fbpx
NaslovnaObavještenjaImedijantna dezartikulacija kao sastavni dio ortodontske terapije fiksnim aparatima

Imedijantna dezartikulacija kao sastavni dio ortodontske terapije fiksnim aparatima

- Advertisement -

Imedijantna dezartikulacija je postala obavezna mjera u toku terapije fiksnim ortodontskim aparatima jer omogućava istovremenu postavku i gornjeg i donjeg fiksnog aparata,bez opasnosti od otpadanja bravica.

Ujedno i pozicijom na koju ih postavljamo doprinosimo ubrzavanju toka terapije,tako da će npr.za terapiju II klase, 2 odjeljenje zagrižaja, koju najčešće prati i dubok preklop sjekutića,“zagrižajno jastuče“ biti postavljeno na gornjim prvim premolarima, na način da se pravi kosa ravan od distalno ka mezijalno koja će pri zagrižaju voditi mandibulu mezijalno.

Foto: DenTBiH
Foto: DenTBiH
Foto: DenTBiH

Postavljanje zagrižajnih jastučića
Prije postavke zagrižajnih jastučića važno je očistiti okluzalnu površinu zuba pastama za poliranje bez fluora, zatim slijedi jetkanje, postavljanje materijala i svjetlosna polimerizacija.

Gore pokazani materijal je zbog svoje konzistencije veoma praktičan za rad jer je moguće praviti i kosine i omogućava komforan rad bez žurbe i nema „curenja“ i „razmazivanja“ materijala. Takođe je pogodan i za cementiranje prstenova na molarima. Kod zagrižaja I klase, kod koga imamo povećanu vrijednost Bjorkovog poligona, zagrižajni jastučići se postavljaju i na prve i na druge gornje molare i na taj način pomažu intruziju bočnih zuba, a samim tim i smanjenje ugla. Od izuzetne važnosti su upravo drugi molari, jer u suprotnom dolazi do njihove dodatne ekstruzije, što prednji otvoreni zagrižaj čini još gorim.

Foto: DenTBiH

Ovo su samo neki od prikaza slučaja korišćenja „zagrižajnih jastučića“ u svakodnevnoj praksi. Njihovo postavljanje na početku terapije nam dozvoljava istovremeni početak terapije u oba luka, smanjuje postotak odljepljivanja bravica i dovodi do željenih rezultata mnogo brže jer onemogućava interkuspidaciju.

Izvor: DentBiH

Prosječne cijene stomatoloških usluga u Banjaluci

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -