fbpx
NaslovnaSavjetiImplant kao nosač protetskog rada: Vrste veza, prednosti i mane

Implant kao nosač protetskog rada: Vrste veza, prednosti i mane

- Advertisement -

Pri planiranju terapije u koju su kao nosači protetskog rada uključeni prirodni zub i implantat, mogu se razmatrati dvije vrste veze: čvrsta i mobilna veza.

Prednost se daje čvrstoj vezi zbog niza razloga. Teoretski, izložen uticaju osovinskih žvaćnih sila, osteointegrisani implantat ima raspon mobilnosti od 0 do 5 mikrona, što je rezultat elastičnosti kosti. Prirodni zub, sa zdravim parodontom, može se vertikalno pomjerati oko 28 mikrona.

Vodoravno pomjeranje zuba je veće i iznosi do 100 mikrona, u odnosu prema 10 mikrona implantata. Kao rezultat pomenutog disbalansa moguće su brojne komplikacije: slabljenje šrafljene veze, pucanje implantata ili protetskog rada, gubitak osteointegracije i povećana resorpcija marginalnog grebena oko implantata.

Implantat se ne bi smio povezivati s pomičnim zubom, jer bi se u tom slučaju ostvarili uslovi kao kod privjesnog mosta. U slučaju cementiranja nadoknade i kod djelovanja osovinske sile, prije će doći do pomjeranja zuba, nego do pucanja cementa zato što je veća adhezija cementa ostvarena na dentinu, nego na titanijumu. Kod šrafljene veze, u istim uslovima je moguće odvijanje elemenata, što dovodi do većeg opterećenja na prirodni zub. Budući da implantat nosi protetsku konstrukciju, najveći stres se prenosi preko njega na kost, što stvara komplikacije poput gubitka marginalne kosti i loma implantata.

Međutim, upravo čvrstom vezom, rasponom ne većim od jednog međučlana, vitalnim zubom kao mezijalnim nosačem i uravnoteženom okluzijom nema opasnosti da će se cjelokupno žvaćno opterećenje prenositi samo preko implantata ili zuba kao nosača i dovesti do pojedinačne intruzije.

Ostvarivanje mobilne veze vođeno je idejom kompenzacije razlike u pokretljivosti zuba i implantata, ali se u literaturi kao potencijalni rizik mobilnih veza spominje intruzija zuba. Mobilna veza povećava troškove izrade nadoknada, sekundarni dio implantata je često predimenzioniran i interferira s provođenjem pravile oralne higijene.

Izvor: Dental4U

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -