fbpx
NaslovnaSavjetiImplantati od titana i cirkona - koja je razlika i koje su...

Implantati od titana i cirkona – koja je razlika i koje su prednosti cirkonskih?

- Advertisement -

Dentalni implantati su pojednostavljeno ”umjetni korijen” u obliku vijka koji se ugrađuje u čeljust na mjesto zuba koji nedostaje, nakon čega se na njemu izrađuje i fiksira sama kruna zuba. Postoje implantati od titana i cirkona, pročitajte koja je razlika.
Koja je razlika između titana i cirkona?
Najčešće korišteni dentalni implantati su metalni te se izrađuju od titana. Siva boja metala može prosijavati kroz zubno meso i jedan je od razloga dugogodišnjeg traženja zamjene za više estetske implantate, naročito u prednjoj vidljivoj regiji. Alergija na metale, takođe, je povod traženja drugih rješenja.

Unapređenjem tehnološke obrade, cirkonski implantati su zadnjih godina sve popularniji, te sada možemo reći da gotovo preuzimaju dentalnu implantologiju. Titan i cirkon materijali su koji dugo koriste u stomatologiji i hirurgiji. Glavna razlika između ova dva materijala je prvenstveno njihova boja. U stomatološkoj protetici cirkon je omogućio izbacivanje neestetskih metalnih komponenti. Cirkonske bezmetalne krunice daleko su traženije od krunica sa metalnom bazom. Zbog svoje čvrstoće te neusporedivo bolje estetike, ovaj materijal sve je traženiji i u dentalnoj implantologiji.

Koje su prednosti cirkonskih implantata?
Cirkonski implantati omogućuju bolju estetiku i prirodniji izgled završnih zuba. Razlog za to je njihova bijela boja, kao i prirodnog korijena zuba. Takođe, nedavna znanstvena istraživanja pokazuju da cirkonski implantati imaju površinu koja je bolja u sprječavanju upale oko implantata, što je glavni uzrok gubitka implantata. Takođe, sve je više ljudi kod kojih se primjećuje netolerancija ili čak alergija na titan. U takvim slučajevima cirkonski implantati su jedino moguće rješenje.
Zašto se titanski implantati više koriste ako cirkonski imaju tolike prednosti?

Iako se cirkon kao materijal u ortopediji koristi već preko 40 godina, u dentalnoj implantologiji napredak tehnologije omogućio je zadovoljavajući dizajn dentalnih implantata tek u posljednjih desetak godina. Iz ovog razloga cirkonski implantati ne koriste se u svim dimenzijama i oblicima kao titanski, a i zbog drugačije tehnologije proizvodnje imaju višu cijenu. Takođe, cirkonske implantate zbog drukčijih protokola, ugrađuju samo iskusni i stručni implantolozi.
Kolika je trajnost cirkonskih implantata?
Iako su kraće vrijeme u širokoj upotrebi od titanskih implantata, najpoznatiji proizvođači dentalnih implantata garantiraju jednaku trajnost za cirkonske kao i za titanske implantate. (www.ordinacija.vecernji.hr)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -