NaslovnaSavjetiI zubima treba ishrana

I zubima treba ishrana

- Advertisement -

Pošto jedemo mnogo vitamina, kako bi osigurali zdravlje organa u tijelu, tako su i zubima potrebni vitamini, minerali i hranljive materije kako bi bili zdravi. Zubi nisu mrtvi kao kamenje, već su kao živo tkivo. I oni zahtijevaju ishranu i konzervaciju. Smanjite šećer, povećajte unos minerala i vitamina i drugih esencijalnih hranljivih materija, jer to može smanjiti rizik od zubnog karijesa, može održati zdrave desni. Na taj način bi se izbjegao razvoj štetnih bakterija, a samim tim i spriječila infekcija. Svakodnevnom ishranom možete unijeti dovoljno hranljivih sastojaka da vaše oralno zdravlje bude zadovoljavajuće.

Vitamini B
B vitamini: B2, B16, B12, niacin i folna kiselina, mogu biti dobra inhibicija oralnog karcinoma. Perad, banane i bademi su bogati vitaminom B.
Vitamin A
Postoji u šargarepi, mahunarkama i zelenom povrću kao što su spanać, kupus… Vitamin A može spriječiti suvoću usta, kako bi se održalo zdravlje okolnih oralnih i gingivalnih ćelija.
Vitamin C
Vitamin C može spriječiti krvarenje gingive, gubitak zuba i oštećenja ćelija, ali i dovesti do oporavka usne šupljine. Jagoda, mango, kivi, papaja…, sadrže vitamin C.

Vitamin D
Mlijeko, jaja i riblje ulje su glavni izvor vitamina D. Dovoljno ovog vitamina može donijeti čvrstinu zubima i vilicama.
Kalcijum
Kalcijum je glavni sastojak kosti. Mlijeko, sir, jogurt, losos, sardine i zeleno povrće sadrže mnogo kalcijuma.
Cink
Cink ima efekat promovisanja zarastanja herpes labialisa i oralnih čireva. Nalazi se u morskim plodovima, sjemenkama bundeve, jetri i jajima.
Gvožđe
Gvožđe može povećati otpornost zuba. Riba, tamno lisnato povrće i jaja sadrže velike količine gvožđa.

Kalijum
Kalijum je prisutan u gotovo svim hranama, od voća do povrća, mliječnim proizvodima do pasulja i jedna je od najvažnijih komponenti ljudskog mišićnog i nervnog tkiva.
Ukoliko jedemo voće ili povrće, unosimo i mnoštvo biljnih vlakana. Biljna vlakna imaju ulogu čistača usta. Izbor kvalitetne ishrane nije samo dobro za zdravlje cijelog organizma, već i zdravlje usta, takođe, ima velike koristi. Važno jeda se bavite zubima i njihovim zdravljem, kako bi vaš osmijeh bio još ljepši i uzbudljiviji.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -