fbpx
NaslovnaObavještenjaI usna duplja strada od stresa

I usna duplja strada od stresa

Bilo da vam je izašla groznica, bilo da su afte, ne znači nužno da ste se zarazili. Bolesti usne duplje javljaju se i kad padne imunitet Ako imate neki od ovih problema, najbolje je da što prije posetite stomatologa, koji će postaviti tačnu dijagnozu i dati odgovarajuću terapiju Neprijatnosti u usnoj duplji, na sluzokoži obraza, jezika ili desni dešavaju nam se bar nekoliko puta tokom života. Koje nas to najčešće pogađaju i kako se liječe, objašnjava dr Danijela Ivanović, specijalista parodontologije i oralne medicine.

Afte brzo prođu od kortikosteroida
Afte ili grizlice u ustima najčešća su bolest oralne sluzokože. Javljaju se na skoro svim dijelovima usne duplje, različitih su veličina, traju oko nedelju dana, nisu zarazne, ali su bolne. Nastaju iznenada, a simptomi su neprijatan osećaj i peckanje u ustima, nakon čega slijedi pojava crvenila, otoka i bolova. Afte često podstiču endokrini poremećaji, stres, umor ili psihička napetost. Ponekad su posljedica alergija, kao i bakterijskih, virusnih ili gljivičnih infekcija. Uzroci mogu biti i nedovoljna higijena usta i zuba, povećana ili smanjena kiselost želudačnog soka, nedostatak minerala i vitamina, loša ishrana, problemi sa varenjem i preosjetljivost na određene namirnice, kao i brojne hronične bolesti koje dovode do pada imuniteta.
Liječenje
Uključuje imunostimulacionu i vitaminsku terapiju. Primjenjuju se površinski anestetici, kao i lijekovi za ublažavanje bola, ubrzanje epitelizacije i zarastanje.

- Advertisement -

Herpes se lokalizuje, pa se sasuši
Herpes ili groznicu izaziva virus Herpes simplex tako što, kada se prvi put pojavi, izazove primarnu infekciju, nakon koje ostaje latentan u oralnim tkivima, da bi se ponovo javio kao povratni herpes, što je sekundarna infekcija ovim virusom. Najčešći izazivači ponovne infekcije su pad imuniteta, umor, stalni stres, iscrpljenost, veliki fizički napor, menstruacija… Virus se prenosi kontaktom s tjelesnim izlučevinama zaražene osobe.
Liječenje
Koriste se blaga antiseptička i anestetična sredstva kako bi se spriječila sekundarna infekcija i ublažile subjektivne tegobe.
Bez šećera dok imate kandidijazu
Gljivično oboljenje kandidijaza, u narodu poznato i kao mlečac, izaziva gljivica Candida albicans, koja inače normalno živi u ustima. Kandida postaje patogena tek usljed smanjene otpornosti oralnog tkiva, loše higijene, dugotrajne primjene antibiotika, hormonskog disbalansa, a često se javlja i tokom trudnoće ili nakon uzimanja kontraceptivnih pilula, imunosupresivnih lijekova, citostatika, kao i poslije zračenja. Česta je i kod pacijenata koji dugo nose proteze. Kod odraslih se manifestuje u obliku sivobelih naslaga, crvenila i blagog otoka epitela. Praćena je suvoćom usta i osjećajem žarenja na jeziku i sluzokoži.

Liječenje
Kandidijaza se liječi određenim dijetetskim režimom i antimikoticima.
Antihistaminik odmah za alergije
Alergiju u usnoj duplji izaziva mnogo toga – od lijekova, preko materijala za punjenje zuba i preparata za održavanje oralne higijene, do hrane. Alergijska reakcija u vidu otoka, crvenila, erozija, plikova zahvata ili pojedine dijelove usne duplje ili sve njene dijelove. Pacijenti najčešće osjećaju svrab, žarenje i peckanje, a ako je epitel oštećen, javlja se i bol, koji se pojačava pri jelu i govoru. Ako otok zahvati ždrijelo, mogu se pojaviti smetnje pri gutanju i disanju.
Liječenje
Prvo se eliminišu potencijalni alergeni, pa se djeluje na simptome bolesti, s tim da se ujedno olakšavaju subjektivne tegobe i sprječavaju moguće komplikacije bolesti. Afte mogu da se leče i propolis kapima, lavandinim uljem, čajem od žalfije i kamilice. (Blic žena)

1 KOMENTAR

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -