NaslovnaSavjetiHrana za „popravljanje“ zuba

Hrana za „popravljanje“ zuba

- Advertisement -

Istina je da je šećer loš za zube, ali ne zbog bakterija, već povlačenja i nedostatka minerala u tijelu. Naučnici su uspjeli da dokažu da praćenjem određene dijete možete sami ukloniti karijes. Propadanje zuba možete spriječiti i pobijediti karijes i neće vam trebati popravak zuba. (Naravno, s jedne strane to zavisi i od toga koliki je kvar na zubu). Osnova dijete je da uspostavite i održite normalan nivo kalcijuma i fosfora u krvi i omogućite vezivanje minerala u zubima.

Nije dovoljno samo da izbjegavamo slatkiše i industrijski prerađenu hranu, već morate da se fokusirate i na određene namirnice. Tu se misli na: kokosovo ulje, domaće mliječne proizvode, domaće meso, morsku hranu, supe od kostiju, organsko kuvano povrće… Smanjite unos namirnica bogatih fitinskom kiselinom: žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke, ali i unos šećera, obrađene hrane i brašna. Od suplemenata možete uzimati: ulja bogata vitaminima A, D i K, magnezijum, želatin.

Pravila
Šećer izbjegavajte u svim oblicima što više. Tu se misli na gazirane sokove, zaslađene sokove, slatkiše, bombone. Radije koristite med i javorov sirup. Unosite što manje fitinske kiseline. Inače, riječ je o blokeru minerala, koji se nalazi u mahunarkama, žitaricama, orašastim plodovima i sjemenkama. Recimo, 80 procenata fosfora u žitaricama je vezano za fitinsku kiselinu, pa je tako našem tijelu gotovo onemogućeno da ga apsorbuje. Konzumacijom hrane koja ima mnogo fitinske kiseline smanjujemo apsorpciju magnezijuma za 60 procenata i cinka za 20 procenata.

Jedna je dobra stvar – ako budete jeli klice umjesto sjemenki, možete da smanjite ovu kiselinu od 50 do 100 procenata. Jedite sirove mliječne proizvode. Oni su bogati kalcijumom, vitaminom K2, vitaminom D3, magnezijumom, fosforom i potrebno je da ih konzumirate par puta nedeljno. Birajte kozije mleko, kefir, sirove sireve… Jedite i supu od kostiju, meso, ribu, jaja, povrće (posebno zeleniš), voće, unosite vitamin D, koristite kokosovo, maslinovo i avokado ulje. Izbjegavajte žitarice, a jedite sjemenke samo one koje su klijale i izbacite u potpunosti industrijske slatkiše, svedite šećer na minimum, izbacite brzu hranu i industrijski prerađenu.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -