NaslovnaSavjetiI prije samog završetka studija, uvidio sam da mojoj budućnosti, nažalost, nema...

I prije samog završetka studija, uvidio sam da mojoj budućnosti, nažalost, nema mjesta u Bosni

- Advertisement -

Kada je Nermin Mameledžija (26) upisivao stomatologiju na fakultetu u Sarajevu, vođen željom, nije ni sanjao šta će sve morati da pretrpi i čega će sve da se odrekne, kako bi se bavio svojim poslom.

Već pred sam kraj studija, započeo je pripreme za odlazak na rad u Njemačku i čitav proces u trajanju od godinu i po dana uspio da spakuje u 30 minuta dokumentarca koji je postavio na Youtube, a koji je rasplakao mnoge koji su pogledali video. Kako je rekao na samom početku, ovu odluku je donio kako bi imao bolji i sigurniji život.

Foto: Facebook

“Novopečeni sam doktor dentalne medicine. Studirao sam u Sarajevu kao redovan student, a sve ispite sam rješevao u junsko-julskim rokovima, pa se možda može reći da sam bio štreber u toku studentskih dana. I prije samog završetka studija, uvidio sam da mojoj budućnosti, nažalost, nema mjesta u Bosni, pa sam istu odlučio potražiti u Njemačkoj. Želio sam svoj iskustvo podijeliti sa drugima, na neki način se oprostiti o svojih najmilijih, pa sam zbog toga posljednjih godinu dana marljivo snimao najzanimljivije detalje na tom putu. Već na samom početku sam shvatio da će biti mnogo teško i tužno ostaviti sve iza sebe. Iako sam još tokom studija, na raspustu između semestara, proputovao mnoge zemlje svijeta, ovo je ipak bilo najemotivnije putovanje do sada“, rekao je u videu Nermin.

Vrijedno je radio, učio njemački, a za posao u struci poslao je preko 100 prijava. Pripremu za odlazak u Nemačku započeo je krajem prošle godine, a u aprilu ove godine otputovao je u Berlin, gde je nekoliko dana bio smešten kod sestre dok je obavljao razgovore za posao.

Nakon što je dobio posao u jednoj ordinaciji, morao je da se vrati u Bosnu i Hercegovinu kako bi prikupio svu potrebnu dokumentaciju, međutim tu su nastali i problemi s administracijom.

“Šest nedelja sam kući i ne mogu da uživam zbog komplikacija s papirima. Toliko samo nervozan, jedva čekam da odem, evo i mucanje mi se vratilo“, rekao je u jednom trenutku.

Uskoro je sve riješeno i Nermin je bio spreman za odlazak.
“Žao mi je što napuštam porodicu, ali mi je drago što napokon idem i što mogu živjeti svoj san i što mi se ostvaruje moja velika želja“, iskren je Nermin.

Posebno su emotivni kadrovi sa autobuske stanice, na kojoj se Nermin oprašta od uplakanih roditelja. Dokumentarac završava snimkom iz ordinacije gdje pregleda jednu od svojih prvih pacijentkinja. Mnogi su priznali kako ih je ova priča rasplakala i rastužila.

“Tvoja iskrenost nema granica. Dokumentarac je dirljiv… U isto vrijeme me nasmije i gurne do suza. Sreća prati hrabre, pa će i tebe pratiti u svemu što radiš. Podrška svim našim studentima koji su na sličnom putu kao ti”, “Rasplakao si me na ovom dijelu gdje se rastaješ od roditelja, pretužno što moramo odlaziti za boljim životom i što ne možemo uz najbliže raditi ono što volimo”, “Ona mamina i tatina suza će da stigne sve one koji su na bilo koji način pogurali da Bosna izgubi ovakvog momčinu prije svega pa onda doktora”, “Plakao sam kad mi je umro otac prije par mjeseci i sad ponovo gledajući ovaj video. Nermine nemam riječi, svaka ti čast”, samo su neki od komentara ispod videa.

Izvor: Blic/Index

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -