NaslovnaSavjetiHijaluronske olovke - sve što treba da znate o njima

Hijaluronske olovke – sve što treba da znate o njima

Novi trendovi i hirovi stalno se pojavljuju u industriji ljepote, pa i u pogledu kozmetičkih injekcija. Često ovim novim proizvodima i postupcima nedostaju empirijski dokazi koji potvrđuju njihovu efikasnost ili sigurnost.

Verujemo da je naša odgovornost da to znanje podelimo sa vama kako bismo vam pomogli da donesete sigurne odluke kada je riječ o brizi vašeg zdravlja i izgleda i budete informisani.

- Advertisement -

U poslednje vrijeme viđamo sve, od estetičara do tehničara trepavica koji nude Hyaluron Pen, hijaluronsku olovku za usne i brisanje bora.

Cilj ovog posta na blogu je da vas nauči o ovoj novoj modi i opasnostima koje su s njom povezane kako biste donijeli najbolje odluke u vezi sa svojim zdravljem i pomogli vam u sigurnom postizanju vaših estetskih i kozmetičkih ciljeva.

Šta je hijaluronska olovka?

Poznata je i pod imenom “hyapen”, Hyaluron Pen je mali ručni medicinski uređaj koji se koristi za “ubrizgavanje” filera hijaluronske kiseline u lice.

Hijaluronska olovka je prvobitno stvorena za dijabetičare i nudila je bezbolan način za ubrizgavanje insulina u potkožno tkivo, bez korišćenja igle.

Hijaluronska olovka deluje tako što stvara dovoljno spoljašnjeg pritisak na tkivo da “gurne” filer hijaluronske kiseline u dermalni sloj vaše kože bez upotrebe igala. Najčešće se u kozmetičkim slučajevima koristi za popunjavanje usana.

Međutim, postoje i oni koji obećavaju lice bez bora bez upotrebe igala.

Od stvaranja prvobitnog uređaja, kozmetički svijet je manipulisao njime tako da ga “upodobi” namjenama za koje on nije bio osmišljen i tu počinju problemi i opasnosti u vezi sa olovkama sa hijaluronom.

Da li je olovka Hijaluronska olovka sigurna?

Kratak odgovor na ovo pitanje je “ne”.

Ne postoje uređaji za punjenje kože bez igala koji su odobreni za prodaju. Nadalje, Health Canada navodi i da upotreba hijaluronskih olovaka za filere za kožu može predstavljati zdravstveni rizik.

Mogući neželjeni efekti uključuju:

  • Upalne kožne reakcije
  • Apscesi
  • Bojenje kože

Dodatni rizici, uključuju:

  • Bakterijske i gljivične infekcije zbog kontaminacije tokom punjenja
  • Širenje prenosivih bolesti usled unakrsne kontaminacije između korisnika
  • Oštećenje kože, očiju ili krvnih sudova usled prekomjernog pritiska ili greške operatera.

Za sada, injekcije filera bez igle su “previše dobar san da bi bio istinit” i biće potrebno više istraživanja i studija kako bi se osigurala njihova sigurnost, kvalitet i efikasnost.

Izvor: externalaffairs.ca

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -