NaslovnaSavjetiImplantati i pušenje

Implantati i pušenje

- Advertisement -

Funkcionalan žvakaćni aparat jedan je od preduslova za dobro oralno zdravlje. Za sprečavanje problema poput povlačenja kostiju, ili bola u vilicama važno je imati sve zube. Nedodstajuće zube najbolje ćete zamijeniti implanatatima koji, osim funkcionalnosti, mogu biti i najbolje estetsko rešenje.

U ovom članku pročitajtre zašto se implantati smatraju najboljim rešenjem. Osim toga, posebnu pažnju skrenućemo na pacijente pušače kojih nije malo.

Stomatološki implantati

Neki ljudi se mogu pitati – zašto ići na zubnu implantaciju? Postoje li druge mogućnosti koje se mogu preduzeti kada ste zabrinuti zbog nedostatka zuba i zamene? Danas se pacijenti suočavaju sa nekoliko izbora kada je u pitanju popravljanje nedostajućih zuba. Na primjer, postoji mogućnost dobijanja proteza, što je možda i najjeftiniji način. Na žalost, proteze mogu biti teške za održavanje, pošto se hrana i njeni ostaci zaglavljau između zuba. Zbog toga oni pacijentiu koji nose prtezu primorani su da uklanjaju proteze kako bi temeljno oprali prirodne zube i tek nakon toga na red dolazi četkanje same proteze, što oduzima znatno viuše vremena od “običnog” pranja zuba.

Takođe, skidanje proteze i ponovno vraćanje na njeno mjesto na kraju može dovesti do pomjerqanja susjednih zuba što na kraju može rezultirati novim problemima poput lošeg zagriza koji dovodi do niza drugih oboljenja.

Pored proteza, možete odlučiti da i za zubne mostove i krune. Kao i kod proteza, ovo je relativno jeftino, a sve može biti gotovo kroz nekoliko sesija. Kada vam nedostaju zubi na zadnjem ili bočnom dijelu, mostovi vam u mnogome mogu pomoći u rešavanju bezubosti.

Međutim, ako se odlučite za dentalne mostove, potrebno je promijeniti oblik i veličinu susjednih zuba samo da bi se krunica uklopila. Ako su ti zubi u dobrom stanju, to može predstavljati “štetu” jer ste prinuđeni da brusite zdrave zube. Ovo takođe može uticati na strukturu i kvalitet zuba.

Uzimajući u obzir sve metode zamjene zuba, kao i njihove prednosti i nedostatke, zubni implantat uglavnom se smatra najboljim izborom. Implantati izgledaju i ponašaju se upravo kao vaši prirodni zubi. Takođe, nema potrebe da ih stavljate i skidate za razliku od proteza, a kvalitet susjednih zuba nije kompromitovan. Jedina stvar o kojoj treba razmišljati je osigurati pravilnu higijenu, način života i ishranu koja pomaže u produženju strukture i kvaliteta vaših implantata u narednih nekoliko godina.

Stomatološki implantati i pušenje

Ako dobijate zubne implantate, da li će pušenje uticati na njihov opšti kvalitet? Morate biti svjesni svih zdravstvenih opasnosti koje dolaze sa pušenjem, uključujući loš imuni sistem, osjetljivost na infekcije, požućivanje zuba i veliki broj oboljenja. Morate imati na umu da implantacija podrazumijeva hiruršku proceduru jer su implanti postavljeni u vilice, u zavisnosti od toga gde su vaši nedostajući zubi. Kada se izlažete operativnom hirurškom zahvatu poslednje što želite je da dodatno ugrozite svoje zdravlje i tako što ćete dozvoliti da imuni sistem oslabi. Jednostavno rečeno, pušenje ne pomaže povećanju vašeg zdravlja, a vi sebe stavljate u opasnost od infekcija i brojnih komplikacija kada ste podvrgnuti operaciji ili implantaciji.

Pušenje takođe čini vaše desni slabijim, a kako implantati zavise od jakih i zdravih desni, njihovo ugrađivanje u kompromitovanu gingivu sa spobom nosi veliku dozu rizika. Bolesti desni i drugi problemi sa oralnim zdravljem mogu se javljati na duže staze, sve dok ne jednog dana ne uvdite da su vam se implantati oštetili. Zbog toga ste samo trošili svoj novac, jer implantati treba da budu u stanju da traju decenijama uz pravilno održavanje, ali vaša navika pušenja skraćuje njihov životni vijek i istovremeno postaje osjetljiva na bolesti i infekcije.

Pošto se uzmu u obzir sve ove tačke, razumno bi bilo da da počnete da vodite doatnu brigu o svom zdravlji i prestanete sa pušenjem. Pušenje vam ne čini bez obzira da li želite implantate ili jednostavno želite biti zdravi.

Izvor: checkdent.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -