub.
Standardni implantati su široki od 3,4 do 5,8 mm, ali mini implantati imaju promjer od 1,8 do 3,3 mm i dužinu od 10 do 15 mm.

Mini zubni implantati slični su redovnim implantatima, ali manji. Hirurško postavljanje je manje invazivno i može se provesti u jednoj posjeti blagim anestetikom. Pacijenti obično mogu jesti s novim protezama istog dana.

Oni omogućavaju da ponovo normalno govorite i jedete bez brige o tome kako bi ugradnja mogla uticati na vašu dnevnu rutinu. Vaš stomatolog može vam reći jesu li mini implantati najbolji izbor za vas.

Foto: biltondentalclinic.co.uk

All-on-four zubni implantati
All-on-four je fiksna proteza postavljena na 4 implantata. Može zamijeniti i gornji i donji luk. Ova metoda je trajno rješenje, pa je i održavanje lakše. Sa zubima se možete ponašati kao sa prirodnim osmijehom.

Protezu može izvaditi samo stomatolog. Opcija All-on-four izvrsna je za pacijente bez zuba ili sa oštećenim zubima koji se ne mogu popraviti. Metoda je, takođe, prikladna ako je pacijent doživio gubitak kosti. To se događa ako se izgubljeni zubi ne nadomjesti odmah.

Ukratko, prednosti umplantata uključuju sljedeće:
*bez potrebe za augmentacijom kosti
*visoku funkcionalnost i udobnost
*nižu cijenu ugradnje.

Proces ugradnje All–on-four sličan je tradicionalnom postupku ugradnje zubnih implantata. Većina sličnosti odvija se u preliminarnim fazama. Međutim, sam postupak je malo drugačiji.

Foto: homedental.vn

Dva su implantata ugrađena sprijeda, a dva pozadi pod uglom od 45°. To daje dovoljno stabilnosti za postavljanje cijelog luka fiksne proteze All-on-four je fiksna proteza postavljena na 4 implantata.

Može zamijeniti i gornji i donji luk. Ova metoda je trajno rješenje, pa je i održavanje lakše. Sa zubima se možete ponašati kao sa prirodnim osmijehom. Protezu može izvaditi samo stomatolog

Ugradnja proteze
Proteza se može postaviti isti dan. Zavisi o stanju vaših usta. Ako ne, vratićete se kući s implantatima i možda privremenom protezom. U takvom slučaju finalna proteza se obično postavlja 3-6 mjeseci kasnije, kada je zacjeljivanje završeno.

Kako izgleda All–on-four oporavak?
Vrijeme oporavka zubnih implantata All-on-Four prilično je jednostavno. Mnogi se pacijenti na posao vraćaju u roku od nekoliko dana do medelju dana. Tokom perioda oporavka ključno je slijediti preporuke doktora.

Foto: cityclinic.eu

To često znači da ćete biti na dijeti s mekom ili tekućom hranom 8-12 nedelja. Proteza koja se postavlja u All-on-4 format stapa se na kost puno brže nego na tradicionalan način. Stabilnost pruža dizajn. To znači da potpuni oporavak može potrajati manje od uobičajenih 8 mjeseci.

Važno je izvrsno se pobrinuti za svoj novi osmijeh nakon operacije. Evo nekoliko savjeta:
*zagristi gazu za kontrolu krvarenja,
*pripremite ispiranje slanom vodom ako krvarenje traje duže od 24 sata,
*operite zube nježno, ali temeljito,
*odmarajte se što je više moguće i izbjegavajte fizičko vježbanje 3-4 dana,
*ne pušite najmanje 2 mjeseca
*držite se dijete s mekanom hranom najmanje 3 mjeseca

All-on-six zubni implantati
All-on-six implantati su fiksna proteza na šest implantata i savršeni su ako imate potpuni gubitak zuba. Gubitak zuba može biti u vašem gornjem ili donjem luku, ili u oba luka.

Foto: tenmiledental.com

Ovaj sistem implantata je izvrstan ako nosite proteze. Pružiće vam optimalan nivo stabilnosti.
Implantati su smješteni u cijeloj viličnoj kosti
Kost vilice mora pružiti dovoljno potpore za potpuno novi set zuba. Ljudi koji su izgubili zube prije nekoliko godina, koji imaju aktivnu parodontozu ili su u prošlosti imali parodontozu vjerojatno su izgubili značajnu količinu vilične kosti.

Napredna parodontoza može uništiti kost oko prirodnih zuba. Parodontna bolest čest je uzrok gubitka zuba. Prednosti all-on-six i all-on-four zubnih implantata uključuju:
*Liječenjem se može eliminisati potreba za nošenjem mobilnih proteza .
*Uživaćete u osjećaju stabilnih i snažnih zuba
*Budući da će vaš osmijeh izgledati prirodno, samopouzdanje se može povećati.

*Implantati pružaju snagu sličnu prirodnim zubima. S novim zubima možete uživati u bilo kojoj hrani.
*Zubni implantati pomažu u očuvanju vaše vilične kosti, sprječavajući dalji gubitak kostiju.
*Vaš izgled bi se mogao poboljšati jer će vam proteza pružiti izvrsnu potporu obrazima i usnama.
*Liječenje je predvidljivo i ima visoku stopu uspjeha.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -