NaslovnaSavjetiHigijena zuba: održavanje proteza

Higijena zuba: održavanje proteza

- Advertisement -

Svakom pacijentu koji prvi put dobija mobilnu protetsku nadoknadu, potrebno je određeno vrijeme da se na nju i navikne. Važno je da budete upućeni u osnovne smjernice, kako bi vam taj period bio što komforniji.

Pravilno održavanje proteza (mobilnih protetkih nadoknada), takođe, spada u proces prilagođavanja. Njih je neophodno održavati kao i krunice i mostove (fiksne protetske nadoknade).

Foto: panakeia.rs

Kada dobijete protezu, u prvih nedelju do dvije dana, potrebno je da se javite svom stomatologu ukoliko primijetite da proteza na nekim mjestima vrši prevelik pritisak na desni ili da ne stoji stabilno.

Mjesta na kojima proteza “žulja” će se zacrveniti i neophodno je rasteretiti ih. Na taj način će vam biti omogućeno komforno nošenje i funkiconisanje proteze i neće nastati ozbiljnije posljedice po sluzokožu usne duplje.

Pacijenti sa protezama koje u svojoj konstrukciji imaju različite kukice ili naslone za preostale zube, treba da se jave svom stomatologu ako primijete da proteza ne stoji stabilno na tim zubima.

Foto: kodren.com

Izbjegavanje nošenja proteze kompromituje cio rad i dovodi do promjene stanja u ustima, koje kasnije neće odgovarati napravljenoj protezi.

Tokom žvakanja trudite se da zalogaje rasporedite na obje strane i da žvaćete simetrično. Ovo omogućava stabilnost proteze.

Higijena proteza
Nakon svakog obroka, protezu je neophodno izvaditi iz usta i oprati je posebnom četkicom i deterdžentom. Na taj način ćete odmastiti protezu i neće doći do stvaranja kamenca na njoj. Protezu nakon toga možete osvježiti pastom za zube radi prijatnijeg ukusa.

Foto: lumidentstudio.rs

Sa protezom možete spavati, uz obavezno pranje pre nego sto legnete i nakon što ustanete. Jednom nedeljno stavite protezu da odstoji u čaši vode sa kašikom sode bikarbone ili sa tabletom za čišćenje proteza iz apoteke.

Ukoliko tokom mjeseci i godina nošenja proteze primijetite bilo kakvu nestabilnost, labavost kukica ili pukotine u samoj protezi, neophodno je što prije javiti se stomatologu.

Stanje u ustima se sa godinama mijenja, pa i sama proteza mora da se prilagodi novonastaloj situaciji. Ukoliko nemate nikakvih problema tokom nošenja proteze, javite se svom stomatologu na redovnu godišnju kontrolu.

Izvor: ordinacija Bede

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -