NaslovnaSavjetiHrkanje se može izbjeći savremenim stomatološkim rješenjima

Hrkanje se može izbjeći savremenim stomatološkim rješenjima

- Advertisement -

Hrkanje je jedna od stvari koje se smatraju neželjenim efektima, ali većina ljudi ne zna da se ono može izbjeći upotrebom specijalizovanih stomatoloških pomagala.

hrkanjeIako prema riječima ljekara i stomatologa, tiho hrkanje nije opasno, jako i intezivno hrkanje može dovesti do zdravstvenih problema.

Kako dolazi do hrkanja

Opušteni tonus mišića za vrijeme sna uzrokuje suženje gornjeg respiratornog trakta. To suženje ubrzava vazdušnu struju. Zbog toga razne strukture gornjeg respiratornog trakta počinju vibrirati i stvarati buku koju nazivamo hrkanje. Dakle, hrkanje je mehanički proces koji se može suzbiti mehanički. Lagano ili primarno hrkanje nema posljedice na zdravlje, dok jako glasno, abnormalno hrkanje ima.

Apneja, kako je stručni naziv za hrkanje, je kratkotrajni prestanak disanja koji nastaje za vrijeme sna, a može trajati od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. U određenom stepenu težine može biti ozbiljna bolest koja neće uzrokovati samo nesanicu tokom dana već i ozbiljne sistemske bolesti. Postoje tri oblika: opstruktivna apneja (postoji fizička barijera prolazu vazduha, kolaps vazdušnog puta), centralna apneja (centralni živčani sistem šalje krive signale mišićima koji sudjeluju u disanju) i kombinovana. Hrkanje se uobičajeno javlja uz opstruktivni oblik apneje.

Terapija:

Postoje specijalizovane stomatološke naprave koje izgledaju poput neke vrste proteze, sa umetcima za gornju i donju vilicu. Donja Umetak djeluje tako što se suprostavlja sužavanju respiratornog trakta. Brzina udahnutog zraka se smanjuje, a time i vibracije mekog tkiva koje proizvode buku.

Naprava omogućava pokretljivost vilica, ali ne i padanje donje vilice unazad. Zbog toga su takve sprave, kako tvrde stomatolozi, ugodne za nošenje, a u isto vrijeme pružaju zaštitu od hrkanja. Klinički testovi pokazuju znatan napredak u redukciji hrkanja.

Leave a Reply

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -