NaslovnaSavjetiHiperplazija desni - šta je, uzroci i simptomi

Hiperplazija desni – šta je, uzroci i simptomi

- Advertisement -

Hiperplazija desni se definiše kao prekomjeran rast mekog tkiva oko zuba. Ovaj stomatološki problem može biti veoma neugodan i bolan ukoliko se ne tretira na vrijeme. Ignorisanjem hiperplazije desni povećava se rizik od nastanka ozbiljnih oboljenja desni.

Hiperplazija desni – uzroci ovog stomatološkog problema
Kao što smo već naglasili, hiperplazija desni se odnosi na uvećanje desni, odnosno pretjeran rast mekog tkiva oko samih zuba. Glavni i osnovni uzrok ove pojave jeste loša oralna higijena. Hiperplazija desni nastaje i kao posljedica upotrebe određenih lijekova.

Ukoliko se ne tretira, ovo stanje se može pogoršati i tada nastaju pravi stomatološki problemi. Ona može uticati i na pravilan raspored zuba u vilici, a nerijetko dovodi i do drugih bolesti desni. Dakle, kako bi se hiperplazija desni uspješno riješila, neophodno je vođenje računa o zdravlju zuba, kao i o zdravlju desni, odnosno gingive. U rijetkim situacijama, neophodna je i stomatološka intervencija, odnosno operacija kako bi se ovaj problem tretirao. U najvećem broju slučajeva, hiperplazija gingive rješava se jednostavno poboljšavanjem oralne higijene i redovnim posjetama stomatologu. Među drugim uzročnicima ove bolesti desni najčešće spadaju lijekovi koji se koriste u tretiranju visokog krvnog pritiska ili u liječenju epilepsije. Naravno, loša higijena je i dalje glavni uzročnik većine oboljenja usne duplje, pa tako i hiperplazije desni.

Hiperplazija desni – simptomi ovog oboljenja desni
Hiperplazija desni se ispoljava u vidu uvećanih i otečenih desni. Desni mogu biti osjetljive na dodir, a nerijetko dolazi i do krvarenja desni i na najmanju iritaciju. Simptomi hiperplazije desni slični su simptomima gingivitisa. Uporedo sa uvećanjem desni odnosno gingive možete iskusiti i neke od sljedećih simptoma:
*Neprijatan zadah
*Upala desni
*Bol
*Senzitivne desni
*Naslage na zubima

Foto: bodent.rs

Dakle, simptomi mogu varirati od blažih ka snažnijim, ukoliko se hiperplazija ne tretira na vrijeme. Crvene, upaljene, uvećane i na dodir osjetljive desni koje krvare gotovo uvijek su ukazatelj da određeni problem postoji sa desnima. Stoga, veoma je važno imati ustaljenu rutinu oralne higijene i naviku posjećivanja odabranog stomatologa.

Neprijatan dah može se riješiti jednostavnim pranjem zuba tri puta na dan. Ukoliko su vaše desni osjetljive, najbolje je birati mekšu četkicu za zube i pastu za osjetljive zube. Na taj način smanjiće se i krvarenje prilikom pranja zuba. Korišćenje konca za zube savjetuje se kako biste se riješili svih nečistoća između zuba do kojih četkica ne dopire. Tečnost za ispiranje usta dostupna vam je u gotovo svakoj drogeriji, a odličan je način da se riješite svih bakterija.

Taloženje mekih naslaga na zubima utoliko je lakše ukoliko su zubi skoro cijeli prekriveni desnima. Kada su desni toliko uvećane, odnosno kada je hiperplazija desni već napredovala, lakše će se razviti i ostale bolesti desni poput gingivitisa i parodontitisa. Pored dobre oralne higijene, redovne posjete stomatologu, najbolja su preventiva ove bolesti. U sklopu same posjete, vaš stomatolog će vam dati sve smjernice kako da održavate svoje zube jakim i zdravim.

Izvor: ordinacija Minić

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -