NaslovnaObavještenjaImedijatna restauracija na implantima

Imedijatna restauracija na implantima

- Advertisement -

Da li je moguće istog dana doći u ordinaciju imajući zub kome nema spasa i otići kući lijepog osmeha? Zub za jedan dan? Moguće je! Evo priče o tome… Zubni implanti su već decenijama smatrani najboljom zamjenom za nedostajuće zube. Ipak, stari dizajn implantata podrazumijevao je protokol takav da se nakon vađenja zuba i ugradnje implantata mora sačekati kompletna oseointegracija (srastanje imolanta i koštanog tkiva), dakle tri do šest mjeseci potrebnih za zarastanje. Ovo je podrazumijevalo jednu nekomfornu situaciju u kojoj je pacijent gotovo pola godine bez zubne nedoknade.

Eventualno su izrađivane privremene proteze, koje ni same nisu bile idealne, ni po pitanju udobnosti, a po nekim autorima su čak ugrožavale oseointegraciju. Posljednjih godina, razvio se koncept “imedijatnog opterećenja”. “Imedijatno” predstavlja sve sto se radi odmah, u ovom slučaju odmah nakon operacije dobijate krunu. “Opterećenje” je ovde ono što dovodi do zabune. Zato što tek ugrađen implant svakako ne smijemo opteretiti zagrižajnim silama. Pravilno bi bilo reći “imedijatna restauracija”. Šta znače ovi zbunjujući termini? Stvar je jednostavna: izvadimo zub, procijenimo da imamo dovoljno kosti da odmah ugradimo implant (to smo zapravo procjenjivali i planirali prije operacije pomoću 3d snimka) i nakon ušivanja operativne rane, za implant vezujemo privremenu krunu.

U slučaju bezubih vilica, često se radi All-on-4 koncept koji podrazumijeva da za implante vezujemo privremeni rad u vidu akrilatnog mosta. U slučaju implanta na jednom zubu modelujemo privremenu krunu na privremenom abatmentu (ja to objašnjavam pacijentima kao dio koji se šrafi na implant kako bi imitirao krunicu zuba, recimo da liči na zub zbrušen za krunu). Postavlja se logično pitanje da li je ovo moguće uraditi uvijek? Kod svake ugradnje implantata? Pa ipak je potrebno da budu ispunjeni neki uslovi, po pitanju kvaliteta kosti, primarne stabilnosti implantata, svojstva samog implanta i navika pacijenta. Kvalitet i gustina kosti su primarni zahtjevi koje moramo posmatrati pri planiranju ugradnje implantata.

Ukoliko imamo dovoljno kosti, očekujemo i dobru primarnu stabilnost implanta i imamo mogućnost imedijatnog opterećenja. Ipak, nekada se dešava da moramo da augmentiramo kost. Ukoliko nam ostaje veliki defekt u alveoli od proces koji je bio tu prije vađenja zuba, moramo da dodamo vještačku kost tokom ugradnje implanta, pa onda sačekamo par mjeseci dok sve to dobro sraste. Kada smo ugradili implant, ostaje posljednja provjera mogućnosti za imedijatnu restauraciju – provjera primarne stabilnosti. Istraživanja kažu da kada se ispoštuje princil da se imedijatne restauracije rade na implantima koji pokazuju inicijalnu stabilnost od 35N ili više, nema razlike u uspehu terapije između standardnog protokola (gdje čekamo putpunu oseointegraciju) i ovakvog, sa imedijatnom restauracijom.

Za ovakve zahtjeve hirurg mora koristiti posebnu vrstu implantata. U odnosu na implante koji se klasično opterećuju, ovi implanti su više konični (da kompresuju kost i stvaraju bolju vezu), posebno obrađene površine i posebno dizajniranih navoja koji su oštri na vrhu, a namjerno manje oštri u vratu implanta, a sve ovo sa zadatkom da se dobije maksimalna oseointegracija i stabilnost. Ipak, jedan dio uspešnosti terapije je i na pacijentu. Predanost oralnoj higijeni je imperativ kod svakog ugrađenog implantata, bez obzira na protokol opterećenja. Kako imedijatno restauriramo uglavnom implante u frontalnoj regiji, neophodna je pažnja pacijenta da se ovakav zub potpuno izuzme iz funkcije odgrizanja i žvakanja hrane, do potpune oseointegracije. Generalno, u ishrani treba koristiti mekšu hranu i izbjegavati loše navike poput grickanja stranih predmeta. Zadatak stomatologa je da privremenom krunom praktično onemogući kontakte među zubima koji bi mogli da naškode implantu, a da nadoknada bude estetski zadovoljavajuća.

Kada imamo solo krunu na implantu, naročito u frontalnoj regiji, estetskoj zoni, poseban je izazov ukopliti nadoknadu u zubni niz tako da se ne razlikuje od prednjih zuba. Kruna na mjestu gornjeg centralnog ili lateralnkog sjekutića umije da bude izazov i kada se radi na prirodnim zubima. U slučaju implantata izazov je još veći zato što moramo podstaći desni da se regenerišu tako da nam onemoguće simetričan izlazni profil gingive kao na drugoj strani zubnog niza. Ovo je procedura koju kontrolišemo i sprovodimo pomoću krune na privremenom abatmentu – ona je izrađena od komplozita, pa možemo materijal dodavati i oduzimati, stvarajući mjesto za interdentalnu papilu.

Dakle, stvaramo uslove da Vaša definitivna nadoknada bude ne samo lijepa, već i postavljena u gingivi koja će stvarati utisak kao da zub izrasta i izgleda potpuno prirodno. Možemo slobodno reći da izgleda savršeno! Mogućnosti implantologije su danas velike, estetskih zahvata takođe. Ono što obezbjeđuje trajnost i sigurnost nadoknade je temelj – Vaša kost i implanti renomiranih proizvođača. U Ordinaciji Miščević smatramo da pacijenti treba da za sebe zahtijevaju najbolje, pa tako i nudimo porcedure samo na najboljim implantatima: NobelBiocare, Strauman i Bredent kompanije. Ovi proizvođači se međusobno utrkuju ko će proizvesti bolje proizvode, što čini da stalno napreduju i daju nam bezbroj mogućnosti za protetsko zbrinjavanje. Kada se upuštate u proceduru od koje zahtijevate maksimalnu estetiku, zahtijevajte i maksimalan kvalitet. (www.ordinacija-miscevic.com)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -