fbpx
NaslovnaObavještenjaHercegnovski stomatolozi uputili dopis skupštinskom Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje

Hercegnovski stomatolozi uputili dopis skupštinskom Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje

- Advertisement -

Stomatološka komora Crne Gore se više od tri mjeseca nalazi se u bezizlaznoj situaciji. Smijenjeno rukovodstvo na čelu sad dr Goranom Mandićem ne želi da ode sa funkcije, a sa druge strane Nikola Barović ne može da se upiše u CRPS kao novi čelnik, zbog greške pravnika iz Ministarstva zdravlja. U ovoj situaciji najviše ispašta stomatologija i stomatolozi.

Zbog toga se podružnica iz Herceg Novom obratila Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje pri Skupštini Crne Gore. Dopis prenosimo u cjelosti i integralno:

Skupština Crne Gore )Foto: skupstina.me)

“Poštovani članovi Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje obraćam Vam se ispred hercegnovske podružnice doktora stomatologije. Pokušaću, u najkraćem, da objasnim situaciju, zbog koje Vam i pišemo ovaj dopis. Naime, 02.07.2021.godine, na sjednici Skupštine Stomatološke Komore Crne Gore(SKCG) održanoj u Podgorici, izglasano je nepovjerenje dotadašnjem rukovodstvu Komore, a na kojoj je glasovima, većine delegata, bivši predsjednik, dr Goran Mandić, smijenjen, demokratski i legalno, dakle prema Statutu Skupštine komore.

Skupština je i bila sazvana zbog nezadovoljstva ogromnog broja stomatologa radom Komore zbog nefunkcionisanja iste u smislu da ona, kako bi i trebalo, bude servis svih njenjih članova, zbog činjenice da rukovodstvo Komore, na čelu sa dr Mandićem, ništa nije učinilo u jeku pandemije Covid-19, zbog neorganizovanja kontinuirane edukacije, zbog zapošljavanja službenika i upravljanja finansijskim sredstvima Komore, bez obavještavanja članstva….Dakle, o tome i o enormno visokom ličnom dohotku dr Mandića, saznajemo prije par mjeseci, a o iznosu koji na mjesečnom nivou Ministarstvo zdravlja uplaćuje na račun Komore, takođe ne znamo ništa, a trebalo bi da znamo…

Foto: closetworks.com

Nadalje, smijenjeno rukovodstvo organizuje nelegitimne izbore, u avgustu mjesecu, za novi saziv Skupštine, iako su razriješeni, šalju po podružnicama (gradovima Crne Gore) izborni materijal i zakazuju izbore za 23.08.2021. Primjera radi, glasačka kutija iz Herceg Novog se u Podgoricu vratila sa jednim glasom (koleginica je glasala za samu sebe i bila jedini kandidat na glasačkom listiću), a iz Bara, kutija je vraćena prazna. Toliko o podršci bivšem predsjedniku Komore i uopšte legitimitetu ovih izbora.

Podsjećamo, na vanrednoj Skupštini, održanoj 02.07.2021.god. u Podgorici, za v. d. predsjednika Komore je izabran dr Nikola Barović, kome nije bilo omogućeno da se upiše u CRPS, kako je rečeno, zbog greške pravnika Ministarstva zdravlja, koji je za osnivača SKCG upisao državu, a ne Ministarstvo zdravlja, te je na taj način stvorena potpuna pravna zavrzlama i ministarstvo sebe proglasilo “nanadležnim”. Nebrojeno puta smo se obraćali, pisanim putem, ministarki zdravlja dr Jeleni Borovinić Bojović, državnim sekretarima, slali mail-ove na mnoge adrese u ministarstvu, ali do dana današnjeg, ni od koga nismo dobili nikakav odgovor, što je zaista neozbiljno, neprihvatljivo i neshvatljivo. Jedino su dnevne novine “Vijesti” i “Dan” objavili u par navrata naša reagovanja, a takođe imamo i veliku pomoć portala stomatologija.me, ali sve uzalud.

Podsjećamo i sa gnušanjem osuđujemo fizički napad na novinara portala stomatologija.me, od strane dr Gorana Mandića, koji se desio ispred hotela “Mediteran”, u Budvi, na seminaru održanom u subotu, 18.09.2021. godine, a o kojem, koliko smo upoznati, niko nije izvijestio javnost, iako smo se obraćali medijima.

Ne želimo ovakvu nefunkcionalnu Komoru, ne želimo ovakav odnos prema koleginicama i kolegama koji pune budžet Komore, ne želimo da plaćamo članarinu, dok se situacija ne razriješi i ne pristajemo na ovakvo omalovažavanje i nipodaštavanje članova Komore od strane bivšeg rukovodstva, koji neće da prihvate legitimne odluke Skupštine od 02.07.2021.god. i omoguće upis novog v.d. predsjednika Komore u CRPS i organizovanje novih, zakonskih i legitimnih izbora za saziv nove Skupštine SKCG.

Ovo je stav naše podružnice, a i većine drugih, po ostalim crnogorskim gradovima. Molimo Vas, da kao Odbor za zdravstvo i kao poslanici u Skupštini Crne Gore, birani voljom naroda, dakle i našim glasovima, ispitate ove navode, sagledate situaciju i pomognete u razriješenju iste, koja je jako loša i kao ovakva, ne koristi nikome, već produbljuje jaz i nezadovoljstvo među koleginicama i kolegama. Umjesto da Komora bude servis svih njenih članova, u kome ćemo funkcionisati, poštovati se i međusobno sarađivati, na zadovoljstvo i dobrobit svih nas, ona je, u ovom trenutku sve, samo ne to”, stoji na kraju dopisa koje je ispred kolega poslao dr Željko Vlaović.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -