NaslovnaIntervjuImplantati najsličnije mijenjaju vaš zub i prenose sile žvakanja

Implantati najsličnije mijenjaju vaš zub i prenose sile žvakanja

- Advertisement -

Pojam zubna protetika obuhvata svaku zamjenu, odnosno nadomjestak za prirodni zub u slučaju da nedostaje jedan, više njih ili čak svi zubi.

Postoji nekoliko vrsta protetskih nadomjestaka, a to su: zubni implantati, zubne krunice, ljuskice za zube (veneers), zubni most i zubne proteze.

Iako svi pripadaju zubnoj protetici, ovi nadomjesci međusobno se značajno razlikuju funkcijom, načinom ugradnje, trajnošću i cijenom. Ipak, zajedničko im je to da se pomoću njih mogu riješiti sva dentalna oštećenja, nedostaci i bezubost.

Na temu zubne protetike, implantata… razgovarali smo da doktorkom Bojanom Antonić, specijalistom oralne hirurgije i implantologije, iz banjalučke ordincije “Dr Antonić”.

Zubna protetika obuhvata svaku zamjenu za prirodni zub u slučaju da nedostaje jedan, dva ili više zuba. Koje vrste zubnih nadoknada imamo?
“Postoje fiksne zubne nadoknade tj. one koje se ne skidaj,u tj. uklanjaju iz usta takozvani mostovi koji mogu biti metalokeramički i bezmetalni i mobilni protetske nadoknade tj. proteze totalne ili parcijalne”, ističe dr Antonić.

Često se kaže da su zubni implantati najbolje rješenje za izgubljeni zub ili zube. Zašto je to tako?

“Implantati se ugrađuju u vašu kost i kasnije se na njih radi nadogradnja navlaka tako da oni najbolje i najsličnije mijenjaju vaš zub i prenose najpravilnije sile žvakanja, tako da ih osjećate kao vaš zub”.

U slučaju da neko nema finansijske mogućnosti za ugradnju implantata ili ne želi da ih ugradi, šta je najbolje rješenje?
“Ako neko ne želi ili ne može da ugradi implante najbolje rješenje poslije su fiksni radovi tj. mostovi”

Često imamo pitanja od čitalaca koliko su dobre totalne proteze. Koje su njene prednosti, a koje mane?
“Totalne proteze se rade u slučaju da pacijent nema ni jedan zub, a pritom ne može ili ne želi da radi implantate. Prednost je to što su dosta jeftini tj. finansijski prihvatljivi radovi, a mana je da se pacijenti ponekada teško navikavaju na nošenje totalne proteze”.

Jedno od rješenja je i zubni most. Kada se on može ugraditi?
“Zubni mostovi se mogu uraditi kada pacijent ima dovoljan broj zdravih zuba koji se mogu izbrusiti i tada poslužiti kao nosači mosta. Zubi, naravno, prethodno trebaju biti preprotetski pripremljeni”.

Ima li neko univerzalno pravilo za održavanje zubnih proteza, mostova…?
“Univerzalno pravilo je redovna i dobra higijena, korišćenje dentalnih tuševa, odgovarajućih intradentalnih četkica i konca te redovne kontrole kod svog stomatologa”, zaključila je dr Antonić.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -