NaslovnaZanimljivostiKada je idealno vrijeme za ortodontsku terapiju

Kada je idealno vrijeme za ortodontsku terapiju

- Advertisement -

Idealno vrijeme za odluku o promjeni vašeg osmijeha može biti svaki dan. No, znate li da se prvi ortodontski pregled kod djece preporučuje između sedme i devete godine života? To je nešto u čemu mnogi roditelji griješe i dovode djecu u kasnijem dobu. Intenzivan rast i razvoj organizma u ranijim godinama pridonosi lakšem pomicanju zubi.

Fiksni i mobilni aparatići za zube razlikuju se prema načinu korišćenja i preporučuju se u zavisnosti od specifične dentalne situacijie svakog pojedinca. Nošenje mobilnog aparatića preporučuje se do 13. godine života, kada tinejdžeri najčešće prelaze na nošenje fiksnog aparatića za zube. Mobilne aparatiće uklanjaju sami pacijenti i postavljaju na zube, dok su fiksni aparatići nepomični tokom cijelog perioda trajanja ortodontske terapije i postavlja ih stomatolog.

Danas je sve veći broj odraslih pacijenata u terapiji. Pod  odraslim pacijentom  u ortodonciji se smatraju svi pacijenti koji su završili rast i razvoj – prosječno nakon 18.– 20. godine života. Kako se sa starenjem smanjuje broj ćelija i prokrvljenost koštanog tkiva terapija obično traje duže, a retencija je doživotna. Takođe, kako veći broj pacijenata dolazi s već izgubljenim zubima, abradiranim (potrošenim) zubima i poremećenom okluzijom, očekivanja od ortodontske terapije trebaju biti realna, a ne idealna. Nakon terapije obavezno se stavlja fiksni retainer i potrebno je protetski nadoknaditi zube koji nedostaju.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -