fbpx
NaslovnaZanimljivostiHrvatski hirurzi uspješno ugradili donju vilicu dobijenu 3D štampom

Hrvatski hirurzi uspješno ugradili donju vilicu dobijenu 3D štampom

- Advertisement -

RIJEKA – riječki Hirurzi prošlog mjeseca uspješno izveli operaciju u kojoj je pacijentu ugrađena 3D odštampana donja vilica. Radi se o još jednoj pionirskoj operaciji koja je prvi put izvedena u Hrvatskoj, a pacijent se uspješno oporavlja, piše Hina.

Operacija je trajala devet sati, a izveo ju je tim ljekara Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju – hirurzi Robert Cerović i David Hammicar, anesteziolozi Kazimir Juričić i Maša Biterić sa njihovim saradnicima.

Najsavremenija 3D tehnologija

Donja 3D vilica izrađena je na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje (FSB) tehnologijom trodimenzionalne štampe od akrilatnog polimera. Cerović je istakao kako je akrilatni polimer znatno jeftiniji od umetaka od titana koji su se više puta u svijetu koristili za rekostrukciju kosti lica.

Kalup za umetak izrađen je temeljem CT snimke čeljusti, rekao je Mladen Šercer s FSB-a. 3D printer koji se nalazi na Fakultetu najsavremeniji je u Hrvatskoj, a Šercer je dodao kako je 3D vilica najsloženiji zadatak koji su do sad napravili.

U Klinici za maksilofacijalnu hirurgiju pripremaju se za još jedan veliki, još kompleksniji operativni zahvat koristeći umetke dobivene 3D štampom gdje će pacijentu rekonstruirati kosti lica – gornju vilicu i očne duplje.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -